Több mint tízezer szavazó vett részt a Richter Anna Díj közönségszavazásán és döntött a közönségdíj sorsáról. A Richter összesen 24 millió forinttal támogatja a hat nyertes csapatot, mely összeget a díjazottak a pályázataikban kidolgozott innovatív projektek megvalósítására fordítanak. A Richter Anna Díj hattagú zsűrije kategóriánként egy-egy nyertest hirdetett.

A beérkezett többszáz pályázat nagyrésze az egyre rosszabb fizikai és mentális állapotban levő fiatalokat helyezte fókuszba, így érthető, hogy a 15 döntős csapat projektjei közül is több nekik szóló prevenciót, edukációt és a problémáikra adott megoldási javaslatokat tartalmaz.

Szülőklub podcast sorozat az evészavarokról, önsértésről, függőségről, bántalmazásról

A pszichiátriai gondokkal küzdő gyermekek és fiatalok gondozása, szoros utánkövetése intézményi keretek között nem valósítható meg. A kórházból hazatérve azonban a gyermek és a szülők számára is elengedhetetlen lenne a hosszútávú támogatás, amely az élhetőbb hétköznapok, egy boldogabb jövőkép felé emeli a családot.

Az Egészséges Lelkű Ifjúságért- Pro Juventa Alapítvány komplex, hosszútávú, rendszerszemléletű és művészetterápiás hangsúlyú kezelési programot kínál

krónikus, súlyos mentális problémákkal élő gyermekeknek, kamaszoknak és családjaiknak 12 hónapon keresztül.

Az alapítvány Lotilko Programjának köszönhető ingyenes szülőklubjai pedig igen nagy népszerűségnek örvendnek már 8 éve. A csapat által szervezett hiánypótló tematikus előadásokat szülők és szakemberek egyaránt látogatják.

Rúzsa Magdi, zsűritag méltatta az egészségügyi kategóriában díjazott csapatot:

„Azzal, hogy ez a profi szakemberekből álló, elhivatott csapat 10 részes szülőklub podcast sorozatot fog készíteni, végre sok olyan kihívásokkal küzdő családot támogathat, akikhez személyesen eddig nem tudtak eljutni. A témák, amiket feldolgoznak majd, kezdve a családon belüli bántalmazástól, az evészavarokig, az önbántás, a függőségek, mind-mind tömegeket érintő, súlyos problémák, örülök, hogy a Richter Anna Díj támogatásával több segítséget kapnak az érintettek.”

Dőlnek a tabuk az iskolákban a mentális zavarokról való kommunikációban

Az elmúlt években drasztikusan megnőtt a 8-18 éves diákok körében a mentális zavarok száma. A WHO adatai szerint ez a probléma a világon minden 7. gyermeket érinti. Az érintett serdülők, hasonlóan a szomatikus beteg társaikhoz a betegségük miatt hosszú hónapokra kimaradnak az iskolából, stigmatizált helyzetbe kerülnek.

A mentális nehézségükkel való megküzdés nemcsak önmaguk számára, hanem az őket körülvevő pedagógus és kortárs közösség számára is óriási kihívást jelent.

Jelenleg Magyarországon sem az egészségügyi ellátórendszer, sem az oktatási rendszer nem áll készen a folyamatosan növekvő számú, mentális zavarral küzdő diákok ellátására, iskolában tartására és az osztályközösségben való integrációjára.

A pedagógus kategóriában győztes Kórházsuli Alapítvány csapata erre a problémára reagál a fiatalkori mentális zavarokról szóló, pedagógusoknak szánt módszertani könyvükkel és a könyv köré épített szakmai workshop sorozatukkal. A KórházSuli csapata egy országos roadshow-t fog elindítani budapesti és vidéki oktatási intézmények tantestületei számára. A workshopon a pedagógusok olyan mélységben ismerhetik meg a leggyakoribb mentális zavarokat, amely képessé teszi őket az ebben érintett diákjuk által generált nehéz iskolai helyzetek felismerésére, kezelésére, és a megfelelő szakemberek bevonására.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

A magasan képzett gyógyszerészek elengedhetetlen résztvevői egy sikeres társadalomnak

„A gyógyszerész szakma napjainkban hiányszakma, kevés olyan középiskolai diák van, aki a felvételi eljárás során a gyógyszerészeti kart jelöli meg első helyen. Sajnos manapság ezt a hivatást egyre kevesebben választják, pedig a magasan képzett gyógyszerészek elengedhetetlen résztvevői egy sikeres társadalomnak. Ez a mondat a múltban, a jelenben és a jövőben is igaz.”

Ezekkel a gondolatokkal vezette fel Beke Zsuzsa a gyógyszerész kategória győzteseit, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának végzős hallgatóiból és mentortanárukból álló csapatot. A díjazott csapat tagjai a probléma okát abban látják, hogy a fiatalok nem ismerik teljes egészében a gyógyszerészetben rejlő lehetőségeket. Mivel egy egyetemi képzés sem rendelkezik komplex bemutatkozó anyaggal, úgy gondolják, hogy kifejezetten hasznos lesz, ha készítenek egy videósorozatot a leendő egyetemisták pontos tájékoztatására.

A terveik szerint az ismeretterjesztő videókon keresztül a diákok átfogó képet kapnak majd a gyógyszerész szakmáról és arról, hogy mi vár rájuk a jövőben, ha felvételt nyernek valamelyik gyógyszerészeti képzésre. A csapat azt reméli, hogy tapasztalataik alapján szórakoztató és informatív formában tudják inspirálni a középiskolásokat, hogy pályaválasztásuk során gondoljanak a gyógyszerész szakmára is.

Nem elhízni könnyebb, mint lefogyni

„Magyarország vezető helyet foglal el a túlsúly és a korai kardiovaszkuláris és cerebrovaszkuláris megbetegedések előfordulásában. Ezek a nem fertőző betegségek közé tartoznak, melyeknek a száma, gyakorisága, költségvonzata drámai módon emelkedik, miközben legtöbbször megelőzhető lenne korai intervencióval.” – vázolta fel a helyzetet Dr. Barna István zsűritag, a Semmelweis Egyetem belgyógyász, nefrológusa, habilitált klinikai főorvosa.

Az életmódváltás kezdetét minél korábbi időpontra kell ütemezni ahhoz, hogy hatásos és hosszú távon kiható legyen. Az észlelt kóros életmód, illetve ennek következményei nem egyértelműek a civil lakosság számára, a szülők nem ismerik fel, mikor kóros a gyermek testsúlya.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) csapatának, az orvos kategória győzteseinek célja, hogy az alapellátó orvosokat megtanítsák és készségszinten gyakorlottá tegyék az obesitas vizit kivitelezésében. Minden megyében egy, Budapesten két házi gyermekorvost megtanítanak a kidolgozott vizit levezetésére, akik a megyében dolgozó kollégáknak továbbadják tudásukat, gondozási elméletre és gyakorlatra bontva.

A bevezető oktatást a Semmelweis Gyermekklinika Életmód ambulanciája biztosítja. A pilot program végén közös adatelemzés, következtetések levonása, a program finomhangolását követően pedig a HGYE irányításával terveik szerint kiterjesztik a gondozási protokollt országos szintre.

Egészségtudatosság szórakoztatóan többezer diák számára

A junior kategória győztesei mind a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának a hallgatói és évek óta aktív tagjai a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének. Az egyesület leghangsúlyosabb alappillére a prevenció és egészségfejlesztés.

Prevenciós szekciójuk tagjai iskolákba, óvodákba járnak egészségnevelő órákat tartani különböző témakörökben, WHO világnapokon, mint például az újraélesztés világnapja, vagy épp melanoma világnapi rendezvényeket szerveznek, plázákban, közterületeken hívják fel a lakosság figyelmét

az adott téma fontosságára, illetve népszerű közösségi média felületeiket használják a laikusok edukációjára egészségügyi témákban. Az Egészségverseny egy olyan projektjük, amelyet évről évre megújulva, változatos állomásokkal valósít meg a szervező csapat, és a többezer diákot megmozgató versenyen élményeken keresztül, szórakoztatóan jutnak egészséghez, prevencióhoz kapcsolódó tudáshoz a résztvevők.

„A döntés felelősség. Mindent, amit a sakk révén és az életem során erről megtanultam, folyamatosan alkalmazom. Amikor a Richter Anna Díj zsűrijével döntünk a győztesekről, akkor is ezt a tudást alkalmazom. Hiszem, hogy a Semmelweis Egészségverseny támogatása egy igazán jó döntés” – mondta a színpadon Polgár Judit sakknagymester, a sakktörténet legjobb női játékosa.

Prevenció az új szenzáció! Rajt-cél győzelmet aratott a waldorfos diákcsapat

Szily Nóra pszichológus, újságíró zsűritag, aki egyben az esemény házigazdája is volt, lelkesen konferálta fel az idei közönségdíjas csapatot: „Második alkalommal fordul elő a díj történetében, hogy egy csapat az első perctől kezdve vezeti, végül megnyeri a közönségszavazást. Ilyen az, amikor egy csapat és közösségük összefog és minden követ megmozgatnak a győzelemért. Ezt jelenti a közösség ereje, ilyen az, amikor a waldorfosok mozgósítanak!”

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

A Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium, azaz a Regi csapata szerencsésnek vallja magát, mert egy olyan iskolába járhatnak, ahol a tanáraikkal való közös gondolkodás, közös projektek kitalálása és megvalósítása mindennapos.

Így született meg az a gondolat, hogy a diákok, szülők, tanárok összefogásával egy olyan prevenciós projektet valósítsanak meg, amivel segíthetik az iskola minden diákját abban, hogy ne csak az iskolában, de saját bőrükben is jól érezzék magunkat.

A programsorozat nyitánya egy egész napos PrevencióFeszt lesz, melynek fókuszában az önmagával egyensúlyban levő ember képe áll, aki észreveszi, ha kibillent középpontjából, tudatosan tesz önmagáért, jóllétét a mozgásban, közösségben, alkotásban találja meg. Ezt követően egy programsorozatot valósítanak meg az iskolában, melynek részei lesznek a tanórák, tanórák utáni foglalkozások, előadások drogprevencióról, szorongásról, testtudatosságról, határtartásról, szexualitásról.

Hogy ne csak a saját közösségükre legyenek hatással, a prevenció fontosságáról, a fiatalok és a velük együttműködő felnőttek zeneszámot is készítenek a fenti témákról, és egy videoklippel jutnak majd el korosztályuk nyelvén szólva sok-sok fiatalhoz.

A Richter Anna Díj hat nyertes csapata az ünneplést követően munkához lát, és terveik szerint elindítják projektjeiket. A díj honlapján és közösségi oldalán követhetjük majd figyelemmel a csapatok tevékenységét, 2024. őszén pedig bemutatásra kerülnek a folyamatot összefoglaló filmek is. Ott leszünk!

Oszd meg a véleményed velünk!