Sokszor hallunk, olvasunk arról, hogy ha minden nap közösen vacsorázik a család, akkor ott lehetőség nyílik arra, hogy megbeszéljék a napi eseményeket. Egyszer egy nap összejön a család, fontos a közös étkezés. Valahol ez sikerül minden nap, valahol viszont nem.

A közös étkezés jó alkalom arra, hogy a kamasz gyerek is valamennyire megnyíljon és beszéljen velünk. De mi van akkor, ha itt sem annyira kommunikatív? Ha egy héten csak egyszer tud összejönni este a család? Mi van, ha egyszer sem?

Közös élmény

Milyen ötletek lehetnek arra, hogy nem “noszogató” üzemmódban, hanem spontán beszélni tudjon az őt foglalkoztató dolgokról? Hogyan tudunk közelebb kerülni a kamaszhoz?

Minden kapcsolatnak- legyen az baráti vagy családi- a mozgatórugója a közös élmény.

Ha valakivel együtt készülsz fel egy futóversenyre és utána közösen részt vesztek a versenyen , akkor az egy közös élmény. Erről sokáig beszéltek majd, ennek kapcsán viszonylag sok időt töltötök együtt.

Ha több gyerek is van a háznál, akkor bizony külön-külön kell mindegyikkel ezt végigcsinálni és a többieknek várni a sorukra. Persze, ha az egyiket érdekli amit kieszeltél a másikkal, akkor az szuper, mehet közösen a projekt.

De ha nem érdekli, akkor semmiképpen ne erőltesd rá.

Mielőtt nekiállsz böngészni, hogy melyiket vállalnád be, a legfontosabb dologról ne feledkezz el: csak olyan közös együttlétet válassz, amit te is szívesen csinálsz, amiben örömödet leled. Ne azért menj vele valahova, mert az neki jó lesz, hiszen te is tudod: ha valamit nem szeret csinálni az ember, akkor ha beleszakad, akkor sem tudja “eljátszani” senkinek, hogy ez mennyire tök jó érzés!

Hat ötlet arra, amely erősíti a kapcsolatod a kamasz gyerekkel

Figyelj rá, ha szeretne neked valamit megmutatni vagy elmondani. Amikor kicsi volt akkor ez sokkal egyszerűbb volt, mert mindig meg akart mutatni valamit és mindig beszélt valamiről. Valahogy akkor jobban tréningezve volt a szülő, hogy odafigyeljen rá vagy sokkal kitartóbb volt a gyerek.

Ha látod, hogy valamelyik kütyüjén játszik egy játékot, akkor kérdezz rá, hogy ez micsoda, mi a lényege, mi itt a story, meddig kell építeni, hogy nyerjen, stb.

Ha elkezd beszélni arról, ami érdekli és te is bekapcsolódsz, akkor máris van egy közös élményetek. Ha a kamasz szeretne valamit elmondani, azonnal pattanj, mert a „tíz perc múlva figyelek” válasszal lekésted a vonatot.

Tanuljatok meg valamit közösen, ami mindkettőtöknek új dolog. Az egyik legjobb út arra, hogy legyen egy komoly közös élménye veled, ami kitörölhetetlen emlék. Közös rajz tanfolyam (ha te jól rajzolsz, akkor az tutti, hogy valamelyik gyereked is jól rajzol), virágkötő tanfolyam, bármilyen egyéni sport, tenisz, úszás, mindkettőtök számára új nyelv megtanulása, bridzs vagy sakk tanfolyam, fotózás, videó vágás, stb.

Tervezzetek egy rendhagyó közös hétvégét. Ne csak a szokásos, elmegyünk sétálni és ott eszünk majd valamit, ha megéhezünk unalmas program legyen. Találjatok ki közösen valami vicces dolgot, amit

mindig is szerettetek volna, de sosem próbáltátok.

Falmászás vagy valami extrém sport (oké, annyira nem extrém, mert azért így negyven felett a fene sem akar extrémkedni), ahova egyedül sose mentél volna. Kicsit lájtosabb: anya-lánya közös smink- vagy főzőtanfolyam,  ami mindkettőtök számára motiváló lehet.

Ha kijelöltétek a hétvégét, akkor ne “táncolj” vissza, hogy neked takarítanod meg főznöd kell! Ezt a melót most add át a melletted állónak, neki ez lesz az új dolog, amit megtanul.

Hidd el, hogy óriási közös élmény lesz, azzal együtt, hogy végre nem csináltál otthon SEMMIT. Itt a tervezésen legalább akkora hangsúly van, mint magán a programon való részvételen.

Találjatok közösen egy olyan szervezetet, ahol önkénteskedtek rendszeresen. Itt a rendszeresen van a hangsúly. Az is jó, ha csak kéthetente egyszer szakítotok rá időt, de akkor mindenképpen és soha ne maradjon el mindenféle indokokkal. Az aktuális szomorú helyzetben, ami Ukrajnában történik ITT, ITT és ITT tudtok segíteni.

Csináljatok otthon kiskertet. Ha csak egy “zsebkendőnyi” teretek van rá, akkor is óriási élmény eltervezni, utánajárni, megvenni, hazavinni, elültetni és megenni azt, amit közösen “alkottatok”. A kertnek sokszor terápiás célja (lásd ITT) is van.

Indítsatok közösen egy „vállalkozást”. Itt most ne gondolj valami világmegváltó bizniszre! Nézzetek körül a lakásban és ha találtok olyan már nem használatos dolgokat amiket eladnátok, akkor hajrá! Fotózzátok le, tegyétek fel egy apróhirdetési site-ra és már el is indult az első vállalkozásotok.

Az első bevételt közösen költsétek el, hogy legyen eleje, közepe, vége a közös vállalkozásnak. Segíts neki megtalálni azt a képességét amit ha közösen fejlesztetek, akkor abból akár még pénzt is kereshet.

Ezekből a közös projekteken együtt töltött időből az esetek nagy többségében, később fejlődik egy hasonló vagy egy teljesen más érdeklődés, ami soha nem következett volna be, ha nem kezditek el.

Hát akkor kezdjétek!

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!