Én állandóan azt hallom, olvasom, hogy a férfiak érzelmek nélkül, szinte gépként működnek, ha a szexről van szó, ja és ott van a „biológia” is. Emellett a minden nők arról panaszkodnak, hogy a férfiakat csak az ösztöneik irányítják, meg a biosz. Túl általános puffogtatások ezek és konkrétan negyven körül már semmit nem tudok kezdeni ezzel. Még akkor sem, ha nekem is vannak hasonló tapasztalataim, én sem most jöttem le a falvédőről. Drixler Imola írása.

Egy biztos, mi nők könnyebben beszélünk bármiről, ami a lelkünket nyomja. Legyen az hétköznapi, magánéleti, szexuális probléma. A férfiak ezekről általában nem beszélnek. Ők másképp dolgozzák fel a nehézségeiket.

Mi nők kidumáljuk magunkból, megérteni szeretnénk mindent. És a férfiak?

Esther Perel belga származású pár- és szexuálterapeuta szerint

a leggyakoribb tévhit a férfi kontra női szexualitással kapcsolatban, hogy a férfiakat a biológiai irányítja, míg a nőket az érzelem.

De amíg azt mondjuk, a nők annyira bonyolultak, addig emlékeztet arra is, hogy a férfiak nem oly egyszerűek. És akkor itt a kör bezárult. 46 éves elvált nő vagyok és szeretnék végre tisztán látni.

A lényegi ismeretlen a férfi szexualitással kapcsolatban, hogy milyen kölcsönhatás által vezérelt. A férfiak titokban tartják ezeket, amiket gyakran nem osztanak meg senkivel. Még önmagukkal sem. Ez ugyanúgy igaz a szexben – ahol

elvárjuk a férfiaktól, hogy vezessenek-, mint az érzelmi életükben. A régi nézőpont miatt- miszerint is milyen igazi férfinak lenni- talán ez még inkább igaz a szex területén.

Félelem az elutasítástól, teljesítményszorongás, bűntudat, szégyen, bizonytalanság, depresszió

– ezek mind olyan belső állapotok, amelyek nagyban befolyásolják egy férfi önmagáról alkotott érzéseit és az önbecsülését. Ezek mind beszivárognak a szexuális énjébe, a vágyaiba, a fantáziájába és ezek kihatnak a férfi érzéseire. Ez teszi a férfi szexualitást nagyon érzelmeken alapulóvá.

A férfi szexualitás arról szól, ahogy önmagával kapcsolatban érez a másik szemén keresztül. Ez megmagyarázza, miért nem akar sok férfi partnert.

Könnyebb egyedül lenni, mint átérezni a „megméréshez” asszociálható félelmet vagy nemkívánatos szorongást.

Esther Perel gyakran hallja a férfi pácienseitől, hogy semmi sem izgatja őket jobban, mint ha látják a partnerüket felizgatva. A nők ritkán számolnak be ugyanerről az érzésről.

A tény, hogy a férfiak felizgulnak attól, hogy a partnereiket izgalmi állapotban látják, néhány fontos sajátosságot mutat be róluk. Megmutatja a nagylelkűségüket és hogy gondoskodni vágynak a partnerük öröméről.

A férfiaknak fontos ez az öröm, mert ez megerősíti őket abban, hogy nem vérszomjas ragadozók. A férfi a partnere boldog arcából tudja, hogy nem bántja a másikat.

Ebben az értelemben a férfiak függnek a partnereik megerősítésétől és visszajelzésétől, hogy ők szerethetőek és kedvesek. Ez egy másik módja annak, hogy megnézzük, mit is jelent „igazi férfinak” lenni. És ez nagyon relatív.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

A férfi páciensekkel ellentétben sok nő azt mondja, hogy nem a másiktól függnek.

Az izgalmi állapot belülről jön, nem a másiktól és ha a vibrálás nem jön belülről, akkor semmi sem fog történni. A kimondatlan igazság a nők szexualitásáról az, hogy milyen nárcisztikus is lehet valójában – a legjobb értelemben.

A női képesség, hogy összpontosítson, figyeljen magára, egyenes út az erotikus élvezethez.

És akkor most jön a legeslegnehezebb dolog, ami szerintem a témával kapcsolatos: a belső fókusz irányításával a nők megszabadulnak a társadalmi szerepüktől, ami gyakran a mások igényeiről szól. Ez ismerős? Ebben a szabadságban a mások jóllétéről való gondoskodástól, figyelemtől képesek eljutni és megteremteni a teret az élvezetek gyakorlására.

Ez egy rendkívül fontos dolog azt hiszem. Ha egy nő képes a saját élvezetére is koncentrálni és nemcsak a partnerére, akkor felszabadul rengeteg gátlástól, megfelelési kényszertől és még ki tudja mennyi fölösleges szorongástól. És az együttlét végre arról szólhat, amiről szólnia kéne: az örömről.

Igen ám, de ha a nap 24 órájában azt figyelem, hogy mi kell a kamasznak, hogyan tudom másnak a gondolatát kitalálni (mert ez azért előfordul, nem?), hogyan tudok jó és elég lenni a pasimnak, akkor persze, hogy

a szexben azonnal nem tudok átváltani arra, hogy mi a jó nekem.

Széles körben úgy vélik, hogy a női szexualitás az elkötelezettségben gyökerezik, de ez nem igaz. – mondja Perel. Ha így lenne, akkor a szex szerető, elkötelezett kapcsolatokban létezne. Tudjuk, hogy pont az ellenkezője történik gyakran- elszáll a vágy, amint az elkötelezettség bekövetkezik.

Azt is tudjuk, hogy a nők veszítik el először az érdeklődésüket rövidebb idő után, meglehetősen meredeken.

A valóság az, hogy a partnerek szexuális vágyai gyakran eltérőek. És ezt el kell fogadnunk.

Rengeteg kétségbeesett férj jelent már meg a Perel rendelőjében a vonakodó feleségükkel, mondván, hogy fáradtak az éjszakai elutasítások miatt.  A férj szerint a feleség teljesen a gyerekeknek rendeli alá magát. Éjjelente fáradt. Nem számít, mennyire próbál segíteni a házastárs az otthoni munkában. A feleséget már egyszerűen hidegen hagyja a szex.

Gyakran a feleségek egyetértenek, mondván, hogy nem igazán érdekli őket az sem, ha soha többé nem kéne szexelniük.

Nem azon van a hangsúly, hogy a nőt kevésbé érdekli a szex, vagy a férfi mindig készen áll rá. Inkább azon, hogy

a nőt kevésbé érdekli az a szex, ami van, míg a férfi a szexen keresztül keres kapcsolatot egy közönyös partnerrel.

Azért azt lássuk be, amikor huszonévesen az ember csak habzsolja a szexet, akkor fel sem merül benne, hogy ez nem megy majd mindig ilyen flottul; hogy lesz olyan, hogy a szex az probléma is lehet; hogy külső segítség is kellhet ahhoz, hogy újra egymásra találjon egy pár.

OLVASTAD MÁR?  Az életnek éppen a halál ad értelmet

Sztereotípiákat dobd a kukába és kommunikálj! Még akkor is, ah eddig sosem tetted.

A nők esetében

a szexuális érdeklődés hiányát nem szabad egyértelműen összekapcsolni a gyengébb nemi ösztönnel. Ehelyett segít a felismerés, hogy a női szexuális vágyat a folyamatos elkötelezettség iránti igény hajtja, amit évek során intenzíven és érzelmileg rögzíteni kell.

A férfiaknak

a szex az a nyelv, amelyen keresztül engedélyük van a szeretet, gyengédség, lemondás, érzékiség, szeretet stb. kérésére.

Mindkettőjüknek:

a szex sosem csak szex. Még akkor is, ha az rajtaütésszerű. Sok érzelemre van szükség ahhoz, hogy a szex érzelemmentes legyen.

Fotó: amazon.com, pexels.com

Ha van kedved hallgass ránk a lenti képre kattintva. A fenti témát két podcastünkben is érintettük. Bárhol hallgathatod, csak egy telefon kell hozzá!

Fotó:pexels.com

 

Oszd meg a véleményed velünk!