Minden gyerek tehetséges valamiben. Ez egy nagyon általános és semmitmondó kijelentés, de igaz. Most nem az őstehetségekre gondolunk. Nekik másért kemény az élet, de ők a kisebbség. A többség pedig érdeklődik, kíváncsi, képes lenne megtalálni (kis segítséggel) azt, ami őt érdekli. De hogyan?

Megtalálni, hogy mi érdekli a kamaszt

Amíg kisgyerekkorban egyik sportág után jött a másik, egyik rajztanfolyam, meg táncóra vagy kézműves foglalkozás követte a másikat addig tök nyugodt lehetett mindenki. „Mi megtettük ami tőlünk telik.”

Kinéztük, rábeszéltük, kifizettük (fogszívás), elvittük, megvártuk, kisajtoltuk belőlük a maximumot.

De mi maradt ezekből kamaszkorra? Öööö, nagyjából semmit. (Persze az egyáltalán nem elhanyagolható, hogy értelmesen töltötte addig is a délutánjait és nem a TV előtt ült.) Illetve azon kisebbségen kívül, akinek „beakadt” valami az elmúlt évek hol kínzó, hol élvezetes, de totál felejthető foglalkozásaiból a többieknek fogalmuk sincs, hogy miben tehetségesek.

A legegyértelműbb válasz egy kamasz szájából az, hogy SEMMIBEN. Oké, de mit lehet ezzel a kérdéssel tenni? Mert ha minden gyerek tehetséges valamiben, akkor most merre az arra?

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Erről írtunk már ITT az anyaparán. Hogy dobálni kell a lasztikat nekik és elsősorban nem a saját meg nem valósított álmaiddal kell bombázni (azt dobálgasd magadnak, úgyis lassan rá fogsz érni:). Hanem olyan egyszerű tevékenységekkel, mi több: képességekkel, amelyek nem hangzanak extra bonyolultan és mégis vezetnek valamerre. Vagy itt van ez az Érdeklődés térkép, amely azért rendhagyó, mert nem arra fókuszál, ha valaki valamiben átütő tehetség, hanem a hétköznapi érdeklődésre, kreativitásra.

Azt írja, hogy a képességteszteknek a feladata nem a tehetség azonosítása, hanem annak gondozása.

A kamasz (és a felnőtt is) olyasmiben alkot kiemelkedőt (akár eddigi önmagához képest), amit nagy kedvvel és élvezettel csinál. A képességek azért bontakoznak ki teljesen, mert izgalmasnak, élvezetesnek találják mindazt, amivel foglalkoznak.

Erről és a teszt gondozójáról Dr. Gyarmathy Éváról ITT olvashatsz.

Nagyon felhasználó barát kattintgatós teszt, amit ki kellene tölteni minden kamasznak. Az eredmények kiértékelése is rendhagyó, és most ne egy általános női magazin tesztjére gondoljatok!

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!