Milyen a tőzsdével foglalkozók ünnepvárása? Leginkább melós. Legyen akár a megszokott Mikulás rali, amikor már november végétől emelkednek az árfolyamok, legyen korrekciós az év – mint az idei -, ilyenkor általában nagyon sokat kell dolgozni és amerikai szokások szerint sokat kell adakozni. Kiss Mónika karácsonyi írása.

Érdekes, a  giving back” kultúrája inkább még mindig a tengerentúlon erősebb.

Pléldául mit szóltok  a NASDAQ hivatalos közleményéhez, amiben tudatja, hogy a Sampo Plc 50 ezer eurót adományozott a Tukikummit Alapítványnak, akik szegény sorsú finn családokat támogatnak.

Hogy ki is a Sampo és a Tukikummit lássuk be, kevéssé érdekli az amerikaikat. De mivel a NASDAQ-on jegyzik a részvényt, helyet kap az akció a honlapon.

Nagyon amerikai ez, ahogy az is, hogy sokan ajándékoznak részvényt a szeretteiknek, pl. nagyszülők az unokáknak. Mire megnő, csak vége lesz a tőzsdei korrekciónak!

Azért ünnepre is jut idő és pénz. Például a sok New York-i karácsonyfa közül ha nem is mindig a legszebb, de tuti az egyik legrégebbi a városi értéktőzsde, a NYSE karácsonyfája.

A század eleje óta tradíció az utcai ünneplés a tőzsdén, eleinte a kereskedés helyszínén, a parketten állították fel a fát, majd épp 95 éve, hogy kivitték a Broad Streetre. Ezt egy még különlegesebb év követte! 1924 december 24-én adták át Manhattan teljes elektromos hálózatát és kihasználták az alkalmat, hogy egyben reklámozzák a gyertyagyújtás biztonságos alternatíváját: az elektromos karácsonyfaégőket.

Maga az Egyesült Államok elnöke tartotta az ünnepi beszédet, ami után lett nagy világosság.

Senki sem lepődik meg azon, hogy a projektben oroszlánrészt vállalt a General Electric. Igen, a nagyvállalatok már akkor sem hagyták ki a ziccert, ha karácsonyi promózásról volt szó, de a fényekkel én ma sem tudok betelni.

Mivel angolszászokról van szó, a New York-i  tőzsdei karácsonyfára nem kell december végéig várni, idén pl. november 28-án tartották az ünnepélyes gyertya/elektromos izzógyújtást, világsztárok adtak majdnem négy órás műsort, ahol megjelent többek között a Harlem Globetrotters, a részvénypiaci támogatók közül a Coca Cola jegesmedve és a Macy’s üzletlánc Mikulása is is.

Aztán vége lesz a hajtásnak itt is.

December 24-én rövidített nyitva tartás jellemzi a világ tőzsdéit, majd december 25-én az ázsiai országoktól eltekintve szinte mindenütt zárva maradnak a börzék, az Egyesült Államokban mondjuk csak egy teljes napra. Lazulj Te is bele, az amerikaiak értenek a showhoz, nézegess elképesztő karácsonyfákat például itt.

Fotó:pexels.com

 

 

Oszd meg a véleményed velünk!