Az év eleji fogadalmaknak nem vagyok nagy mestere, december vége felé azonban némi önsorsrontó késztetéstől vezérelve motivációt érzek arra, hogy a fejemben visszapörgessem az elmúlt 12 hónap főbb történéseit. A jó hír az, hogy tavaly ilyenkor sokkal pocsékabbul voltam, mint most vagyok. Rossz hír pedig nincs. Salát Luca írása.

Életem második olyan évét hagyom magam mögött, amit négy gyerekes egyedülálló középkorú nőként szívtamcsináltam végig.

Ez sokszor pont olyan pocsék volt, mint amilyennek hangzik, de – ha csak nyomokban, de – tartalmaz szerethető pillanatokat is. Nem túl eredeti módon az idei LEG-listámon akadnak olyan tételek, amelyekre jó visszaemlékezni, s vannak, amiken szerencsére túl vagyok.

Az év…

Legcsúfosabb kudarca

Elbuktam az idei újévi fogadalmamat, és nem sikerült minden este elalvás előtt fogat mosnom.

Legnagyobb tanulsága

Képes vagyok egyedülálló nőként elgardírozni négy gyereket. Ez azonban egyáltalán nem esik jól.

A jómódú unatkozó feleség szerepe közelebb áll a szívemhez, mint a nőjé, akinek lógnak a belei a sok melótól.

Legzajosabb sikere

Életem legszebb kockahasa kétségtelenül az idei bikiniszezon terméke, néhány liter paprikaolaj, egy izzasztóöv és egy súlyozott hullahopp karika segítségével. Nyugi, már elmúlt.

Legnagyobb megkönnyebbülése

Idén nem törtem totálkárosra egyetlen kocsit sem, ez önmagában elég szép teljesítmény.

Legizzasztóbb erőfeszítése

A narancsbőr fenekemről való eltüntetése. Ez a projekt egyben pályázik az év legcsúfosabb kudarca címre is.

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

Legkeserűbb csalódása

A fiam megígérte, hogy megtanul állva aludni, de átvert. Minden reggel az ágyából vízszintes pozícióból rugdosom függőleges helyzetbe. Némileg enyhíti csalódásomat, hogy kárpótlásként tökélyre fejlesztette a háttal fingás művészetét.

Legelszántabb törekvése

Nem múlt el nap az évben anélkül, hogy ne próbáltam volna valamelyik gyerekem valamelyik apját meggyőzni arról, hogy bár feleségnek csapnivaló voltam, de volt feleségként nálam ideálisabbat keresve sem találnának.

Szerintem már csak kevés hiányzik ahhoz, hogy belássák: már megint nekem van igazam.

Legönzetlenebb segítsége

Apuka1 és Apuka2 önzetlen és nagyvonalú jelenléte nélkül ez az év még a jelenleginél is nyomorúságosabbra sikerült volna.

Legmeghatóbb pillanata

Na, ilyen nem volt. Ez volt a világ legföldhözragadtabb 12 hónapja.

Legdurvább félelme

Vénségemre macskás néni lesz belőlem, aki molyirtószagba burkolózva magányosan tengeti öreg napjait.

Legtitokzatosabb rejtélye

Engedélyt kértem e-mailen egy számomra ismeretlen nyugdíjas orvostól arra, hogy hozzáférhessek az osztálytalálkózóján készített fényképekhez. A dokit épp annyira nem ismerem, mint ahogy az e-mail címét sem, életemben nem hallottam olyanról, hogy fényképekhez engedélyt lehet kérni, arról pedig, hogy én ilyet cselekedtem, végképp fogalmam sem volt.

Miután az orvost sikerült meggyőznöm arról, hogy nem hozományvadász, hanem szimplán bolond vagyok, különös barátsága keveredtünk, s azóta tartó levelezésünk sok vidám pillanatot varázsol a hétköznapjainkba.

Legnagyobb öröme

Az egyik fiam beszél hozzám.

Néha az is előfordul, hogy nem pénzről, kajáról és tiszta ruhák tartózkodási helyéről, hanem mint a régi szép időkben, anyai vigaszért fordul hozzám.  (Fogadtam a …-tal, hogy én gyorsabban megiszom három pohár felest, mint ő három pohár sört, de ő szemét volt, és rárakta az üres poharát az én felesemre, és a szabályban benne volt, hogy nem nyúlhatok hozzá, és veszítettem, és ez igazságtalanság…).

Legvérmesebb reménye

Egyszer a másik fiam is beszélni fog hozzám, bár jelenleg a testéből kibocsájtott morgásszerű hangokban csak komoly anyai elfogultsággal tudom felfedezni a kommunikáció humánspecifikus jellemzőit.

OLVASTAD MÁR?  Kérdezze meg háziorvosát!

Legviccesebb látványa

A kölyköm arca, amikor a szarajevói repülőtéren rádöbben, hogy tényleg nem lesz internet hozzáférése 5 napig, és tényleg 5 nap múlva indul vissza az első repülőgép Budapestre, tehát a halál faszán a családjával lesz összezárva a kortárs civilizációtól könyörtelenül elszakítva.…

Legszebb mondata

Hagyjál már békén, persze, hogy leérettségiztem, de leszarom.

Fogadalma

Esküszöm, hogy jövőre minden este lefekvés előtt megmosom a fogamat!

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!