Vajon a járvány levonultával jobban odafigyelünk majd másokra? Vajon néhány hónap múlva mennyi odafigyelés marad meg bennünk olyan emberek iránt, akiknek nemcsak járvány időszakában nehéz az életük? Vajon érezzük-e már azt magunkban, hogy bizony akiktől igazán tanulhatunk azok „békeidőben” is harcolnak. Réder Tímea hallássérültként küzd az elfogadásért.

Gyermekkorát végigkísérte a megbélyegzettség, kirekesztettség és a közöny fájdalmas légköre.

Miután sikerült elfogadnia saját magát, új cél fogalmazódott meg benne: sorstársainak szeretné megmutatni, hogy nem szabad feladni. Elvégezte a jelnyelvi tolmácsképzőt, egy hallássérülteket segítő mentorprogramot, emellett pedig utolsó éves audiológus- hallásakusztikus hallgató. Jelenlegi munkahelyén, egy hallásdiagnosztikai központban gyógypedagógiai asszisztensként játékokkal segíti a mentálisan sérült gyermekek vizsgálatát.

„Ha már nekem nem adatott meg, hogy minden akadályok nélkül menjen, akkor legalább az utánam lévő generációnak tudjak segíteni azáltal, hogy már van egy kitaposott út, van hova fordulni.”

A lakosság mintegy tíz százaléka szenved különböző eredetű és mértékű halláskárosodástól, köztük több százezer a nagyothalló, és hatvanezren siketek.

A korai diagnózis jó prognózist adhat ahhoz, hogy az időben felfedezett hallássérült gyerekek mielőbb megkapják a hallókészüléket, esélyt kapva a sikeres integrációra, társadalmi esélyegyenlőség megvalósulására. A hallókészülék viszont nem „divatos”, mindenki látja és sokan azért nem hordják, mert szégyellik. Mert „nem szép”…

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

Timi pár éve kitalálta, hogy befesti a hallókészülékeket. Mindezt azért, mert azt tapasztalta, hogy a gyerekek nagyon idegenkednek a kis szerkezettől.

„Azt találtam ki, hogy a hallókészülék nem egy gyógyászati segédeszköz, hanem egy kis ékszer. Rajzfilmfigurákat festek a készülék oldalára, hogy az elfogadás könnyebb legyen és ez tulajdonképpen a varázsszó.”

Mennyire érdekes, hogy ilyen aprócska dolog, egy ötlet milyen erőket tud megmozgatni és milyen hatással lehet sok-sok hallókészüléket viselő ember számára.

Timi teljes történetét ITT nézhetitek meg. Érdemes.

2020-ban önmagunk elfogadásáról, az önmagunkkal való törődés fontosságáról és az önmegvalósításról szólnak azok a történetek, melyek a Richter a Nőkért Főnix programja támogat.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!