Teremtsd újjá magad! – mondja a  2018-ban indult Richter Főnix Közösség program mottója, amely ebben az évben már a hetedik évadjába lépett. A kezdeményezés célja, hogy bemutassa azon nők történetét és életútját, akik gyakran kilátástalannak tűnő helyzetekből álltak fel, legyen szó betegségről, balesetről, vagy más nem várt tragédiáról.

2024 – es élettörténetek

A Richter Főnix Közösség 2024-ben ismét három nehéz, ám csodálatos élettörténetet mutat be olyan nőkről, akik nem csak kiállták az élet által eléjük gördített próbatételeket, hanem erőt, bátorságot és inspirációt találtak a saját útjukon arra, hogy megéléseikkel, tapasztalataikkal másokat is segítsenek.

Idén a kezdeményezéshez csatlakozott Szilágyi Áron Szent István-renddel kitüntetett, háromszoros olimpiai, háromszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok magyar kardvívó.

„Mi, férfiak is odaállunk”

„Egy picit imposztornak érzem magam férfiként ebben a közösségben, de talán nem baj az, ha mi férfiak is odaállunk, és azt mondjuk, hogy ezek fontos történetek, fontos tanulságok, amiket ezek a történetek hordoznak. Nem csak a nők számára lehetnek hasznosak, hanem bárkinek igazából.”

Szilágyi Áronnal készített interjút itt lehet megnézni.

A Főnixek történeteinek tolmácsolásában idén is aktív szerepet vállalt Jakupcsek Gabriella, aki a kezdetek óta a projekt egyik közreműködő alkotója, és a közösség védnöke Szekeres Pál, olimpiai bronzérmes, paralimpiai bajnok vívó.

“Hét évvel ezelőtt megálmodtuk a Richterrel, hogy nagyszerű nők sikeres életküzdelmeit bemutatjuk évről évre, hogy mások is erőt meríthessenek belőle. Idén is megtiszteltek a Főnixek a történeteikkel melyeket hamarosan mindenki megismerhet. Köszönöm az őszinteségüket!”

A Richter Főnix Közösség legújabb tagjai

Bérczes Judit „Judy” – „Ha sikerül egy olyan pillanatot megélni, amikor tökéletes minden, akkor azért hálát adok.”

Judy három gyönyörű gyermek édesanyja, ikerfiai születése után rövidesen egy csodaszép kislánnyal gyarapodott a családja. Azonban életük Mia megszületése után 7 hónappal, egyik pillanatról a másikra darabokra tört.

Egy ártalmatlannak tűnő lázgörcsös rohamot követően Judyék szinte azonnal megkapták a lesújtó diagnózist, miszerint a kislánynak egy súlyos és gyógyíthatatlan genetikai betegsége, Dravet-szindrómája van.

A mindennapos küzdelem során Judy rájött arra, hogy az életet nem lehet elhanyagolni, ezért az álmait nem feladta, hanem elkezdte azokat megvalósítani. Megtalálta a túlélő stratégiát az egész családja számára. Judy történetéről készült filmet ITT tudjátok megnézni.

OLVASTAD MÁR?  Hogyan készüljünk a nyárra a kamasszal?

Horváth Hella – „Ha magamat rendben tartom, hogyha a gondolataimat tudom fókuszálni, tudok rájuk figyelni, akkor a világ az enyém.”

Horváth Hella, mindig is aktív, tevékeny életet élt. Egyedülálló édesanyaként, fia jövője és az ő boldogulása volt számára mindig is a legfontosabb. Gyermeke továbbtanulásának támogatása érdekében több teljes embert kívánó munkát is elvállalt. Idegrendszere azonban – valószínűleg a túlhajszoltság miatt – egy légúti fertőzés szövődménye nyomán felmondta a szolgálatot.

Egyik napról a másikra teljesen lebénult.

Hella eldöntötte, hogy lelkileg és testileg is újra talpra fog állni. Hella történetéről készült filmet ITT tudjátok megnézni.

Nagyillés Éva – „Ebben a térben és időben most: anya vagyok, feleség vagyok, gyermek vagyok, testvér vagyok, ismeretlen ismerős vagyok, önkéntes segítő vagyok, koramentor vagyok. Egy vagyok közületek az emberek közül! Egy vagyok, akinek ezer arccal ezer harca volt.”

Éva és férje hét évig vártak arra, hogy életükben bekövetkezzen a csoda, a várva várt gyermekáldás. Terhességének 38. hetében a dolgok nem várt fordulatot vettek, babájukat elveszítették. Együtt próbálták feldolgozni az elfogadhatatlant és a trauma még közelebb hozta őket egymáshoz. Rövidesen ismét gyermeket vártak. Kisfiúk, Soma korábban érkezett a vártnál, amely újra megpróbáltatások sorozatát jelentette számukra.

Éva az inkubátor mellett megfogadta, hogy egyszer visszatér a kórházba segíteni. A fogadalmát megtartva, a mai napig (kora)mentorként támogatja a hozzájuk hasonló sorsú családokat.

A történetek elérhetőek a Richter a Nőkért Youtube csatornáján.

OLVASTAD MÁR?  De hiszen nem is tűnsz autistának!

Az idei évben először kértünk fel szakértőket – Dr. Szondy Máté szakpszichológus, családterapeuta kutatót, Juhász Bettina pszichológust, a Mélylevegő Projekt társalapítóját, Dr. Tari Annamária pszichoanalitikust – hogy a Főnix történetekben elmesélt elakadásokról, problémákról és megoldásaikról mélyebben beszélgessenek  az érintettekkel és Jakupcsek Gabriellával. Ezekről a beszélgetésekről a következő napokban írunk itt az Anyaparán.

Oszd meg a véleményed velünk!