A cím már önmagában lehet megosztó, hiszen ha semmi másban az életben, de a gyerekkel kapcsolatban pont az a lényeg, hogy

semmit, de tényleg semmit nem vársz tőle cserébe.

Viszont kérni azért lehet, ugye? Idealistán feltételezni lehet arról lehet, hogy soha el nem múlóan hiszünk abban, ha kilencvenmilliószor hallja ugyanazt a kérést, akkor jó eséllyel felnőtt kora előtt „teljesíti”? Nem várhatjuk el – ahogy ők sem tőlünk -, hogy a gondolatainkban olvassanak. Ehelyett

elmondjuk, kitesszük a hűtőmágnes alá, elküldjük emailen, hogy miről álmodik a parázó anyjuk.

Itt most kizárólag a kamasz gyerektől elvárt dolgokat gyűjtöttük össze, de kétségtelen, hogy ha van kisebb gyermek is a családban, akkor ott alapdolgokat is említhetnénk és ezekkel lenne teljes a kép.

 1. Kezet mos, leül, megeszi, megköszöni, kiviszi. Azt hiszem ezt eléggé képszerűen megfogalmaztuk, tehát kár magyarázni.
 2. Tanul. Istenem, olyan egyszerűen néz ki ez az egy szó így leírva! ITT elolvahatod, hogy miért nem tanul egy kamasz.
 3. Nem kamuzik. No comment.
 4. Rendet rak maga után. Nyilván nem várhatjuk el, hogy arra a mondatára, hogy de nem is én hagytam ott a szemetet, hanem a húgom-ra szó nélkül felvegye és kidobja legyen az önműködő reakció. Mert mi lenne, ha egyszer mi is kizárólag magunk után pakolnánk csak el? Óriási döbbenet nyilván. A remény hal meg utoljára.
 5. Lefekszik időben és felkel időben.
 6. Beosztja a zsebpénzét és nem kuncsorog már 20-dikán, hogy elfogyott. Ehelyett “Ha elfogyott, elfogyott.”- gondolja és buddha türelemmel várja a hónap elejét.
 7. Ha ne adj Isten megkérem hoz egy kávét, de pont úgy, ahogy én szeretem. Ahogy én is pont úgy készítem a teát, ahogy ő szereti.
 8. Ha megkérem (haladó szint: kérés nélkül) leviszi a szemetet. Nem megy el mellette, nem teszi rá az utolsó almacsutkát, ami ahogy elfordul a menetszéltől leesik és hetekkel később találom meg a hangyák martalékaként a szekrény alatt.
 9. Felhív, ha késni fog. Nem a megbeszélt időpont után tíz perccel, hanem előtte.
 10. Ha kérdezem válaszol. Ha nem akar megmondja mikor fog.
 11. Ha elmondom, hogy mérges vagyok vagy rossz kedvem van, akkor nem cseszeget tovább. Akceptálja, hogy az anyja is ember és a 7-es pontra ugrik.
 12. Megkérdezi, hogy mi történt velem aznap. Ez kizárólag azért érdekes, hogy beteljesülni lássam azt a tanításomat, miszerint igenis érdekeljen a családod és egyéb állatfajták akikkel együtt élsz.
 13. Ha úgy érzi, hogy jól esne neki, megölel. Nekünk mindig jólesik, azt viszont tiszteletbe tartjuk, hogy tömött buszon vagy a haverjai előtt ne aggódjon, nem fogjuk ölelgetni.
OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!