Nem érted, hogy mit csinál a kamasz gyereked a telefonján csak beszólogatsz neki, hogy hagyja már abba? Így van vagy nem? Így. Mi lenne ha te is szánnál rá egy kis időt és „kikupálódnál” a témából. Felfedeznél egy új világot egyrészt azért, mert ez számodra is okozhat kellemes meglepetéseket. Másrészt azért, hogy ne nézzen hülyének a gyerek, ne tudjon olyan könnyen lerázni.

Van ez a kockulás para, ami szinte mindenkit érint. Írtunk erről már több tippet is, de most a teljesség igénye nélkül összeszedtük azokat az alkalmazásokat, virtuális kockuló-helyeket, ahol a kamaszok csetelnek, nézelődnek, informálódnak manapság. Te is kockulj, hogy ne nézzen a kamasz hülyének!

Ha eddig kimaradt volna az életedből ezeknek a megismerése, akkor itt az idő, hogy leporold a számítógépedet vagy a telefonodat és kipróbáld ezeket.

Ennek két egyszerű előnye lehet:

1. Simán lehet, hogy neked is megtetszik valamelyik és hasznos része lesz az életednek.

2. Megismered azokat az alkalmazásokat, amelyeket használ a gyereked. Így kevésbé mondasz majd neki hülyeségeket ezekről, illetve tudsz kérdezni tőle ezáltal nem maradsz ki annyira a high tech életéből.

Facebook

Ezzel az van, hogy ez már nem is annyira népszerű a kamaszok körében, de erről ITT írtunk már. Ennek több oka van, ilyen például az, hogy “elözönlötték” az oldalt a kedves szülők, parázó anyukák és azok barátnői, akik szétlájkolták a gyereked posztjait, ami néha félreértéseket, cikis helyzeteket eredményeztek.

Emiatt ma a kamaszok leginkább akkor használják a FB-ot, ha egy csoport tagjai, amelyek meghívásos alapon szerveződnek. Illetve az üzenetküldő Messenger alkalmazását használják, mert az- ha van wifi ahol éppen tartózkodnak- akkor ingyenes. Egyébként meg bejelentkeznek, szétnéznek, nem lájkolnak nagyon semmit, majd kijelentkeznek. Néznek, de nem aktívak.

A Facebook még arra is kiváló ha megismerkednek valakivel, akkor bejelölik és szétnéznek az ismerősei körében. Többek között emiatt is érdemes lenne elmondanod a gyereknek, hogy ha kompromittáló fotót tesz fel magáról, akkor lehet, hogy pont ezért fog lecsúszni élete szerelméről vagy pár évvel később élete munkájáról.

Ha megnézi valaki, hogy kissé „kapatosan” fetreng valahol, akkor biztos, hogy nem a legmegbízhatóbb ember díjra jelöli az az ismeretlen, aki még két szót sem beszélt vele, de ez lett az első benyomása róla.

Emiatt egyébként neked sem árt, ha rászánod magad és beregisztrálsz!

Instagram

Ez egy sokkal kötetlenebb közösségi formáció. Az idősebb korosztály (igen, mi) alig használjuk, pont ezért szeretik (vagy eddig szerették) a kamaszok. Egyébként meg tök egyszerű, letöltöd az ingyenes alkalmazást a telefonodra, megkérdezed, hogy ő milyen néven van fent és ha megmondja, jelöld be. Itt nincs sok beszéd, alapvetően a fotó a lényeg.

Lehet szöveget írni hozzá, de ez inkább valami rövid tényszerű valami. Nincs parázás, hogy kik az ismerőseid, mert leginkább valamilyen álnéven fut mindenki. Illetve itt senki nem teggelhet (bejelöli névvel, hogy ki van a fotón) be előnytelen fotón, ami a Facebook-on sokszor előfordul!

Izgibb, mint a Facebook, mert sokan egy fotóval sokkal kifejezőbbek, mint az írással. Itt aztán elszabadulhat  művészi hajlam, hiszen nagyon sok beállítást ki lehet próbálni. (Kontraszt, szűrés, fényerő beállítás, fekete-fehér verzió stb.) Nincsenek linkek, spam-ek, reklámok.

Twitter

Ezt az alkalmazást sokan a mai napig nem értik. A folyamat lényege: feliratkozol azokra a feedekre (témákra), amik érdekelnek, illetve behúzod a barátaidat is, akik rád iratkoznak fel. Ezután nyomod a posztokat, elindul a beszélgetés. Egyrészt látod a hírfolyamodban az okosságokat, másrészt a te okosságaidat is olvassák visszafelé.

A kamaszok kevésbé kattantak rá, inkább azok nézik, akik gyors és friss hírekre vágynak nagyon rövid kiszerelésben. Itt is lehet követni valakit (bárkit).

Snapchat

Ennek az lényege, hogy a felhasználók képeket, rajzokat, szöveget és rövid videókat küldhetnek egymásnak, amelyek – miután a címzett megnézte őket – pár másodpercen belül törlődnek. Ha a címzett úgy dönt, hogy megtartja az üzenetet vagy továbbküldi az is lehetséges, de ezekben az esetekben is törlődik a kép! Erről ITT írtunk részletesen, példákkal. A szülők emiatt egyébként egyre jobban aggódnak, mert az alkalmazás tökéletesen alkalmas a szexképek következmények nélküli küldözgetésre. A felhasználók többsége tinédzser vagy huszonéves. Erről még ide kattintva olvashatsz részletesebben.

Pinterest

Ennek az a lényege, hogy faliújságokat készítünk azokról a képekről, melyeket szépnek és jónak gondolunk a világban. Inkább nők használják egyébként.

Ha valaki szereti például divatot, akkor a Pinteresten megnyitja a divattal  foglalkozó faliújságját, és oda gyűjtögeti a szép ruhákról, divattervezőkről szóló fotókat. Ezt egyébként inkább a 20-30 éves korosztály használja. Pinterestre regisztrálók Facebook accounttal lépnek be a szolgáltatásba, és a virtuális faliújságokra felkerülő friss tartalmakat a Facebook app automatikusan meg is osztja az ismerősökkel
A következő “okosodó” cikk a Youtube-ról, a Vine-ról és a Google+-ról értekezik.

Összefoglalva: te is kockulhatsz egy kicsit, hogy „kiokosodj” azokból az alkalmazásokból, amelyeket a kamasz gyereked használ. Eggyel több téma amiről beszélgethettek.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!