Vannak helyzetek, amiket nőként nehezen viselünk. Amikor egészségügyi problémáink vannak és tele vagyunk kérdésekkel. Ezeket a kérdéseket fel tudjuk tenni valakinek vagy egyedül birkózunk meg velük? Merjük-e vajon feltenni őket a megfelelő helyen és időben?

Az orvosnál remélhetőleg az összes kérdésre választ kapunk, ami érinti a problémánkat.

Van, akiknek könnyen megy a kérdezés.

Aki, ha orvoshoz megy, akkor fejben előre már az összes dolgát összerakja, amit meg szeretne tudni. Igyekszik minden kérdésre választ kapni és addig nem hagyja el a rendelőt, amíg a fejében lévő zűrt el nem simították.

Ő az, aki nem szeret ezekkel a dolgokkal egyedül viaskodni. Sokkal rosszabb dolgokat kreálhat a valóságnál, így szereti, ha a szakembertől hallja a tényállást.

Viszont ez nem megy mindenkinek ilyen könnyen és lazán.

Van, aki szorong, gátlásos, bizonytalan, nem meri szóba hozni a női, egészségügyi problémáját. Nemcsak a barátnője előtt, hanem a társa előtt sem. A gondjainkat a partnerünkkel is meg kellene beszélnünk, mert ez nemcsak egyszemélyes történet; ebben mindkét fél érintett.

Pedig beszélni kell erről, mert a kommunikáció hiánya nélkül még nagyobb problémát generálhatunk egy ilyen helyzetből.

Az ő fejében is kavaroghat annyi minden és neki még nehezebb lehet erről beszélni. Fontos, hogy ő is értse, mi miért történik és milyen folyamat várható. A nyílt kommunikáció helyet adhat a felhőtlenítésre. Amikor a gondokat, szorongásokat közösen elsimítjuk. Dr. Csereklye Andrea szexuálterapeuta (akivel az Anyapara rendezvényén is találkozhattatok májusuban), válaszol a kérdéseinkre.

OLVASTAD MÁR?  Beszéljünk végre a nyárról!

Kérdések, amiket nehezen teszünk fel

1. Félek elkezdeni a szexet, mert tudom, hogy fájni fog. Mit tehetek?

Ha valamilyen nőgyógyászati problémánk van, lehet az egy gyulladás, ciszta, mióma, polip, esetleg daganat, akkor bizony fájdalmas lehet a szexuális együttlét. Pedig, amennyiben az orvos nem tiltja, akkor egyáltalán nem kellene elzárkózni előle. Bár az igaz, hogy várhatóan az előjátékra majd hosszabb időt kell fordítani, hogy az izmok ellazuljanak, és a nő teste és lelke is felkészüljön. Emellett olyan pózt kell választani, hogy tudjuk irányítani a behatolás mértékét.

2. Hogyan figyeljek oda a párkapcsolatomra, ha nem érzem igazán nőnek magam?

Egy nőgyógyászati betegség szinte természetes velejárója vagy épp okozója, hogy csökken a nőkben az az érzés, hogy „én egy igazi, jó nő vagyok”.

Az első kérdés persze az, hogy miért pont velünk történik ez meg? Mit csináltunk rosszul? Mire nem figyeltünk igazán?

Aztán a kétségbeesés: ugye meggyógyulunk? Milyen lesz a kezelés? Műteni is kell? Milyen és mekkora marad a heg? Mit fog hozzá szólni a párom? Kellek-e még így is neki?

Nagyon fontos tudni, ha úgy érzi valaki, hogy kicsúszik a lába alól a talaj, vagy nagyon sok a bizonytalanság, és egyedül már nem tud megbirkózni a gondjaival, merjen segítséget kérni egy szakembertől. Nem kell megvárni, hogy párkapcsolati problémák alakuljanak ki egy betegség miatt.

Nem kell szégyenkezni. Merjünk segítséget kérni!

3. Mivel tudom kiváltani a szexet arra az időre, amíg az az egészségügyi okok miatt tilos?

OLVASTAD MÁR?  Kérdezze meg háziorvosát!

A szexualitás nagyon összetett dolog. Ha szexről van szó, sokaknak csak a behatolásos együttlét jut eszükbe. Már-már el is felejtjük, hogy fiatalabb korban mennyi örömöt adott egy csók vagy egy simogatás. Bizsergett az egész testünk, amikor szerelmünk egy picit is hozzánk ért, vagy elég volt csak rá gondolnunk. Ha bármilyen okból nem engedélyezi az orvos a szexuális együttlétet, akkor bátran maradhatunk a pettingnél.

Ha most azt kérdezném, hogy ki mikor csókolózott utoljára, lehet, hogy többeknek gonolkodni kellene az időponton.

Csempésszünk vissza a hétköznapokba például egy romantikus estét. Keressünk egy kellemes zenét, gyújtsunk gyertyát, hogy meglegyen a hangulatvilágítás. Feküdjünk végig az ágyon és kezdjük el simogatni egymást először ruhában, majd vetkőztessük le kedvesünket. Ez a simogatás tartson legalább fél óráig.

Tudjátok: apró lépések.

További információkat és segítséget ITT találsz.

Forrás: feme.hu

Oszd meg a véleményed velünk!