Van ebben a jó időben, napsütésben valami különleges, valami újrakezdős, nem feladós. Becsapós persze, mivel előbb – utóbb itt a hideg, mindenki erről beszél, hogy lesz ennek böjtje, meg amikor én még kislány voltam, ilyen korán nem jött a tavasz! Mi lenne, ha örülnénk most ennek és ebből a hirtelen jött kabátledobós, csizmát sarokba rugós létezésből erőt merítenénk? Mitől lesz ez a tavasz más, mint tavaly vagy azelőtt?

A legtöbb, amit magunknak és a kamasznak adhatunk, hogy szeretünk élni.

Ha azt látja, hogy érdemes élni, mert az élet szerethető. Azáltal, hogy szereted az életedet, a testedet, a lelkedet, a döntéseidet, szert teszel az egészséges önbecsülésre. És ez nagyon lejön a kamasznak.

Emellett elfogadod a sebezhetőségedet és ezt nem titkolod előtte és magad előtt sem.

Hogy igenis vannak nehezebb döntések, helyzetek. Általában ilyenkor csak annyit mondunk a kamasznak, hogy most nincs jó kedvem, hagyjál egy kicsit békén. Ebből ő azonnal kombinál valamire még akkor is, ha látszólag nem érdekli amit mondasz. Ezért érdemes

megfogalmazni neki (ezáltal magadnak is), hogy miért vagy rosszkedvű.

Meg fogsz lepődni: sokszor ő maga mondja ki az igazságot helyettedaz adott szituációról. Ahelyett, hogy csak azt látja: nem szereted magad és a problémával is csak annyit tudsz kezdeni, hogy rossz kedved van.

Persze sokszor nem erre számítunk ami éppen történik velünk.

És igen, van, hogy teljesen rajtunk kívül álló okok miatt.

„Amikor megszületünk és cseperedünk, alapvetően nem erre számítunk. Korántsem gondolunk ennyi teendőre. Teljesen jogosan nem arra kalkulálunk, hogy kibírjuk, hogy megússzuk, hogy túléljük, hogy akár sunyin, akár gyáván, de teljen velünk az idő, hanem hogy legyen más is, egy halvány erdősáv, valami ösvény, kövek közt zúgó patakvíz, az ég alatt zizegő papírsárkány, buborék.” (Darvasi László: Isten, haza. csal / részlet)

Valami ösvény…Én, te ők. Ez annyit jelent, hogy nemcsak te létezel és a többiek melletted. Nemcsak a kamasz létezik és a többiek mellette, hanem vagy TE, Ő, MI, ŐK, TI.

Ha világ életedben körülötte forogtak a gondolataid és mindig ő volt az első, akkor ne lepődj meg, ha nem érti a külvilágot. Ha állandó konfliktusai vannak az emberekkel. Pörgesd vissza az elmúlt éveket és gondolkodj hangosan, hogy ő is hallja.

Negyven éves kor körül az embert rengeteg dolog foglalkoztatja.

Nem hittük el sosem amikor mondták, de ez tényleg egy nagyon kemény és izgalmas időszak. Tök más, mint harmicasnak lenni.

Más a testünk, más a lelkünk, más a kapcsolódási pontunk, más a jövőképünk.

Viszont ennél többet nem kell belegondolni, mert az megint csak önámítás. Negyven az új negyven és ha ezt elfogadod eggyel beljebb vagy. Nagyon szeretnénk erről több aspektusból is írni, mi több: beszélni. Egyszerre vagyunk negyven éves (plus minusz 5 – 10 év) nők és kamasszal élő anyák. Kemény és izgalmas időszak ez, de szeretjük.

Szeretjük?

Fotó: pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!