Szoktatok kommenteket olvasni? „Régen is így volt! Mégse volt ez a sírás-rívás! Ebben mi a baj? A fizetésüket kapják, ez a pénz azon felül jön. Egy egész évet online oktatással csináltak végig, ott a gyerekek meg a szülök tanultak együtt. Egyébként akit ez zavar, hogy ilyen kevés pénzt kap, menjen multiba dolgozni, lehet polcokat feltölteni. „Hangulatkeltés… nettó 5300 + teljes ellátás + szállás és utazás. Arról viszont nem szól a fáma, hogy ezt a rendes évi szabadságuk idején, mellékkeresetként kapják.” Tóth László, középiskolai tanár írása a napokban megjelent felhívásról, amelyben táboroztatni hívnak tanárokat napi 5300 forintért.

 „760 forintos órabérért csábítják a tanárokat egy nyári táborba.”

Nem szerettem volna cikket írni az alábbi témában, sőt, nagy hibának tartom, hogy tanárként egyáltalán beleolvastam a kommentszekcióba

a tavalyi pedagógusnapi miniszteri köszöntő alatti gyűlöletcunami után, azonban mégis úgy érzem, hogy meg kell fogalmaznom néhány gondolatot ezzel kapcsolatban.

Mi a baj ezzel?

Nézzük, mi is az alapprobléma: mondjuk a 760 forintos órabér. Bárki gyermeke eljár nyáron dolgozni, tudja, hogy a közeli gyorsétteremben minimum 1150-2100 forintos órabért kínálnak egy végzettséget nem igénylő, kvázi betanított munkáért.

Nem, ezzel nem azt mondom, hogy az egyik állás többet ér, mint a másik.

Igenis, mindenkinek joga van a tisztességes fizetéshez. De ezzel a 760 forinttal ismét beárazzuk a tanárokat. Persze már megint abba a skatulyába helyeznek minket, ahová amúgy is helyez az állam évek óta. De rendben, tételezzük fel, hogy ennyit ér a munka. Na de mi is?

Aki már felügyelt nyári táborban, tudja, hogy ez nem gyermekjáték.

Nem homogén csoportok vannak, hiszen több iskola, sokféle gyermeke van együtt. Így tehát nem csupán arról van szó, hogy valaki kiengedi a gyerekeket a rétre legelni, ő maga pedig leül könyvet olvasni egy csendes, árnyas sarokba. Ennél azért komplexebb egy ilyen feladat.

Jah, hogy ezért még teljes ellátás is jár, azaz kap ebédet, na az már tényleg a luxus!

A másik demagóg probléma: a nyári szünet

Ez újra és újra előjön a különböző érvelésekben. Ugyanis sokan azt hiszik, hogy a tanárok évközben amúgy is 8-14-ig dolgoznak, utána otthon lógatják a lábukat, majd június 15. és szeptember 1. között ismét semmit nem csinálnak. 75 nap nyári szünet, szabadság, és emellé még fizetést is kapnak.

Így már legitimálva is van az évközbeni alulfizetés, hiszen nyáron a semmire is kapnak pénz.

75 nap szabadság? Nem így van.

Ez lelhető fel a fenti érvelésben is. Csak azt senki nem veszi figyelembe, hogy a tanároknál irányított szabadságkivétel van. Azaz nem mehetek el akármikor szabadságra. Akkor mehetek, amikor szünet van. Így viszont ha összeszámoljuk,

egy tanárnak alig van több szabadnapja, mint bárki másnak. Az őszi, téli és tavaszi szünetek rövidek, és rendszerint munkaszüneti napokra esnek.

Tehát ez a 75 nap szabadság egy nagy mítosz. A törvényben meghatározott szabadság felett nem sok szabadnap jár nekünk sem.

OLVASTAD MÁR?  Minden nő életében van egy pillanat

Mi az igazi probléma ezzel?

Végül pedig hadd mondjam el, miért is baj, ha alul vannak fizetve a tanárok. Ma egy kezdő tanári fizetésből megélni nem lehet. Ezt jelentsük ki. Sőt, ki kell egészíteni a szakmunkás bérminimumhoz, hogy ugyanannyit kapjanak diplomásként. Minősítő vizsga és sok éves gyakorlat után is vészesen keveset keresnek a tanárok. Emiatt három út áll előttünk:

  • Második munkahely. Ez általában délután, este, hétvégén történik, amikor regenerálódni kellene, így sem az órára készülés, sem a pihenés nem lesz megfelelő.

Kiégés előszobája ez, meg a tanórai ingerültségé.

  • A tanár apatikus, motiválatlan lesz. Nettó 160-200 ezer forintért lesz, aki ennyit is fog beletenni. Hiszen a pénz motivál is. Az alulfizetés pedig demotivál. Nem vállal majd pluszprogram-szervezést, kirándulást, egyéb tevékenységet.

Nem tudom hibáztatni ezért.

  • Elhagyja a pályát egy másik állásért. Ezt is írják fent, lehet menni kartont pakolni egy üzletbe. Persze, könnyű ezt mondani egy diplomás embernek.

De így a pálya egyre kontraszelektáltabb lesz, ami ismét legitimálja az emberek szemében az alulfizetettséget. Az ördögi kör pedig be is zárult.

Ha minőségi…

oktatást szeretnénk, azt meg kell fizetni. Ha minőségi tábort szeretnénk, azt meg kell fizetni.

A pedagógusok méltatlanul alulfizetettségét nem legitimálja más szakmák alulfizetettsége, sem a nyári szünet hossza.

Sőt, még a szabadságuk alatt végzett plusz fizetéskiegészítés lehetősége sem. Nem legintimálja egy általunk ismert rossz tanár példája, amit ráhúzunk minden egyes pedagógusra. És ugyanígy nem legitimálja az online oktatás alatt tanúsított kevésbé elhivatottsága, vagy hozzá nem értése, eszköztelensége.

A magyar családok felében heti veszekedés témája az oktatás.

Ha szeretnénk ennek véget vetni, és szeretnénk motivált tanárokat, minőségi oktatást kapni, azt meg kell fizetni. Az pedig nem 760 forintnál kezdődik.

OLVASTAD MÁR?  Minden nő életében van egy pillanat

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!