Sokak fejében megfordul a külföldi továbbtanulás. Bécs két és fél óra vonattal. Ha van még pár éve az érettségiig, akkor bele kellene húzni a német tanulásba. Nem olyan tessék-lássék jelleggel, hanem mondjuk az Osztrák Intézet sztenderjei alapján. Erről ITT olvashattok. A részletekről a cikk további részében olvashattok.

Hogyan lehet Ausztriában továbbtanulni?

Ausztriában ingyenes a felsőoktatás, mindössze szemeszterenként 17,5 eurós regisztrációs díjat kell fizetni. A felsőoktatásban egységesen plusz egy évet lehet “húzni az időt”, tehát például a hároméves alapképzés esetén nyolc félévig kérnek ennyit (félévenként), de utána 363,36 eurót kell perkálni, ha ennyi idő alatt nem végzi el a sulit a “gyerek”. Tehát az, ami a „mi időnkben” volt, hogy valaki évekig ellébecolt az egyetemen mindenféle következmények nélkül, az már a múlt.

Az alapképzések döntő többsége németül zajlik, tehát németül tudni kell- mindjárt jön az a rész, amelyben eláruljuk, hogy mennyire kell tudni-, ha úgy dönt a család (és a kamasz), hogy a szomszédos országba szeretne suliba járni.

Az osztrák rendszer különbséget tesz a kutatóegyetemek és a főiskolák (Fachhochschule) között: míg előbbiekben inkább elméleti képzést kínálnak, utóbbiakban gyakorlati képzés folyik, legalább féléves szakmai gyakorlattal. Bizonyos tárgyakat, például gazdasági vagy mérnöki képzéseket elsősorban a főiskolákon oktatnak.

OLVASTAD MÁR?  De hiszen nem is tűnsz autistának!

Hogyan készüljön a kamasz a jelentkezésre?

  • A középiskolai tanulmányi eredményeket általában nem veszik figyelembe. Ez nem azt jelenti, hogy a bukásközeli tanulmányok a nyerők, inkább azt, hogy a Magyarországon, magyar nyelven oktatott tantárgyakra nem kíváncsiak.
  • Tanuljon meg minimum középfokon németül és erről legyen is papírja. Ez lehet érettségi vagy nyelvvizsga-bizonyítvány is.
  • Felvételi vizsga a legtöbb egyetemen van: ez állhat egyszerű szóbeli elbeszélgetésből, az orvosi egyetemeken viszont például komolyabb követelményeket támasztanak, és több szakon emelt szintű érettségit is kérnek.

Eddig minden szép és jó, de most jön a meló

Az osztrák egyetemeken az alapszakos tanulmányok nagy részének van egy kezdő fázisa, az úgynevezett STEOP (Studieneingangs- und Orientierungsphase). Ez 3-4 tantárgyból áll, és minimum 15 kredites: amíg ezeket le nem teszik, más tantárgyból sem jelentkezhetnek vizsgára.

Egyszer pótvizsgázhatnak, ha ez sem sikerül, nem folytathatjátok a képzést. Upsz. Itt van a filmben az a rész, amikor nagyon sokan kiesnek az ausztriai képzésből. Innentől indul a buli:)

Milyen anyagi támogatást lehet szerezni?

Aki például a Budapesti Osztrák Gimnáziumban érettségizett, annak osztrák érettségije van és emiatt kaphat szociális alapú támogatást. Vannak teljesítményalapú ösztöndíjak is, amelyre már bárki pályázhat. Ehhez az kell, hogy előző félévben (tehát egy félévet már le kell ott húzni)  legalább 30 kreditet elvégeztetek, és a tanulmányi átlag 1,8 alatt van (Ausztriában a legjobb jegy az 1-es, a legrosszabb az 5-ös).

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Cikkünk írásakor (és a mellékelt fotó) az eduline szuper összeállítását használtuk, amelyet ITT olvashatsz.

Ha rendszeresen olvasod az anyaparát és úgy gondolod, hogy szívesen támogatnád mondjuk egy magazin árával, akkor mostantól az oldalon a DONATE gombra kattintva ezt megteheted. Köszönöm!

Ha szeretnél reklámmentes HÍRLEVELET kapni, akkor ide kattints. Ezt is köszi:)

 

Oszd meg a véleményed velünk!