A cím olyan, mintha egy mesét mondanánk, pedig ez nem mese, hanem valóság. Sokan már túl vagytok az első „normál” cigarettás élményeiteken a kamaszokkal. Ilyenkor mindenkinek (legalábbis a többségnek) van egy saját élménye is ami jó esetben bevillan, hogy

amikor én 16 évesen rágyújtottam az erkélyünkön a puha, barna dobozos Helikonra

és az ablakon beszállt a füst a nappaliba, akkor anyám bejött a szobámba és megkérdezte, hogy szerinted is dohányzik megint ez a hülye szomszéd?!

Akinek bevillan, az biztos nem fog hisztériázni azonnal és úgy tenni, mintha ő soha életében nem csinált volna olyat, ami tiltott. Ha tényleg nincs ilyen (nem dohányzott, nem ivott alkoholt, nem hazudott soha), akkor az egy külön cikk témája lesz majd…

De mi van a füves cigivel, amivel kapcsolatban viszonylag keveseknek van saját élménye. Mennyire kell ezen parázni? Mit mondhat a kamasz, amikor „megmagyarázza” neked, hogy ez micsoda és miért szívja. Mert mondja. Van néhány sztenderd szöveg, amit minden füvezésen „kapott” kamasz elkezd mondani. Persze, ha van rá lehetősége és nem ordítod le a fejét azonnal. Mert, ha igen, akkor sokat kell várnod arra, hogy újra beszélni tudj erről vele. Pedig van miről.

Hét tévhit a marihuánáról. Amikor a kamasz gyerek a lentiekkel jön, akkor ezek lehetnek a lehetséges jó válaszaid:

  1. A marihuána egy gyógyszer vagy legalábbis gyógynövény. Sok országban legalizálták már, ezért simán gondolhatják azt, hogy ha ott már lehet, akkor ez biztos, hogy nem drog, hiszen akkor nem árulnák. Valóban nem drog, ahogy erről ITT írtunk korábbi cikkünkben is, de igenis rá lehet szokni abban az értelemben, hogy fogyasztásával sokkal felszabadultabb, extrovertáltabb az ember, ami bizony oldja a feszkót bennük. Ha nincs a fű, akkor megint jön a stressz. És ez így megy körbe-körbe.
  2. Mindenki szívja a baráti körömben én miért ne szívnék? A válasz erre hasonló a fentiekben vázolt érvekkel.
  3. Egész héten tanulok/dolgozom, majd megszakadok, akkor hétvégén miért ne engednék ki egy füves cigivel? Minden mindennel összefügg. Ha csak a túlélésre játszik a kamasz hétköznap, akkor szerdafelé meg kellene környékezni őt, hogy mi volt vele eddig a héten, mondjon már pár sztorit a suliból vagy bárhonnan. Nagyon nehéz, hiszen a mintát nyilvánvalóan tőlünk veszik, amikor alig várjuk, hogy péntek legyen. Egyébként meg lásd fent a szakszerű választ.
  4. A marihuána még mindig egészségesebb, mint az “rendes” cigaretta. A füvezéstől is köhögni fog, nehézlégzés is fennállhat. Az, hogy kevésbé káros, mint a kátrány+ nikotin testvérpár az igaz. Viszont ott van a rengeteg ellenérv amire neki is illene egy-egy választ adnia.
  5. Hamar kiürül, nem kell parázni, hogy másnap nem vagyok magamnál. Az van, hogy lassabban ürül ki, mint az alkohol. Másnap a suliban biztos, hogy kevésbé fókuszált a figyelem. Nem beszélve arról, hogy 18 év felett nem ül autóba alkoholos állapotban, de füvezés után, igen? Azért mert kiürül? Nem, nem ürül ki.
  6. Nem lehet bajom belőle, hiszen nem vagyok terjesztő. Erre a legaktuálisabb ellen példa, EZ a cikkünk, ami arról szól, hogy egy főiskolás ellen másfél éve tart az eljárás egy szórakozóhely előtt  körbeadott füves cigi miatt. Nem kereskedett vele, nem volt nála több csak egyszerűen bevallotta, hogy ő a tulajdonosa annak az egy szál ciginek, ami körbejárt köztük.
  7. Kipróbálom, aztán majd leszokom róla. Ezzel az van, hogy- marihuána használók elbeszélései alapján- a leszokók gyakran tapasztalnak ingerlékenységet, alvászavart, szorongást és sóvárgást, amikor megpróbálnak leszokni. Ergo: tartós használat után nagyon nehéz leszokni róla.
OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

Ha más a tapasztalatod vagy kiegészítenéd valamivel a fentieket, akkor írj nekünk! Köszönjük.

Fotó:www.pexels.com

 

Oszd meg a véleményed velünk!