Ha kamasz lányom lenne, akkor az egyik napsütéses, tavaszi délutánon megnézném vele közösen a Szürke ötven árnyalatát DVD-n. Valószínű, hogy nem venném meg, mert kétszer biztos nem kapnám le a polcról, inkább kikölcsönözném a sarki kölcsönzőből, ahova amúgy is vissza kellene már vinni egy filmet. Azért nézném meg ezt a filmet a lányommal- ami egyébként semmilyen szinten nem áll közel a filmes ízlésemhez és érdeklődési körömhöz-, mert megspórolna számomra jó sok álmatlan éjszakát.

Nagyon kevés anya van, aki elmagyarázza a lányoknak, hogy ez a film gáz. A prűdség és a teljes kommunikációs hírzárlat övezi a kamaszokkal a szexről való beszélgetést. Óriási hájp volt/van a film körül. Mindenki (mindenki=fodrásznál, buszon, munkahelyen, iskolában, barátnők közt)  arról beszél, hogy végre itt egy folytatásos könyv/film, amely kendőzetlenül mutatja be mindazt,

amelyre a háziasszonyok többsége a paprikás krumpli kavargatása közben kéjesen vágynak.

Eddig teljesen oké, hiszen a könyv elvileg felnőtteknek íródott, akik- jó esetben- már túl vannak néhány  tapasztaláson az életben és pontosan tudják hova tenni a sztorit.

A kamasz lányok, akik még szüzek vagy épp ebben a percben kezdődik a szexuális életük- vagy éppen nem kezdődik, mert még nincs kivel-, azok pont nem tudják elhelyezni a térképükön a történetet.

Ne mondjátok, hogy erre a sztorira egy fiatal lány azt mondja, hogy oké, ez érdekes, néha kicsit durva, valójában kicsi a valószínűsége, hogy így történik a való életben és alapvetően a szimpla szex néhány árnyalattal is teljesen oké.

Nem, feltehetőleg nem ezzel a gondolattal a fejében jön ki a moziból, dobja el a könyvet az utolsó oldal után egy gyerek. Aki nem olvasta a könyvet az alapsztori leegyszerűsítve:  hányatott gyerekkor, családon belüli erőszak, anyaféltés, anyakomplexus, gazdag nevelőszülők, sok pénz, szétcseszett fiatalkor, kiégett 27 éves kor. Kompenzálás, szexuális aberráció.

OLVASTAD MÁR?  Amikor továbbtanul, saját álmát vagy az enyémet teljesíti be?

A Szürke ötven árnyalatát azért kell közösen megnézni, mert egy kamasz lány élete nem abban a fázisban van, amely ezt a látszólag egyszerű “Én nem szeretkezek. Én baszok. Keményen. Én baszok.” összefüggést könnyedén a helyére tegye. Továbbmegyek: nem elég az, hogy elmond a kamasznak: használjon óvszert és vigyázzon, ne essen teherbe. Hogy vannak a szexuális úton terjedő fertőzések és ha azt megkapod, akkor baj lesz.

Ezzel csak annyit tettél, hogy kipipáltál egy kötelező kört, egy olyan kört, amit egyébként egy vadidegen is elmondhat a kamasz gyerekednek.

A fontos rész ott kezdődik amikor arról beszélsz neki, hogy a szeretkezésnek csak egy apró mozzanata a fizikai rész. Az összes többi, ami miatt vagy működik vagy nem, az fejben dől el. Ha képes vagy elmondani a kamasz gyerekednek, hogy szeretkezni valakivel mennyivel több, mint amit a neten vagy a filmeken lát, akkor- bár ezt igazán sosem fogod megtudni és leellenőrizni sem, mint a házi feladatait-, de legalább reménykedhetsz.

Hogy ott, akkor amikor tök egyedül lesz a testével és a lelkével és arról dönt, hogy igen vagy nem, akkor legalább kis esély lesz arra, hogy visszagondoljon arra, amit mondtál neki. 

Mire készüljön, aki megnézi közösen a kamasz lányával a filmet

Az alábbiakban szó szerint idézett 444.hu részletezés a végére maradt annak, akit nem zavar a spoiler, olvassa el nyugodtan, miről marad le, ha nyerni akar 2 értékes órát az életéből:

  1. 41-45. perc: Kiderül, hogy a főhősnő szűz, a helyzetet egy romantikus keféléssel orvosolják (gumival).
  2. 48-50. perc: Egy közös fürdés után majdnem megtörténik az első kötözős szex, de megjön a mama.
  3. 62-65. perc: A film felénél viszont mégis jön a kötözős szex: szürke nyakkendővel köti ki a milliárdos a bölcsészt, bort köp a szájába, jégkockával nyalja végig, aztán hátulról magáévá teszi (utoljára gumival, innentől fogamzásgátló tablettát használnak). Közben Beyoncé szól.
  4. 78. perc: A milliárdos-szerető tenyérrel elfenekeli a főszereplőt.
  5. 84-90. perc: A férfi a játszószobában letérdelteti a nőt, ostorral rácsap egyet a tenyerére, aztán a plafonhoz bilincseli, majd ostorral megcsapkodja a testét, mielőtt durva kötözős szexszel befejezi. Mint az előző romantikus baszásnál, itt is Beyoncé szól.
  6. 106-108. perc: Ismét a játszószobában vannak, de most a férfi kötéllel köti ki az ágyra a nőt. Lassítva mutatják, hogy először pávatollal simogatja, majd korbáccsal üti, végül kinyalja a nőt.
  7. 112-114. perc: Ez a csúcspont, amikor megváltozik a két szereplő kapcsolata, miután a férfi „bevezeti a nőt a kemény szex világába”: az asztalra fekteti, majd hatszor a seggére csap egy nadrágszíjjal. A nő elmenekül, és a film véget ér.
OLVASTAD MÁR?  Amikor továbbtanul, saját álmát vagy az enyémet teljesíti be?

További kritiák „anyáknak”: itt, itt és itt.

Fotó:www.media-adict.hu

Elindult a hírlevelünk, amit garantáltan reklámmentes. A legutóbbi a válásról szólt. Aki szeretne ilyet, írjon nekünk és küldjük. Egyébként ITT lehet feliratkozni rá. Köszönjük!

Oszd meg a véleményed velünk!