Júliusi cikkemben igyekeztem összeszedni, hogy milyen lehetőségei vannak annak a szülőnek, akinek óvodás gyermeke 2021 szeptemberétől tanköteles korú, de nem tartja túl jó ötletnek, hogy gyermeke jövőre iskolát kezdjen. Akkor azt írtam, hogy szedjen össze minden létező bizonyítékot, szakvéleményt arról, hogy a gyerek nem érett az iskolakezdésre (óvónő, logopédus, fejlesztőpedagógus, óvodapszichológus, szakszolgálati pszichológus, magánterapeuta, TSMT terapeuta, „minimanótornász hölgy” szakvéleményei), és a paksamétát adja be az Oktatási Hivatalhoz, hogy a gyerek had maradhasson még óvodában. Ez a jótanácsom ma is él, abban az esetben, ha a gyermeknél nem merül fel a BTM (beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség) vagy SNI (speciális nevelési igény) ténye vagy gyanúja. Salát Janka tanácsadó pszichológus írása.

A kérvényt látván az OH munkatársa két dolgot tehet

Vagy bekeményít, és azt mondja, szó sem lehet róla, de ha éppen jó napja van, akkor elküldi a gyereket a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálathoz iskolaérettségi vizsgálatra.

Ez utóbbi esetben az lesz, amit az iskolaérettségi vizsgálaton megállapítanak, ha tehát idáig eljut a szülő, érdemes könyörgő tekintettel pislogni a szemben ülő szakemberre. A gyereket ugyanakkor nem érdemes idomítani, hogy legyen nagyon hülye a vizsgálaton, mert ennek vannak bizonyos lélektani hátulütői, és amúgy sem alkalmas még arra, hogy képességeit eltitkolja.

Most, hogy végre élőben is bejárhatok dolgozni a pedagógiai szakszolgálathoz, és kezd aktuálissá válni az iskolaérettségi téma, megkaptuk az ukászt, hogyan kell eljárni ebben az ügyben. Továbbítom az infót, hátha néhány szülőnek hasznos lehet.

  • Iskolaérettségi vizsgálatra idén már szülő vagy óvoda nem küldhet be gyereket, csak az Oktatási Hivatal – ezt eddig is tudtuk.
  • Az óvoda, vagy a szülő továbbra is kérvényezheti a BTM-vizsgálatot (beilleszkedési, tanulási magatartási nehézség) – ezt szintén tudtuk.
  • Ha december 31-ig bezárólag olyan gyerek érkezik hozzánk a szakszolgálathoz BTM vizsgálatra, aki 2020. augusztus 31-ig betöltötte az 5. életévét, de a vizsgálat időpontjában még nem töltötte be a 6. életévét, akkor van egy minimális játékterünk az iskolaérettséggel. – no, ezt eddig én nem tudtam. Innentől kezdve két lehetőség van:
OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Amennyiben ez a gyerkőc megkapja a BTM státuszt (amit most irgum-burgum, nagyon szigorúan fognak „fentről” ellenőrizni, hogy ne osztogassuk ész nélkül), akkor kötelesek vagyunk beiskolázási javaslatot tenni. Vagyis ebben a szakvéleményben az alábbi két mondat valamelyike szerepelni fog:

javasoljuk, hogy a gyermek a 2021/2022-es tanévben mentesüljön a tankötelezettség teljesítése alól, további egy év óvodai nevelését javasoljuk.

Vagy: javasoljuk, hogy a gyermek a 2021/2022-es tanévben kezdje meg tankötelezettségének teljesítését az általános iskola első osztályában.

Ebben az esetben tehát lehet szó a szempillák könyörgő rebegtetéséről (és továbbra sem ajánlott a gyermek trenírozása, hogy rosszul oldja meg a feladatokat). Aki egy ilyen papírral távozik a szakszolgálattól, az hátradőlhet, ami a szakvéleményben szerepel, az szentírás, az OH nem bírálja felül.

Amennyiben a szakszolgálat munkatársai úgy ítélik meg, hogy a gyermek nem kaphat BTM besorolást, akkor beiskolázási javaslat nem szerepelhet abban a szakvéleményen, amiben leírjuk, hogy a gyerek tök oké. De azért nem vetnek minket (szakszolgálatisokat) börtönbe, ha írunk egy sort arról, hogy milyen picike és visszahúzódó még, vagy a grafomotorikáján még bőven van mit javítani.

Ilyen esetben a szülő beadhatja a kérelmet az OH-nak 2021. január 15-ig, a sok-sok bizonyíték között mellékelve ezt a szakvéleményt is.

Mi a helyzet a már betöltött 6. életév esetében?

Ha már augusztus 31-e előtt betöltötte a 6. életévét, a szakszolgálat nem adhat javaslatot az iskolakezdésre vonatkozóan, hiszen ez azt jelenti, hogy már egy éve iskolában lenne a helye,

örüljön, hogy kapott egy év haladékot.

Ha szeptember 1-je után, de a vizsgálat időpontja előtt töltötte be a 6. életévét, akkor a BTM vizsgálatban tehetünk javaslatot az iskolakezdésre, de nem kötelező, helyette felhívhatjuk a szülő figyelmét az OH-kérvény lehetőségére. Ha mégis beleírjuk, hogy az óvodát javasoljuk, akkor nem kell kérelmet beadni az OH-nak.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Ha nem vagy biztos a dolgodban szülőként, lehet, hogy jobb, ha beiskolázási javaslat nem szerepel a papíron, inkább az OH adminisztrátor hangulatára bíznám a döntést.

Persze az ideális eset az lenne, ha nem egy ismeretlen OH alkalmazotton múlik, hogy a gyerek részt vehet-e iskolaérettségi vizsgálaton, vagy sem.

Ha a vizsgálat idején a gyerek betöltötte már a 7. életévét, akkor suliba megy és kész.

Arra azért figyeljetek oda, hogy amit a szakvéleményben leírunk az iskolakezdésre vonatkozóan, az később nem módosítható. Vagyis ha a szülő meggondolja magát, és mégis iskolába adná gyermekét, de a BTM papíron az szerepel, hogy további egy év óvodai nevelése javasolt, akkor nem viheti iskolába.

…remélem sikerült mindent összeszednem és érthetően átadni nektek ezt a bizony sem lelkileg, sem „agyilag” nem könnyen kezelhető helyzetet. Ha van kérdésetek írjatok ide, és igyekszünk válaszolni: anyapara@anyapara.hu

Fotó:pexels.om

Oszd meg a véleményed velünk!