A kamasz normál esetben a hétvégén alszik, eszik, tanul és a barátaival, barátnőivel “programozik”. Ebbe a körforgásba észrevétlenül be lehet kapcsolódni anyaként, apaként, de nagy a lebukás veszélye.

Mit tehet ilyenkor egy anya, akinek már csak halványan él az emlékezetében az az időszak, amikor vasárnap fél hétkor a szőnyegen ülve úgy érezte, hogy már eltelt fél nap.

Miközben még csak akkor kezdődött a játék a kis háromévessel, akinek kipattantak a szemei reggel hatkor és csak fél órára tudtad elhitetni vele, hogy semmi esélye nincs arra, hogy te kikászálódj az ágyból.

Szóval ez a régmúlt, de minden megszépül és most megint arra vágysz, hogy egy kicsit veled (is) legyen az a kamasz gyerek.

Oké, ez nem ördögtől való kérés, de mit kezdjen veled? Mit csináljatok közösen?

Néhány ötlet arra, hogy mit kezdjen egymással a kamasz és a drágalátos szülei

Tapasztalatok szerint a vasárnap egy fokkal jobb a közös lazulásra, mint a szombat vagy a péntek este. Ezeken a napokon sanszosabb, hogy inkább a barátok ülnek az első sorban.

Vasárnap délutántól viszont indulhat a party!

1. Ennivaló

Tervezzétek meg előre, hogy mit esztek este. Ez két dolog miatt fontos: egyrészt nincs nyitva semmi és nem biztos, hogy a benzinkutakon árult töttyedt szendvics és az aranyárban mért kólá okés lesz.

Válasszatok ki közösen valami jó receptet és készítsétek el! Lehetőség szerint ne Burgundi marhát, mert azt négy óráig kell figyelgetni. Meg fogtok lepődni: egy kamasz, ha rászánja magát nagyon kreatív tud lenni a konyhában. (Csak elsőre ne szóljatok rá, hogy szanaszét dobál mindent!)

Persze az is lehet, hogy az ebéd maradékot felturbózod valahogy és vesztek mellé valami innivalót és fagyit. A lényeg, hogy ez legyen egy kicsit más, lazább, mint egy szokásos étkezés.

Mondjuk most tedd el a damaszt abroszt és egyetek a nappaliban, miközben…de ezt a következő résznél, olvasd.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

2. Nézzetek meg közösen filmeket

Sok olyan film van, amelyet már nem lehet moziba megnézni, de mégis érdemes megmutatni egy kamasznak. Ilyenek például: James Bond sorozat, Csillagok háborúja összes, vagy a “híres” kedd esti sorozatok a nyolcvanas évekből. Lásd ITT  a listát. Vagy ITT, vagy ITT.

Ezek között vannak nagyon jó filmek, amelyek filmtörténeti szempontból is meg kell nézni egy kamasznak, de vannak olyanok is, amelyek nagyon vicces filmek. Neked is jó kaland lesz az biztos!

3. Tartsatok gaming night-ot

Mi lenne, ha egyszer (vagy többször) te is játszanál vele az aktuális “hülye kütyüjén” valami játékot? Pont úgy, ahogy a nagykönyvben megírták: játék, pop-corn, cukros üdítő. Ennyi.

4. Szerinted a többi kamaszos család nem unatkozik? De igen. Menjetek el délután közös számháború partyra a közeli zöldbe.

Ezt bárhol, bármeddig lehet játszani és tényleg nem kell hozzá csak papír, toll és hajgumi.

Nagyon vicces, ahogy az ismerős Pista bá ordítva rohan a gyerek elől és dobja le magát hasra, nehogy leolvassák a számát.

Vegyétek rá a kamaszt, hogy nem ciki, nem látja senki, de nagyon vicces dolog. Utána irány a közeli kolbászos, lángosos, réteses bodega. Vegáknak lehet külön vinni zöldséget, mert az tutti, hogy nem találtok spontán sehol. Sajnos.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

5. Tanuljatok meg együtt valamit

Kérd meg őt, hogy tanítson meg gördeszkázni vagy rollerezni. Egy-két hétvégi gyakorlás után együtt gurulhattok a városban! Sokszor a legegyszerűbb dolgok a legjobb bulik.

A közösen elsajátított tudás, élmény sokkal nagyobbat “üt”, mint bármilyen ajándék.

Az a különbség a kettő között, hogy az előbbibe több időt és energiát kell tenned, no meg nem is beszélve a komfortzóna folyamatos átlépegetéséről.

Ez utóbbinak nem mellesleg a hétköznapjaidban is hasznát veszed. Ha rá mersz állni ennyi idősen egy guruló izére, hidd el, hogy sokkal könnyebben mondasz nemet dolgokra a munkádban.

Ezek a tippek elsőre nevetségesnek tűnnek, de az a tapasztalat, hogy működik. Azért működik, mert minden ember szeret játszani. Még a legsavanyúbb kamasz is és a legunalmasabb felnőtt is.

Hajrá! Jöhetnek még ötletek, írjatok!

Fotó: www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!