Nem is olyan egyszerű kérdés ez. Kisgyerekkorban szétpuszilgattad, nagygyerekkorban meg igyekszel dicsérni őt. Oké, de hogyan? Sokan azt gondolják, hogy hát persze, hogy tudja, hogy szeretem, miért ne szeretném, hiszen az anyja vagyok. Én is szeretem, ő is szeret. Ez így van, de ezt nap, mint nap a tudomására kell hozni, hiszen nem tudod, hogy éppen mi jár a fejében. Éppen mikor jöhet nagyon jól egy Szeretlek. Szücs Szilvi írása.

Melyek azok az apró tennivalók, amelyek által kimutathatod a kamasz gyereked felé a szeretetedet?

1. Öleld meg őt amikor elköszön tőled és amikor a nap végén találkoztok. Sok családban ez bevett szokás, teljesen természetes. Nem is a puszi jobbra, puszi balra, hanem az ölelés.

Nagyobb egységnyi felületen érintkeztek, itt ez lenne a lényeg.

2. Ha beszél hozzád, figyelj rá. Ülj le mellé vagy állj fel hozzá.

3. Ha nem is minden este, de próbáljatok közösen vacsorázni.

Fél óra kütyümentes övezet és csak elmesél valamit magáról és te is magadról.

4. Ha megkér valamire, ami első hallásra őrületnek tűnik, akkor az azonnali elutasítás helyett kérj egy órát, hogy átgondolhasd a válaszod.

Ha akkor is őrültségnek tűnik, mondd meg neki, hogy átgondoltad és őrültség, de van egy ötleted…

5. Nevessetek együtt. Ez kicsit mesterkéltnek tűnik és nehéz megfogadni, hogy oké, ma nevetek a kamasz lányommal egy jót, ha törik, ha szakad.

Ha nem jön spontán már régóta a közös nevetés, akkor tegyél róla, hogy “támogatva” meglegyen az élmény.

Az interneten rengeteg olyan pár perces videó kering, ahol különböző témakörökben nagyon vicces történeteket nézhettek. Lehet, hogy elsőre hülyeségnek hangzik, de legalább egyszer próbáljátok ki! Ilyenre gondoltunk.

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

6. Köszönd meg neki, ha valamit megtesz, amit kértél tőle.

7. Mondd el neki, hogy te mit szeretsz és becsülsz benne. Sok gyereknek fogalma sincs, hogy melyek a dicséretreméltó tulajdonságai.

Ilyen például, ha nagyon kitartó valamiben, ha szorgalmas, ha kreatív, stb. Hozz konkrét példákat és igyekezz a korának megfelelően fogalmazni.

8. Ne felejtsd el, hogy minden gyerek pontosan érzi és tudja, hogy AZANYJA szereti őt, hiszen minden anya szereti a gyerekét. (…) Itt olyan “tudatos” tennivalókat állítottunk össze, amely ezt az érzést még magabiztosabbá teszi. Illetve neked is örömet okoz, ha nap, mint nap elmondod, megteszed neki.

Fotó: pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!