Mitől sikeres egy fogyókúra? Kinek mi a sikeres fogyókúra? Először is ahhoz, hogy sikeres legyen, ne fogyókúráról beszéljünk, hanem mindenképpen életmód váltásról. Hogy miért? Mert nyilván hosszú távra tervezel. A fogyókúra pedig csak rövid távon tartható és az erdmény is általában rövid távú szokott lenni. Uhrin Szilvia táplálkozási tanácsadó írása.

46 éves vagyok és titkon abban bízom, hogy „legalább” a fele még hátra van, viszont nem mindegy, hogy azt milyen minőségben töltöm el.

Egy tudatos nő az én koromban a fogyókúrát elsősorban nem a szépség (bár vallom, hogy 40 felett is lehetünk szupercsinosnak, sőt én kifejezetten törekszem is rá) hanem az egészség oldaláról közelíti meg, amit tulajdonképen sok esetben mégis csak a testsúlycsökkentés motivál.

Nekem személy szerint a sikeres fogyás az, ha az ember úgy ér el testsúlycsökkenést, hogy közben a szervezete megkapja a megfelelő tápanyagokat és a súlyvesztés nem jár izomveszteséggel, hanem a testzsír aránya csökken.

Azt nagyjából már mindenki tudja, ahhoz, hogy ez megvalósuljon, kevesebb kalóriát kell bevinnünk a nap folyamán, mint amennyit elhasználunk. Az egyik probléma az szokott lenni, amikor a bikiniszezon előtt (vagy random bámikor az évben) két héttel rájövünk, hogy rajtunk maradt némi felesleg, amit a bundabugyi jól eltakart.

Most viszont nagyon gyorsan el akarjuk tüntetni azt a néhány (ne adj’ isten kicsit több) kilót, ami itt-ott kilóg.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Mit csinálunk ilyenkor?

Én is ezt tettem anno, nem szégyen ez: drasztikusan lecsökkentjük a bevitt kalória mennyiségét,(becsúszunk a szükséges alapanyagcsere szint alá) aminek a következménye az lesz, hogy a kezdeti egy-két hetes sikeres testsúlycsökkenés után leáll ez a pozitív folyamat.

Ebben a kezdeti időszakban a fogyás mindig vízből és a raktározott szénhidrátból történik. Majd a szervezet megfelelő tápanyagmennyiség hiányában beindítja a raktározó üzemmódot.

Másik hibás megoldás, amikor kilőjük a „főbűnöst”, a szénhidrátot.

Ha megvonod magadtól a CH-t, kb. ugyanaz fog történni, mint amit az előbb leírtam .Víz és CH távozik a szervezetedből (nem a zsírból fogysz) majd elindul a raktározás és a szervezet elkezdi bontani a fehérjét (ebből tud energiát nyerni), ami azért nem szerencsés, mert ez azt jelenti, hogy

az izmot kezdi el bontani.

Minél kevesebb az izom, annál alacsonyabb lesz az anyagcsere. Ördögi kör=jojo effektus.

Aztán népszerű még a fehérjediéta, ebben az esetben a túlzott fehérjebevitel egyrészt hosszú távon károsíthatja a veséket, másrészt felesleges, mert

a szervezet nem képes a fehérje raktározására.

Az izomépítéshez, illetve a sejtépítő folyamatokhoz folyamatos fehérjepótlásra van szükség, ha izmot építünk, kvázi edzünk, emelnünk is szükséges a fehérje bevitelt,

de ez nem azt jelent, hogy csak fehérjét fogyasztunk.

Mikor a megfelelő minőségű és mennyiségű fehérjét a szervezetünk beépítette, a felesleget átalakítja abba a formába, amiben raktározni tudja. Minden esetben a mértékletesség és a változatosság a lényeg.

Egyik makrotápanyagot sem hagyjuk el és visszük túlzásba. A siker kulcsa a makrok megfelelő mennyiségben, arányban és minőségben, a megfelelő időben való alkalmazása!

Sikeres súlycsökkentés lehet az is, ha valaki random csökkenti a kalóriabevitelt és lefogy 10 kilót, ez is működhet.

De ha megfelelő edzés és tápanyagbevitel mellett fogyunk le az eredmény tekintve mégis csak óriási lesz a különbség.

Felöltözve mindenképpen csuda jól fogunk kinézni, de a bikinibodyhoz, mégiscsak tudatosság kell. Nem mindegy ugyanis, hogy tónustalan, összeesett kinézetet keltünk, vagy feszes, sportos testünket csodáhatjuk, csodálhatják a tükörben.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Tónusos akkor lesz a testünk, ha a megfelelő táplálkozást a megfelelő testedzéssel párosítjuk, így a zsírvesztés mellett izommegtartással, vagy növeléssel tudatosan fogyasztjuk-építjük a testünket.

Ha nem csak a lefogyni akarsz, hanem megadni a testednek azt, amiből építkezni tud, amiből sokáig egy JÓ életminőséget biztosítva fenn tudja tartani magát, akkor étkezés és a számodra ideális testedzés kombót válaszd! Elkezdeni soha nem késő, viszont minél előrébb haladunk az időben, annál nagyobb a jelentősége a dolognak. Folytassam?

Oszd meg a véleményed velünk!