Ez a cikk ott kezdődik, hogy már megszületett a döntés és külön éltek. Az előzményeket azért nem tárgyaljuk, mert kizárólag a hogyan továbbal szeretnénk most foglalkozni. Azzal az időszakkal, amikor ott vagy te és a kamasz gyerek(ek).

A válás témakörhöz állandó segítségünk Gyurkó Szilvi Rám is gondoljatok című könyve. Ebben a gyerekközpontú válás lépéseit írja le nagyon is emészthető formában.

Gyurko-Szilvia(1)

A válást nehéz pozitívan szemlélni, de mégis próbáljuk meg a lehetetlent

Amikor megvolt a döntés, onnantól kezdve az a legfontosabb, hogy kezdj el magaddal foglalkozni. Amint sikerül egyre több időt magadra szánni, annál inkább észre fogod venni, hogy a kamasz gyereked is megnyílik feléd.

Nincs túl sok időd, mert pár hét önsajnálat után már unalmas egy kamasznak veled foglalkozni. És ezért nem hibáztathatod őt. Nem beszélve arról, hogy neked rá is gondolnod kell. Arra, hogy a válásotok, a ti kudarcotok egymással az exeddel pont egy olyan korban kapta el őt, amikor egyébként is minden sokkal bonyolultabb, mint mondjuk öt éves korában.

Tehát ha sokat teketóriázol azon, hogy a Jani miért volt ekkora szemétláda, és nem azzal, hogy a gyerek mit gondol a mindennapok szintjén arról, hogy volt család, nincs család – akkor bizony annak komoly következményei lesznek.

Nem, nem azt mondjuk, hogy fojtsd el a szomorúságodat vagy ne sírd ki magad ahányszor csak jólesik. Hanem azt, hogy kérj segítséget baráttól, ismerőstől, idegentől vagy éppen attól aki eléd toppan az életedben. Járj nyitott szemmel, mert a zöldséges is mondhat valami olyasmit, ami továbblendít a kezdeti nehézségeken.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Erről Gyurkó Szilvi ezt mondta a Marie Claire magazinnak (a teljes cikket ITT olvashatjátok):

“Nagyon fontos mantra a könyvben az, hogy: kérj segítséget! Ne feledjük azt sem, hogy mindenkinek más a legjobb segítség. Neked a barátnőd, nekem egy coach, neki egy lelkész vagy egy pszichológus, de nem is ez a fontos, hanem az, hogy a sok kérdés, és szorongás ne maradjon az emberben.

Ameddig csak te látod, a te problémádat, hiába nézed hosszan, csak a saját szemszögedből fogod látni.

Amint hangosan megfogalmazod valakinek, amint bejönnek újabb nézőpontok, azonnal ott lesz a segítség, és megláthatsz olyan megoldásokat, amik addig fel sem tűntek.”

Gondolj arra, hogy abban mégiscsak lehet valami, hogy az ember sorsa a változás és el kell fogadnod, hogy a “kényelmesből” át kell ülnöd egy látszólag fapadosabb sorsba. Látszólag. Ebben az átmeneti időszakodban a kamasz gyerek állandóan figyel.

Azt nézi, hogy te, hogy vagy. Hogy minden oké-e. És igen, szedd össze magad: minden oké.

Mégegyszer: az anyapara nem szeretné megmondani a tutti frankót a házasságról. Most éppen a válásról olvashattok, ahol már nincs házasság és ezzel kellene kezdeni valamit. SOS.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!