Ilyen hangzatos címeket olvashatsz az új államkötvényről, amelyet júniustól lehet megvásárolni. Idegenkedsz tőle? Akkor tegyük fel így a kérdést: mit szólnál egy olyan garantált befektetéshez, amely a folyószámládon pihenő néhány százezer forintos biztonsági tartalékot alkalmassá teszi arra, hogy kétévente vegyél egy jó túrabakancsot egy családtagnak vagy befizesd őket egy nyelvtanfolyamra? Mindezt anélkül, hogy az alaptőkéd csökkenne! Kiss Móni írása.

Ez a kötvény az elérhető hozamával jó eséllyel minden tőkegarantált terméket ver majd a piacon. Pár ezer forinttal is elkezdhető lesz a megtakarítás és akár a postán, de az Államkincstárban és más értékesítési helyeken is megveheted majd.

Az első feladat, hogy elválasszuk az április elején bemutatott Nemzeti Kötvényt a júniusban várható Jóléti Alaptól. 

MI MOST KIJÖTT, AZ EGY ÚJABB FAJTA ÁLLAMPAPÍR, ALKALMAS LEHET 0,5-5 ÉVES MEGTAKARÍTÁSRA. A JÓLÉTI ALAP MAJD A NYUGDÍJCÉLÚ MEGTAKARÍTÁSAIDRA LESZ JÓ.

A Nemzeti Kötvényt júniustól forgalmazzák, a Jólét Alapról csak utána ígértek infókat, ne keverd össze a kettőt.

Nézzük át gyorsan a Nemzeti Kötvényt

Futamidő 0,5-5 év. Eddig is lehetett kifejezetten a lakosság számára kibocsátott állampapírokat venni, emlékszel?

Rövid futamidőre, pár évre, kockázatmentes befektetésnek ez volt a kézenfekvő. Lehetett belőle fix kamatút és inflációkövetőt is venni, az Államkincstárnál költségmentesen.

Itt ismételheted át, hogy mi az a kockázatmentes befektetés. (Tőzsdeguru valószínű nem leszel, mégis érdemes befektetni)  A hírek szerint az új nemzeti állampapír esetében már 3 hetes tartás után a visszaváltás nem okoz veszteséget.

Ami új a Nemzeti Kötvényben (NK), az a kamatozása. Sávos kamatozású lesz, tartási időtől függően 3,5%-tól 6%-ig terjedő kamattalTovább tartod, többet hoz. Logikus, nem? Adómentes, a hozamot újrabefekteti, nincs minimális összege, tehát nagyon kényelmes eszköz. Megveszed és ülsz benne.

Ha mégis kellene a pénz, 5 éves futamideje ellenére bármikor szabadon visszaváltható.

Az első félévben a kamatszint éves 3,5 százalék, a második félévben 4 százalék, innentől kezdve évente 0,5 százalékkal emelkedik a kamatszint, az ötödikévben 6 százalékos kamatot fizet az új papír.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Ha valaki két évig megtarttja akkor realizál rajta több, mint 8 százalékos hozamot (évente 4 százalékot) és e bből mindössze0,25 százalék jön le.

Ha valaki a futamidő teljes időtartamára, 5 évig tartja majd a papírt, akkor 4,95 százalékos éves átlaghozamot realizálhat rajta, tehát összesen ötször 4,95 százalék , azaz 24,75 százalékot! 100 forintból 124 lesz, ez komoly.

De mi van az inflációval? Miért ilyen bőkezű az állam? Azért, mert egyrészt szeretnék a külföldi adósságot leszorítani, másrészt emelkedő inflációra számítanak. Tehát lehet, hogy a most nagyon jól hangzó ajánlat inkább a pénzed reálértékét védi majd. A friss inflációs adat 3,9%-os áremelkedést mutatott, tehát joggal kérdezik sokan, hogy miért tegye be -0,4-os alapkamatra fél évre a pénzét egy termékbe?A logikus válasz, hogy

– “jobb, mintha vesztenék a pénz reálértékéből, a lekötés semmit sem ad, kockáztatni pedig nem szeretnék 

De erre a parára is van megoldás

Egy-két kivétellel megmaradnak a régi államkötvények is, amelyeket speciálisan Neked, a „lakosságnak” bocsátottak ki. A kérdés az, hogy mi lesz a magasabb? Az Nemzeti Kötvény kamata vagy az infláció?

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Ha az infláció, akkor valószínűleg jobban megéri az inflációkövető sorozat, amit Prémium Magyar Állampapírnak (PMÁK) hívnak.

Nagyon röviden, ha 3 százalék feletti átlagos inflációra számítasz akkor inkább PMÁK-ot vegyél 3 és 5 éves időtartamra, ha ez alattira, akkor NK-t.

Ha nem forintban szeretnéd majd elkölteni ezt a pénzt, akkor is gondold át: ha a gyerek egyetemére tetted félre és azt majd euróban fizeted várhatóan 3 év múlva, akkor árfolyamkockázatot futsz. Van a piacon például alacsony kockázatú, eurós inflációkövető magyar állampapír is, amelynek hozama az eurozóna inflációjához van kötve, erről is írtunk már korábban.

Nagyon fontos! Ez az írás arra vonatkozik, aki forintban és maximum 5 évre gondolkodik, nagyon alacsony kockázattal. A hosszabb távú befeketésre vágyók várjanak és tarták szárazon a puskaport!

Ha szeretnél többet tudni a témáról ITT olvashatsz, ITT pedig a szkeptikusak véleményét olvashatod.

A Pénztárca rovatunk mellett olvashatod még ITT is

Kiss Móni írásait a témában, mert elindult a sokak által várt saját oldala, ahol egyrészt megismerhetitek a szakmai pályafutását, másrészt itt találhatóak a legfrissebb elemzései is. Érdemes beleolvasni!

 

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!