Olyan témáról írunk, amelyről sok helyen, sokféleképpen lehet olvasni. Valaki misztikusnak tartja, van aki utópisztikusnak. De egy biztos: ha hosszútávon nincs „ilyened”, akkor bedarálnak a teendők, miközben ott figyel a kamasz gyerek is, aki mindig a legjobbkor jön elő valami nagyon fontos kéréssel. – Tóth Viktória pszichológia szakos hallgató írt nektek, ami azért (is) figyelemfelkeltő, mert egy huszonéves állít meg minket (negyvenen innen vagy túl) egy kis énidőre…

Megvan az érzés, amikor nehéz kilépni a fürdőből? Amikor még inkább magadban lennél? Ezeknek a lopott egy-két perceknek tudományos neve is van: énidő.

Az énidő olyan minőségi idő, amit önmagunkkal töltünk. Fontos, hogy ilyenkor csak magunkért vagyunk. Nyilván nehéz ezt elképzelni lelkiismeretfurdalás nélkül. Miért jó ez nekünk?

Például azárt, mert jó amikor „benne vagy”.

Az énidő mennyiségét tekintve nincs aranyszabály. Mint annyi minden másban, ebben is különbözünk. Te magad tudod felfedezni, hogy neked mennyi időre van szükséged a feltöltődéshez és még ez is változhat az élethelyzeted vagy a téged érő stresszhatások által.

Addigi is, míg az előre betervezett, hosszabb énidőkhöz érsz, válassz a pár perces énidő tippjeinkből!

Csak öt perc

Ha szereted az irodalmat, tarts az ágyad mellett vagy abban a helyiségben, ahol napközben a legtöbbet tartózkodsz, egy verses vagy novellás kötetet és lefekvés előtt vagy amíg felforr a teavíz, olvass el egy-egy művet. Ha régen olvastál, akkor nézz utána, hogy milyen könyvek vannak most a piacon, már ez is előrelépés magad felé.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Rég kallódik már egy szép körömlakk a fiók mélyén, de sosincs időd kifesteni vele a körmöd? Itt az idő! Lábujjon is ér! Ha mégsem marad elég idő, húzz rá egy zoknit és nem látszik.

Ha téged az alkotás tesz boldoggá (ez nem feltétlenül gyerekkori, simán lehet, hogy mostanában jöttél rá), akkor érdemes beszerezned egy felnőtt színezőt. Tartsd elérhető közelségben a ceruzák társaságában. Már egy virág kiszínezése is csodákat tehet!

Tánc. Jól olvasod. Akár akkor is előjöhet a lábadból a boogie, amikor már mindenki lefeküdt. Elő a fülhallgatóval és a kedvenc zenéiddel: indulhat a buli!

És a legegyszerűbb (legalábbis első hallásra): révedj bele a semmibe és hagyd kibomlani a gondolataid…

Napi rutinba csempészve

Bagoly típusként ezt fáj leírnom, de reggel érdemes lehet felkelni negyed órával előbb és nyugalomban elkortyolgatni a reggeli kávét vagy teát. Jobb hangulatban indulhat így a reggel!

Ha szeretsz kísérletezni a konyhában, akkor a jól bevált és gyorsan elkészíthető receptek helyett kipróbálhatsz valami újat. Az is lehet, hogy még a flowt is megtapasztalod!

Ha sétálva szoktál például a boltba menni, most indulj kicsit hamarabb és vedd andalgósra a tempót, főleg, ha napsütéses az idő.

OLVASTAD MÁR?  Az életnek éppen a halál ad értelmet

Este zuhanyozás helyett kivételesen végy egy forró fürdőt! Felturbózhatod habfürdővel, fürdőbombával vagy a kedvenc illóolajoddal is.

Haladóknak

Régen megnéznél már egy színdarabot? Mindig szembejön a városban annak a szimpatikus új filmnek a plakátja? Színházba és moziba is jó egyedül menni, próbáld ki te is!

A mozgás boldogsághormonokat termel. Keress a neten egy jó kis mozgássort vagy menj el a legközelebbi edzőterembe egy csoportos órára. Jóga, zumba, pilates és még megannyi lehetőség!

Szeretsz elmerülni az alkotásban? Elő az eszközökkel és fess, rajzolj, hímezz! Jó alkalom ez a már ismert technikákban való elmélyülésre vagy újak kipróbálására is.

Sok örömet és kellemes elmélyülést magaddal, ott és úgy, ahogy az neked jólesik! Pénteken Hallgass ránk! a lenti linken, mert a kikapcsolódásról beszélgetünk majd, kicsit rendhagyóan. Az eddig részeket is érdemes meghallgatni, mert rólunk, rólatok szól!

 

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!