Az egyik olvasónk – aki fogorvos- egy rendezvényünkön mesélte, hogy a kedvenc nyári élménye gyerekkorában (amikor még nem tudta, hogy orvos lesz és hirdetnie kell az igét) azok a Balatonon töltött vitorlás táborok voltak.Amikor két hétig egyáltalán nem mosott fogat. Szücs Szilvi írása.

nem mosakodás kiskamasz korban

Ez a jelenség a megkérdezett anyák szerint kb. hat éves kor körül kezdődik és ha nem is kell „rádobni” egy tizest, de mondjuk átlagosan egy öt – hat évet biztosan. Onnantól beindul a fürdőzés, a önkényeztetés, az órákig készülődés. A „törődöm a testemmel” kijelentések. De mi van addig? Ez az a téma amiről nem nagyon szeret senki sem beszélni.

Hogy nem mos fogat, meg nem fürdik három napig, a táborból használatlanul érkezik vissza a zokni…

Pedig biztos, hogy tíz családból nyolc esetében ez előfordult már legalább egyszer. Továbbmegyek: a legjobb családokban is előfordul hasonló eset. Mert egy ideig hozzák a kezüket szagmintára, hogy tényleg megmosták-e. Emlékeztek, ugye? Ha egy kicsit őszinték vagyunk magunkhoz, akkor mindenki találhat egy idevágó gyermekkori emléket.

Anyám hallja, hogy csobog a víz.

Amikor kezet kellett mosni, bementem a fürdőszobába, arrébb löktem a szappantartót, megnyitottam a csapot és elkezdtem rázni, hogy Anyám hallja: csobog a víz. Utána, mint aki jól végezte dolgát leültem vacsorázni.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Ez a közel 40 éves sztori tökéletes kontraszt a mai elveinkkel a kézmosást illetően. Ma, ha hazaérünk azonnal kezet kell mosni mindenkinek, pláne a covid óta, ahol még a csapból is a kézmosás folyt.

Itt vége is lenne a történetnek, de nincs vége, mert a fürdésről és a fogmosásról még nem volt szó.

Van egy időszak amikor nem látják annak szükségességét, hogy fürödjenek. Utána viszont helyreáll a rend és tök rendesen tisztálkodnak. Ez a közel három év talány, de talán az történhet, hogy egyszerűen nem érdekli őket, nem zavartatják magukat ha koszosak és mivel annyira sosem koszosak, hogy zavaró lenne (…), ezért elvannak.

Az iskolában a tesi tanár jelzi feléjük – gondolom nem véletlenül-, hogy óra után mosakodjanak meg, de pontos információk nem állnak rendelkezésre arról, hogy megtörténik – e a dolog.

Általában próbálkozunk innen – onnan:

  • Jó példamutatás.
  • Hangzatos fenyegetések, hogy mi történik azokkal, akik nem tisztálkodnak rendesen.
  • Hangos szörnyülködés.
  • Tudományos cikkek beidézése.

Aztán egyszer csak mintha mi sem történt volna, elkezdenek fürödni mindennap. A szagok helyett illatok, a fürdőben tó, órákig tartó kád – fürdés, körömvágás, séró fésülés. Ahogy beindulnak a hormonok, ők is kikupálódnak ezen a téren is.

Illatosságot elérni többféle rögös úton lehet, ilyen a parfűmözés, de ilyen az egyszerű mosakodás valami normális szappannal.

Aztán egyre inkább érdekli őket a külvilág (lányok, fiúk) visszajelzései és a kortársak nem kíméletesek! Vagy egyszerűen csak rájönnek, hogy az evés és az alvás jó tesója a fürdés. Ennyi.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!