Három éve Milák Kristóf szenzációs világcsúccsal minden idők legnagyobb úszója, Michael Phelps egyik óriási, 10 éves világrekordját döntötte meg. Az akkor 19 éves kamasz érettségi után úszta meg a világrekordot. 2022 update: a 22 éves magyar versenyző, a szám olimpiai bajnoka, világcsúcstartója és Európa-bajnoka 2019-es kvangdzsui rekordját (1:50.73) megjavítva, 1:50.34 perces idővel csapott célba. Szücs Szilvi írása, amely 2019 és 2022-ben íródott Milák világcsúcsairól.

Selmeci Attila Kristóf edzője a régi iskolában nőtt fel, ezért a munkában hisz – 2019

„Kristóf egy zseni. Különc is. Lehet, hogy ez a két tulajdonság nála is együtt jár. Munka nélkül nincs eredmény. Ő nem tart az olimpiától, én sem, mindkettőnknek nagy kihívás lesz, és hát állunk elébe.”

Kristóf edzeni nem szeret, versenyezni viszont nagyon is. Az edző ezt kellő időben és rugalmassággal felfogta és úgy alakította az edzésprogramját, hogy passzoljon a személyiségéhez. Nem ismerjük egyiket sem, de valószínű az edző hagyja élni a kamaszt. Különben biztos, hogy nem lenne ilyen világbajnok. Ahogy nyilatkozott, amit mondott, ahogy mondta.

Hogy korábban hátúszó volt, de uncsi volt a plafont nézni…

Mostani edzője Virth Balázs szerint sok kritika érte Milákot az edzéshez való hozzáállása miatt, és ő maga is teljesen másképp ítélte meg a sportolót kívülről, de most már az edzőjeként azt látja, igenis el tudja végezni a kellő munkát. A teljes cikket ITT olvashatjátok.

Hányszor van az, hogy a kamasz valamit nem akar (most nem a rendrakásra gondolunk), ezerféleképpen jelzi felénk, hogy NEM. És mi mégis toljuk. Nyomjuk. Akarjuk. Mert nekünk is megmondták, tőlünk is akarták, ezt várták el.

Egy ilyen fiatal ember győzelme – a videón való izgulás, ahogy megy a piros vonal, ő meg csak úszik, úszik és a torkunkban a szívünk- arra is jó, hogy lássuk: képesek rá. Megcsinálják. Azt is amit élveznek és bizony azt is amit annyira nem, ha látják, hogy van értelme, akkor megcsinálják. És ezt nem te döntöd el, hanem ő.

Maximum annyit tudsz (tudtál) tenni, hogy a gyerekkorában „megmutattad” neki, hogy mik a fontos dolgok az életben…Mire érdemes izgulni és mire nem. Kérdés, hogy te tudod-e…

Hogy mielőtt „odakerül az élet elé”, hagyod-e őt élni,

  • Hogy ha sz@r neki éppen az élet, akkor empatikusak vagy vele.
  • Hogy neked lehet olyat mondani az ebédre, hogy ez most elég rosszul sikerült.
  • Hogy nem akarod, hogy állandóan megfeleljen a környezetének.
  • Hogy azt tudja mondani egy megmérettetés (vizsga, sport, csajozás, beszélgetés, stb.) után tök őszintén, hogy mindenki rágörcsölt erre az egészre, de ő megpróbálta elengedni.
OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Ahogy írom ezt a cikket eszembe jut egy másik 19 éves, akit tegnap felvettek az egyetemre és legalább annyira büszke vagyok rá, mint Kristóf anyukája a világbajnokra. Persze, szerinte „anya ez alap, nem kell ezt túlspilázni” és tényleg nem kell, de annyi minden eszembe jut erről a 19 évről, hát

hagy spilázgassak egy kicsit!

Emlékeztek pont 3 éve (most már 6 éve) lett harmadik a 200 méteres pillangó döntőjében egy „másik” 19 éves, „nagy” kamasz Kenderesi Tamás. Aki azt mondta arra a kérdésre, hogy mit érez:

„Hát azért elfáradtam, rám férne egy-két sajtburesz most.Fantasztikus volt, nagyon meglepett, hogy összejött egy érem. Az utolsó öt méter már nagyon csípett, azt hiszem, a szívem vitt be.”

Hogy igenis a szív a lényeg és ezt ki merte mondani! Simán lehet, hogy az anyja ezt hajtogatta neki és akkor legyintett rá, meg forgatta a szemét, meg pofákat vágott, de évekkel később kimondta.

Higgyétek el, hogy ez a lényeg és ne hagyjátok a kamaszokat meggyőzni senki által, hogy más a lényeg. Mert nem.

Fotó: m4sport.hu

Oszd meg a véleményed velünk!