Pszichológusként munkám egyik sarkalatos pontja a serdülőkkel és családjukkal való munka. Nagyon szeretem a kamaszokat. Teljes szívemből tudok azonosulni érzéseikkel, problémáikkal, értem, érzem őket. Szeretnek engem, azt mondják, sokkal megértőbb vagyok, mint az anyukájuk. Salát Janka írása.

Általában az anyukák is szeretnek, mert sokkal megértőbb vagyok velük, mint a kamasz gyerek. Nem szoktam titkot csinálni abból, hogy az én szerepkörömben könnyű empatizálni bárkivel, kibicnek semmi se drága.

Anyaként messze nem vagyok olyan jófej, mint pszichológusként

A pszichológus is ember: egy csomó mindent elcsesz a gyereknevelésben, a kamasz gyerekei pedig pont olyan kiállhatatlannak látják őt, mint bármely kamasz a saját szülőjét.

A pszichológus gyerekének pszichológusa sokkal jobb fej, sokkal empatikusabb, mint a pszichológus anyuka.

Pont ugyanolyan esetlen, tehetetlen, bizonytalan vagyok a kamasz gyerekemmel szemben, mint minden szülő, aki hozzám fordul segítségért.

Nincs az a szakmai tudás, ami felvértezne engem a saját zsigeri reakciómmal szemben, amikor a cuki, intelligens kiskamasz egyik nap felkel, és pimasz, üresfejű nagykamaszként lép ki a szobájából:

„Anya, szeretnék a bal fülembe 3, a jobb fülembe 5 lyukat, a köldökömbe piercing-et, a sulibe ebben a haskilógatós pólóban megyek, szerinted kirúgnak?, de az sem érdekel, és már alig várom, hogy vegyél nekem okostelefont, mert letöltöm rá ezt és ezt és ezt az applikációt, és utána soha többet nem veszek a kezembe könyvet, akármennyire erőlködsz is anya,

és ma délután muszáj elmennünk shoppingolni, mert tök béna az a két gatya, amit a múlt héten vettünk, és vegyél lécci egy hajvasalót, mert aszimmetrikus a frufrum, és miből gondolod, hogy a te Chopin-ed (vagy hogyishívják) időtállóbb zenét szerzett, mint Bruno X Pacc, és szerintem tök vicces a refrén (megb** a k*** anyád), és mikor tehetek már fel TikTok videót magamról?, ja és a hajamat is be akarom festeni kékre, meg vigyél el a Katához, hogy csináljon nekem műkörmöket, és tudod, anya, én szarok az ökológiai lábnyomra!”

Első megdöbbenésemben csak annyit bírtam kinyögni, hogy: A homlokodra nem is akarsz tetkót?

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Aztán szép lassan öntötte el agyamat a szar, és kimondtam mindazokat a mondatokat, amelyekről fennen hirdetem, hogy egy szülőnek TILOS őket kimondani.

Kislányom, fordítva ülsz a lovon. Nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát és a befőtt tegye el a nagymamát!

Te egy elkényeztetett liba vagy!

Lópikulát kapsz, nem hajvasalót!

Szó sem lehet piercingről meg műkörömről!

Olyan kurvásan akarsz kinézni, mint a Reni?

Jól van, megveszem neked az egész Aréna Plazát. Tudod hány liter vízre van szükség egyetlen nadrág előállításához? 20 év múlva meg majd kihal a Föld. Ez nem zene! Ez egy értéktelen fos!

A pszichológus és az elvei, az anya és a szíve

Ilyen, és ehhez hasonló gyöngyszemekkel reagáltam arra, hogy a gyerekem pont úgy viselkedik, ahogy egy egészséges kamasznak viselkedni kell.

Pontosan azok a mondatok, amelyek annyi szülő-gyerek kapcsolatot tettek már tönkre.

Volt aztán erre sírás-rívás, meg „anya, te nem értesz semmit” meg „neked csak a te hülye elveid számítanak, én nem”. Egy éjszakányi örök harag után bekopogtam a szobájába, egymás nyakába borultunk, és

a türelmét kértem.

Tudod kicsim, én tényleg egy múlt évezredből itt maradt őskövület vagyok, tele szigorú elvekkel. Valószínűleg a barátnőid szüleihez képest én lassabban és nehezebben haladok a korral, de igyekszem meghallani az idők szavát, és főleg a te szavadat, de nem ígérem, hogy mindig lazán tudom kezelni azt, hogy olyan vagy, amilyennek egy kamasznak lennie kell.

Mi lenne, ha most szépen sorba vennénk az igényeidet, és olyan nekem való, nyanyás tempóban haladnánk rajtuk?

Például elmegyünk füllyukasztóhoz, de egyszerre csak egy új lyukat fúrunk a füledbe, ha az már begyógyult, nem kell tekergetni, alkohollal fertőtleníteni, akkor jöhet a következő.

OLVASTAD MÁR?  Szülőség, elég jó szülőség, bocs azt honnan is tudom?

Az első igazi kamasz-szülő örökharagon így túljutottunk. No de hogy engem az elkövetkezendő 6 évben minden nap újabb és újabb kihívások elé állítson a gyerek?! Ja, és ez csak az első gyerek! Mi lesz, amikor egyszerre hárman támadnak kamaszodnak?

Oszd meg a véleményed velünk!