A napokban történt autóbaleset kapcsán összeszorult a gyomrom. 17 éves volt a fiú, aki az autót vezette. Értelmetlen halál, amely elgondolkodtatja az életben maradottakat. Amikor megállsz egy pillanatra és megpróbálod értelmezni a lehetetlent. Szücs Szilvi írása.

Az egyik legveszélyeztetettebb korosztály a friss jogosítvánnyal rendelkezőké, akik rutin nélkül, de sokszor hatalmas egóval vezetnek.

Többségük egy idő után kinövi ezt, és az élet más területein akar érvényesülni, vannak viszont, akiken nem változtatnak az évek, és nem hiszik el, hogy vészhelyzetben képtelenek lennének megfelelően reagálni.

A kamaszok többsége szeretne majd egyszer autót vezetni

Pláne a fiúk. Készülnek, tervezgetik, hogy amikor már nem az „anyós ülésen” ülök milyen lesz az élet. Ez tök rendben van szerintem. Ilyen tragédiáknál összeszorul a gyomrom, mert egyrészt baromi mérges vagyok a sok bunkó, nagyképű, felelőtlen emberre akinek feltehetőleg senki nem mondta el, hogy milyen felelősség autóval közlekedni.

Igen, elsősorban nem rájuk haragszom, hanem a szüleikre.

Akik feltehetőleg nem tanították meg (mert nekik sem mondta senki), hogy az élet óriási öröm és lehetőség, de még annál is nagyobb felelősség.

Hogy basszameg, nem ülünk be ittasan az autóba, hogy nem vezetünk kontroll nélkül,

hogy az egó nem attól nő, ha megmutatod, hogy mekkora izmod van meg mennyivel tudsz menni éjszaka a háromsávoson. Hogy igenis vannak ALAPSZABÁLYOK, amiket bármennyire is liberális szülő vagyok, elmondok, megtanítok és számonkérek a gyerektől. Zéró toleranciával.

OLVASTAD MÁR?  Teremtsd újjá magad!

Kedves Anyapara olvasók!

Legyen ez a szörnyű tragédia mindannyiunk számára intő jel. Építsük bele a mindennapjainkba a felelősség fogalmát. Legyenek szabályok. Nem kell túlzásba vinni, mert az totál kontraproduktív. Legyen mondjuk 3 szabály, de ami ennél is fontosabb:

ahogy te élsz, gondolkodsz, kommunikálsz, betartod a szabályokat, lesz@rod a szabályokat pont ugyanúgy tesz a gyerek is.

Vigyázzatok magatokra és azokra akikkel együtt éltek

Azokra akik fontosak számotokra és azokra is, akikkel csak úgy találkoztok az utcán, olvassátok a posztjaikat, akiknek ismeretlenül kommenteltek, akik előttetek állnak a sorban, akik mellett álltok a buszon, akikkel együtt dolgoztok és

akiket még csak most fogtok megismerni…

Anyapara mediáció azoknak, akik azt érzik, hogy családon belül bizonyos kérdésekben nem tudnak megállapodni.

Akár a két szülő egymás közt, akár a szülő a kamasszal. A mediátor közvetít a felek között, akik a sokszor megélt konfliktust egy harmadik félnek mesélik el, ezáltal a kommunikáció is teljesen más kontextust kap. Szücs Szilvi, mediator@anyapara.hu

Oszd meg a véleményed velünk!