Mindig irigykedve hallgattam azokat az anyákat, akik két tojással, sóval, borssal vagy egy csomag tésztával és egy üveg szósszal otthon hagyják a kamasz gyereküket, hogy ha éhesek dobjanak össze valami kaját otthon. Most, hogy mindennap főznünk kell, remek alkalom arra, hogy átadjuk a stafétabotot a „mi lesz ma a kaja” kérdést naponta ötször feltevő alanynak. Mivel mindig a “fejétől bűzlik”, ezért magamra vállaltam a felelősséget. Szücs Szilvi főzőiskolája, írása.

Elhatároztam, hogy megtanítom neki az alapételeket.

Az elhatározást tett követte. Első lépésként az egyes ételekhez 1-5-ig pontokat rendeltünk, az elkészítés bonyolultságát vizsgálva (Az egyes a legegyszerűbb, az 5-ös a legnehezebb) Remélem nem lesz senkinek hiányérzete, de receptek nincsenek, mert azokat minden kedves anyuka majd jól elmondja a gyerekének. A megjegyzések pedig a saját élmények feldolgozásából születtek.

  • Tészta (paradicsomos, pesztós, diós, mákos, sajtos – tejfölös)

ÖTÖS-t kapott a következők miatt: a legnehezebb a tészta leszűrése volt. Ahhoz, hogy totál biztonságos legyen elővettem a pároló edény szűrőjét, amit egyszerűen beletett a mosogatóba, így csak a lábost kellett tartania a szűrőt nem. A többi egyszerű mutatvány volt.

  • Tojás (rántotta, tükör)

KETTES: a rántotta simán ment, a tükör tojásra viszont figyelni kellett, hogy ne égjen oda. Ehhez kellett egy „kiszedő lapát”, amivel nézegette.

  • Tejbegríz
OLVASTAD MÁR?  Az életnek éppen a halál ad értelmet

HÁRMAS: huh, itt a folyamatos kevergetés volt kicsit unalmas, de végül jó lett. A közepesen csomós verziót kárpótolta a fahéjas cukros szórás a tetején.

  • Melegszendvics

KETTES: itt a sütő megfelelő fokozatának beállítása okozott némi nehézséget, de ezt kétféleképpen lehet megoldani: odaragasztunk egy kis lapot, hogy ide kell állítani (kb. úgy, amikor én gyerekkoromban a zongora billentyűre ráírtam filctollal, hogy melyik hang) vagy hívjon fel telefonon, amikor már ott tart a folyamatban. Jó, ha beállítja az időt is, hogy jelezzen neki még mielőtt szenesre égett a sajt a tetején.

  • Palacsinta

ÖTÖS: kész tésztából indultunk ki. Akinek a gyereke tud egyedül már ilyet készíteni, az hallgasson meg inkább egy zenét itt, mert neki ezek a kaják már a vicces kategóriába tartoznak. A sütés nem ment simán. Pláne, hogy pont akkor le is esett a palacsinta sütő nyele, amit úgy kellett visszatenni minden második palacsintánál. Én amondó vagyok, hogy ezt minimum 3-4-szer meg kell ismételni (felügyelettel) ahhoz, hogy gördülékenyen menjen. Utána viszont óriási sikerélmény!

  • Halrudacska

KETTES: sima ügy. Pláne, ha sütőben készül, mert akkor tényleg csak egyszer kell megforgatni és kész. Az már más kérdés, hogy totál egészségtelen, de ez most itt nem téma.

  • Zacskós leves
OLVASTAD MÁR?  Az életnek éppen a halál ad értelmet

ÖTÖS: meglepő az ötös nehézségi fok, de igaz. Mégpedig azért, mert bio spárgakrém levest próbált, amit bizony végig kavargatni kell. Ha nem kavarod akkor leég. És leégett. Érdemes volt újra próbálni (kicsit drága zacskós leves lett), mert ha jól kavart, akkor jó lett az eredmény is!

  • Mexikói babkonzerv= hamis csilis bab

EGYES: Kibontja, lábasba, tányérra, tejföllel, kenyérrel. Piedone-jelleggel, isteni finom!

Elővigyázatosság, csak parázó anyukák olvassák!

A mélyhűtőbe tettem egy fagyos zselé párnát- gyógyszertárba lehet kapni-, ami arra jó, ha esetleg megégeti a kezét. Nyilván ez csak minimális égésre jó. Nagyobb baj esetén kioktattam arról, hogy mit kell tennie. Ha te is szeretnél erről többet tudni, akkor IDE kattintva elolvashatod.

Fotó: www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!