A BurokBrigád projekt mellett a Babagenetika Egyesület egy különleges kiállítással is készül. Minden év október 15-én, a perinatális gyász világnapján az átsuhanó babákra emlékezik. Az Átsuhanó babák kiállítás azoknak a babáknak az emlékére készül, akik meg sem születtek vagy csupán egy évig éltek. Idén az apák gyásza van fókuszban.

A perinatális veszteség

A perinatális halál során a gyermek tudatos vállalásával elinduló lelki folyamatok drasztikusan megszakadnak és ez súlyosan traumatizálja a szülőket, gyakran patológiás gyászmunkát indítva el. Több, egymástól sokban különböző jelenségre alkalmazzuk ezt a fogalmat:

  • méhen belüli elhalás
  • spontán abortusz, missed abortusz, abortusz
  • iker redukció esetén
  • szülés alatt, illetve közvetlen utána történő halál esetén
  • a perinatális elhalálozás különösen tragikus esete az anya és a magzat együttes halála

Pszichológiai értelemben gyermekünkhöz fűződő kapcsolatunk különbözik szüleinkhez, testvéreinkhez, házastársunkhoz fűződő kapcsolatunktól. Ebből fakad a perinatális halált követő gyász speciális jellege.

Az apák és a gyász

A gyász nemcsak az anyákat, az apákat is megviseli. Sokszor az apák a háttérből, szótlanul gyászolnak. Ellentétben az anyákkal az apák érezhetik úgy, hogy nekik kell a támaszt biztosítaniuk a gyászmunka alatt az anyák és a család számára. Ez késleltetheti saját gyászuk feldolgozását.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt
A Babagenetika Egyesület, 2023. október 14-én, 9 órától a Városháza parkban kerül sor a 4. Átsuhanó babák kiállításuk megnyitójára. Az ingyenes esemény meghívóját ITT találjátok.

Néhány szó a Burokbrigádról

Az Egyesületet a csapat civil tagjának, Sevcsik-Magyar Annának személyes története indította el. Magyarországon a várandós párok elvesznek a vizsgálatok útvesztőjében, az információrengetegben. Ha pedig felmerül annak lehetősége, hogy egy babának esetleg fejlődési rendellenessége lehet, akkor a lelkileg is nehézségeket átélő szülőknek rendkívül fontos, hogy támogatást kapjanak, megfelelő információkkal rendelkezzenek a döntés meghozatalához és a felkészüléshez a baba megszületése utáni időszakra is.
Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna pszichoszomatikus szemléletű gyermekgyógyász, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta, a Babagenetika Egyesület gyermekorvos szakértőjeként csatlakozott a Burokbrigád csapatához.
A Richter Anna díj 2024 -re a pályázatok benyújtási határideje november 26. Minden információt ITT találtok.

Oszd meg a véleményed velünk!