A mozaikcsaládban élők számára a legnehezebb a nyugdíjas évekről való gondoskodás, 91%-uk szerint lesznek anyagi gondjaik idős korukban. Bár a házasságot kötők száma az elmúl 7 évben másfélszeresére nőtt, a válási arány nem változik: a házasságok fele jut ilyen sorsra. Kiss Mónika írása.

Nem meglepő tehát, hogy megnőtt az egyedülállók, az egyedülálló gyerekkel élők és a mozaikcsaládok aránya.

A Groupama és az NRC reprezentatív kutatása szerint azokban a háztartásokban, ahol a párok együtt nevelik előző kapcsolatból született gyerekeiket közös gyermekeikkel a mindennapok költései mellett minden más csoportnál kevésbé jut pénz, idő és energia a jövőre való tervezésre.

Az ilyen családok csak 12%-a rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással, mégis 51%-uk azt mondja, hogy már tett valamit a nyugdíjas évei érdekében, mivel „gyerekébe fektet”.

44%-uk stratégiája az, hogy taníttatja gyermekét, aki majd emiatt jó anyagi körülmények között élhet, így felnőttkorában nem szorul támogatásra, sőt, inkább ő lehet a támogató.

Ti mit gondoltok erről? Indiában, Délkelet-Ázsia tradicionális társadalmaiban a magas gyerekszámot azzal is magyarázzák, hogy így nagyobb eséllyel születik olyan utód, aki majd a családot el tudja tartani. Ezzel szemben minél inkább nyugatabbra haladunk Európában, annál jobban érzékelhető az individuális szemlélet, amely a következő generáció felelősségét tagadja.

Mindenkinek egyszerre csak egy generációról kelljen gondoskodni és legyen ez a nála fiatalabb? Vagy inkább a szendvicsgenerációk sorsa normális, amikor egyszerre gondoskodnak szüleikről és kiskorú gyermekeikről is? Vajon ez tényleg kultúrák különbsége vagy egyszerűen az életszínvonal által kikényszerített döntés?

A skála bármelyik végén is foglalsz Te helyet, az mindenképpen a kutatás egy nagyon fontos eredménye, hogy a gyerekkel élők

70%-a gondolja azt, hogy gyerekei boldogulásának segítése fontosabb, mint a saját időskorára való takarékoskodás.

De vajon az nem segítség –e a gyereknek, ha majd a saját gyerekeit nevelve minket nem kell eltartania?

Ha lenne olyan megtakarítási termék a piacon, amely a Te nyugdíjba vonulásod időpontjában a gyerekednek is fizetne egy „életkezdési összeget” vagy gyereke/i születése után 10 évig havi plusz ellátást vagy biztosítást nyújtana neki, szívesebben megvennéd –e ezt, mint egy sima nyugdíjbiztosítást?

Fotó: pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!