Amikor több ideje van az embernek, hajlamos jól belegondolni, néha elkeseredni (esik is az eső, az is tol egyet ezen), aztán meg sütni valami finomat, vendégelni, vitatkozni és a szeretni is. Popper Péter idén lenne 85 éves, tőle olvastunk a héten.

„A klinikán, ahol dolgoztam, az egyik doktornő egyszer körbevezetett, és azt mondta, hogy az ott fekvő gyermekek többségének csak az a baja, hogy cirókahiánya van, azért vannak ott, mert nem kapnak elég odafigyelést és törődést. És ezt nem csak a gyerekekről lehet elmondani.

Azt gondolom, hogy baj van az emberi kapcsolatokkal

Annyi kompromisszumot hoz valaki élete során, annyifelé kell alkalmazkodnia, hogy otthon már nem akar, viszont enélkül meg nem lehet együtt élni, így fel is borulnak a kapcsolatok. Nálunk a házasságok fele tönkremegy, elválnak, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy

az emberek szeretnének újra hinni benne, meg is próbálják megint, újraházasodnak, de nem megy,

mert ahhoz sok lemondás kell. Mert végül is mi a szeretet? Az, hogy a másik ember jó érzése, öröme fontosabb nekem, mint a sajátom. Vagyis az ő öröme nekem is öröm. Ez a dolog lényege, de ez nagyon könnyen sérül.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Sikerre nevelünk, de arra nem, hogy kudarcok is jönnek az életben. Ez utóbbiakat rettenetes traumaként élik meg az emberek.”- idézet a pár évvel ezelőtti nlcafe interjúból.

Mérei Ferenc, a neves pszichológus szerint a sikeres élet titka nagyon egyszerű: nem kell mindig jól járni. El kell fogadni, hogy vannak a vereségeknek, a bukásoknak, az életnek olyan szempontjai is, amelyeket az ember csak akkor láthat meg, miután kiütötték, és a földön fekszik.

Anyaként, nőként, emberként ezeket a szavakat érdemes újra és újra „értelmezünk”:

Szeretet, siker, kudarc.

Értelmezni magunknak és a kamaszoknak. Mit jelent számomra a siker? Mit jelent számára? És a kudarc? Tartsátok fejben ezeket és egy alkalmas pillanatban beszélgessetek erről velük!

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!