Mindenkinek van egy története, hogy kamaszkorában vagy fiatal felnőtt korában hogyan, mikor, miért keveredett el egy nőgyógyászhoz. Mi történt ott, miket kérdezett és milyen élmény volt. Most szülőként ugyanúgy lehetnek kérdéseink. Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász szakorvossal, a Felelősen Magadért Egyesület alapítójával beszélgettünk.

AZ ELSŐ ÉLMÉNY MEGHATÁROZÓ LEHET

Az első látogatás időpontjára nincs kőbevésett szabály. Ha probléma van (hüvelyi folyás, hasi fájdalom), akkor egyértelmű, hogy szakorvoshoz kell fordulni. 14 éves korig gyermek nőgyógyászhoz mehetnek. Általában 16-18 éves kor körül érdemes elmenni egy szűrővizsgálatra, amelyet már felnőtt nőgyógyász is végezhet.

Nagyon fontos elmondani a lányoknak, hogy egy nőgyógyászati vizsgálat (ha panaszmentesen érkezik) abból áll, hogy telt hólyag mellett hasi ultrahang vizsgálatot végzünk, ami természetesen fájdalommentes – mondja a doktornő.

A MENSTRUÁCIÓ ÉS AZ ÖRÖKÖLT FÁJDALOM

A menstruáció általában 11 és 13 éves kor között “érkezik”. Ez még nem jelenti azt, hogy a ciklusok innentől kezdve rendszeresek lesznek. Tehát nem kell attól megijedni, ha nem pontosan jön meg a következő hónapokban.

Viszont, ha elmúlt 16 éves, és még nem menstruál, akkor mindenképp érdemes felkeresni a nőgyógyászt.

A vizsgálat egyrésze ún. morfológiai ellenőrzés, tehát arra irányul, hogy a kislánynak van-e méhe és petefészkei. Ha kizárjuk ezeket a lehetséges problémákat, akkor a következő lépés az endokrin kivizsgálás – tájékoztat a doktornő. 

A “nekem is fájt, a nagyanyámnak is fájt, hát te is kibírod!” mondatok szerintem nem ismeretlenek számunkra. Mi ne kövessük el ezt a hibát! Fontos, hogy utánajárjunk a fájdalomnak. A legnagyobb segítség az orvosnak, ha egy fájdalom naptárral érkezik a kamasz. Ebben bejelöli, hogy a ciklusa alatt mikor és mennyire voltak erősek a fájdalmai. Ebből nagyon sok mindenre lehet következtetni és nem utolsósorban gyorsabb is a diagnosztika is.

A legfontosabb üzenet ebből az, hogy nem kell szenvedni a kamasz lánynak a menzesz alatt, illetve az, hogy nem feltétlenül a fájdalomcsillapítók rendszeres szedése a megoldás…

HOGYAN CSÖKKENTSÜK A STRESSZT A KAMASZ LÁNYOKBAN A NŐGYÓGYÁSZATTAL KAPCSOLATBAN?

A legjobb tanács az, hogy mindent írjon fel előre a telefonjába vagy egy papírra. Bármi, ami eszébe jut kérdés. Fontos, hogy nem kell megmutatni a szülőnek, hogy mit szeretne kérdezni. Persze megbeszélhetitek, de ha nem szeretné, akkor bízd ezt rá.

Mondd el, hogy te miket kérdeznél, és ha lehet ezeket is “vigye fel a listára”.

Kérdezni mindig mindent lehet, ez egy alapszabály. Ha tizenévesen ez lesz a viszonya az egészségügyi rendszerrel, akkor már egy óriásit léptünk a témában! Gondoljatok bele: amikor felnőttként orvoshoz megyünk, ahol ráadásul még le is kell vetkőznünk, aggódunk, hogy mi lehet a “bajunk”, biztos, hogy több kérdést egyszerűen elfelejtünk.

OLVASTAD MÁR?  Az életnek éppen a halál ad értelmet

A doktornővel a teljes beszélgetést ITT lehet meghallgatni.

Annak érdemes meghallgatni ezt a beszélgetést, akinek kamasz lánya van és hezitál, hogy mikor vigye (vigye-e) nőgyógyászhoz. Illetve annak is, aki még úgy nőtt fel, hogy ha “az ember lányának” a menstruáció alatt fáj a hasa, akkor az tök normális, “ki kell bírni”. De annak is, aki aggódik, hogy még nem jött meg a lányának az első menzesze, és már mondjuk 16 éves.

Oszd meg a véleményed velünk!