A kamaszokkal élő szülők számára jól ismert művészházaspár, Döbrentey Ildikó és Levente Péter a „TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek” című pályázat védnökei.

A Richter Gedeon Nyrt. kezdeményezése alapján általános iskolások és középiskolások számára 2021-ben először kiírt, egyedülálló pályázatra tavaly több mint 500 alkotás érkezett. A minden várakozást felülmúló fogadtatás arra ösztönözte a pályázat intézményét szoros kollaborációban létrehozó és működtető Richter Gedeon Nyrt.-t és a Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítványt (Sz2A), hogy a 2022/23-as tanév indításakor újra meghirdessék a versenyt.

A cél nem változott: a fiatalok érdeklődésének felkeltése a kémia, a fizika, a biológia, a földrajz iránt.

Prof. Dr.  Szántay Csaba, a Richter Gedeon Nyrt. kutatóprofesszora, a pályázat egyik ötletgazdája, a zsűri tagja úgy véli:

„A TETT-mesepályázat lényege a teremtés. A TETT egyszerre nyújt inspirációt, az írói alkotásra különösen alkalmas teret, továbbá a pályaműveket megörökítő és a pályázókat elismerésben részesítő médiumot. Mindezzel élve, a bátor és kreatív fiatal pályázók felismerhetik és erősíthetik önmaguk egyedi teremtő képességeit.”

A TETT-mesepályázat szervezői azt remélik, a kezdeményezéssel erőteljesebb általános figyelmet és némi pluszlendületet kaphat a hazai természettudományos képzés.

A három, korosztályos alapon kialakított kategóriában indulók idén is megcsillogtathatják írói erényeiket, hiszen „egy történet sokkal jobban megmarad, mint egy képlet” – indokolja Rakota Edina kémia szakos középiskolai tanár, miért hatásos ez a fúziós megközelítés. A pedagógus saját tanári gyakorlatában is többször ért el látványos eredményeket a tudományos tények és a történetmesélés eszközeinek megfelelő elegyítésével.

A tanárokat és a szülőket idén is arra buzdítjuk: mentorként támogassák a fiatalokat abban, hogy megírják és be is adják pályaműveiket a www.tettmesepalyazat.hu oldalon. A pályázatok benyújtási határideje 2022. november 8.

Oszd meg a véleményed velünk!