Ebben a témában két verzió van: vagy tudsz róla, vagy nem. Egy biztos: a hallgatás, a terelés, a szörnyülködés, a kérdés elutasítása egyetlen dolgot fog eredményezni: soha nem fogod megtudni, hogy kivel, mikor, hol alszik együtt. Nincsenek bevált receptek, hogy hogyan legyél a saját gyereked szexuális érdeklődéséből „jólértesült”. Nincsenek száz százalékig bevált mondatok és irányok, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy legalább kvázi-jelleggel tudd mi jár a fejében. Viszont vannak tippek, irányok, ötletek, amelyeket ki-ki alkalmazhat a saját életében. Szücs Szilvi írása.

Egy biztos: 15-16 éves kortól tombolnak a hormonok. Haverok, buli, fiúk, lányok, szabadság, szerelem.

Az együttalvás téma 16-18 éves kor körül a többségnél felmerül. Egy olvasónk írt erről egy nagyon valóságos, mások számára is dilemmát okozó kérdés:

“15 éves a lányom és ma azzal állt elő, hogy a hétvégén a 17 éves barátjával szeretné tölteni az estét náluk. Magyarul: gondolom le akarnak feküdni egymással. Én ezt nagyon korainak tartom.

Nem akarok jönni, ezzel, hogy amikor én 15 éves voltam, de mégis: én is jártam akkor egy fiúval, de csókon kívül semmi nem volt köztünk. Ez most normális, hogy ennyivel korábban kezdődik ez az időszak? Mit mondjak neki? Tiltsam?”

Kevés kivétel nélkül semmit nem lehet azonnal tiltani. Azért nem, mert semmi értelme. Nem szolgálja a kamasz érdekeit és a tiédet sem. A levél folytatása:

„Bevallom én korainak érzem. Mondjam azt, hogy ha együtt vagytok még egy fél évet (miért pont ennyit?), akkor majd lehetséges? Még csak elsős gimis! Vagy: adjak neki egy óvszert és kössem a lelkére, hogy vigyázzon? Nem tudom mit tegyek.”

Mindenkinek megvan a saját története (függetlenül attól, hogy nő vagy férfi), hogy mikor és hogy történt az első.

Ez nagyjából meghatározza, hogy mit gondolunk a fentiekről. Ha a saját élmény nem segít- tehát nem aludtatok együtt senkivel 15 évesen, de még 18 sem-, akkor nézzük melyek azok a hüvelykujj szabályok, amelyeken ha „átszaladsz” nagy valószínűséggel jól döntesz.

  • Gondold át, hogy eddig mennyi infót csepegtetett számodra a lányod/fiad a szóban forgó szerelemmel kapcsolatban. Ha „gyanúsan” keveset, akkor két dolog lehetséges:

nem kommunikáltok eleget, valami zavar van a gépezetben. Vagy: szerinted sokat beszélgettek, neked ez egy nagyon friss sztorinak tűnik.

Az előbbi esetében mielőtt bármit mondanál neki, menjetek el a kávéra valahova vagy sétáljatok egyet és kérd meg őt, hogy meséljen neked erről a kapcsolatról. A beszélgetés alatt ki fog derülni, hogy mi a szitu.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Például az, hogy mióta tart ez a kapcsolat, meddig jutottak el eddig, mit gondol a másikról, mit szeret benne, mit nem. Az utóbbi esetében kérdezd meg őt, hogy miért olyan fontos számára ez az együttalvás téma.

Ki kezdeményezte, miért tartja fontosnak, hogy együtt aludjanak.

Ha eddig is beszélgettetek, most is el fogja mondani az érveit.

  • Foglald össze neki pár mondatban- nem kell sztorizgatni, meg tanmeséket gyártani, mert hidd el, hogy egyáltalán nem érdekli őt-, hogy az együttalvás nem feltétlenül jár együtt a szexeléssel.

És attól még lehet tök jó.

  • Elmondhatod neki, hogy te korainak tartod azt, hogy szexeljenek. Ez hangozhat tiltásnak, de mégsem az. Mondd el az érveidet, de a végén tedd hozzá, hogy te nem lehetsz ott „gyertyát tartani” (meséld el neki, hogy ez mit jelent, mert tutti, hogy nem érti),

te csak annyit tehetsz, hogy elmondod mit gondolsz és megbízol benne.

  • Kösd a lelkére, hogy védekezzenek. Mindegy, hogy fiú vagy lány gyereked van, akkor is adj neki egy csomag óvszert és ha eddig nem tetted még meg, mondd el neki, hogy mi történhet ha nem használják.

Illetve arról is beszélj vele, hogy közösülés nélkül is lehet örömet okozni egymásnak és nem feltétlenül egy szál virágra gondoltál.

Hidd el, hogy ha lazábban- nem rágörcsölve- beszélgetsz erről (ezt meg lehet tanulni), akkor sokkal nagyon hatékonysággal juttatod el az „üzeneted” felé.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Warning! Ha a 15 éves lányodnak/fiadnak idősebb partnere van (hiszen mielőtt döntesz, találkoznotok kell, azaz látnod kell, hogy kivel jár a gyerek!), akkor az teljesen más történet! Maximum 1-3 év korkülönbség ami ebben az életkorban kezelhető.

Van-e erre jó “szabály”? Mi a legfontosabb, amit elmondanál a lányodnak/fiadnak az első “ottalváskor”. Kattints IDE, ez most szerintünk a legjobb oldal a témában, ahol arról is olvashatsz, hogy hány éves kortól nem bűncselekmény a szexuális kapcsolat.

Ha pedig a saját szexuális életedről vagy a pasizásról szeretnél egy beszélgetést hallani, akkor kattints IDE, mert itt bizony Salát Luac és Szücs Szilvi beszélget a témáról.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!