Kivetkőzve covid-szorongásomból, bepótolom az elmúlt év összes elmaradt baráti összejövetelét. A többnyire budapesti, diplomás családanyákból és családapákból álló közösségekben a „Hogy vagy?” kör után – az aktuális politikai diskurzusra reflektálva – szinte kötelező jelleggel terítékre kerül a szexuális felvilágosítás kérdése: kinek milyen emlékei vannak gyerekkorából, és ki hogy kezeli a témát a saját gyerekeivel. Ebből szemezgetek. Salát Janka írása.

Szexuálisan felvilágosultak

A 45 éves férfi most mesélte el, hogy élete első szexuális aktusa alkalmával teherbe ejtette 16 éves barátnőjét. 20 évvel később merte elmondani a saját szüleinek. A lány szüleivel kénytelen volt beszélni, mert az abortusz 18 év alatt csak szülői beleegyezéssel volt elvégezhető.

Volt olyan, akinek a szülei óvszert rejtettek a fiú zsebébe, de mindkét szülő tagadott és a másikra mutogatott.

Volt nő, akinek az anyja 30 éve kifejtette: Ne bízz senkiben, minden férfi csak azt akarja!

Egy férfi elmondta, milyen kínos volt, amikor az anyja rányitott maszturbáció közben. Később az anya csak annyit jegyzett meg:

Kisfiam, te túl sokat foglalkozol magaddal!

Akadt olyan, aki a hittanórán tudta meg, hogy az önkielégítés bűn. Ezek után azzal telt a kamaszkora, hogy megpróbált leszokni róla. Mondanom sem kell, a szüleivel sosem beszélt a témáról.

Többnyire szexről a családban nem esett szó, kortársaktól, saját tapasztalatból vagy a Bravo magazinból tájékozódtunk (Szex, szerelem gyengédség rovat – megvan?).

Az én szexuális felvilágosításom

Az én anyám a kezembe nyomott egy intimbetétet, amikor megjött az első menstruációm, se azelőtt, se azután nem beszéltünk a témáról. Apám ezzel szemben imádott engem sokkolni az ő fantasztikus házaséletének részleteivel,

üvöltve könyörögtem neki, hogy több részletet nem akarok hallani. Anyám fancsali képe ráadásul tökéletesen ellentmondott apám beszámolóinak.

Amikor egy tornatermi baleset következtében nőgyógyászhoz kellett mennem 14 évesen, apám vitt el, és már a portásnak részletesen elmesélte a balesetemet. Lelkesen ecsetelte a részleteket az asszisztensnek, majd a doktor úrnak is. Én sírtam a megalázottságtól. Egy kifogásolhatatlan egyetemi docensről beszélünk.

Bárcsak lett volna egy melegszívű tanító néni, akihez a tornaórán történt sérülésemmel fordulhattam volna!

Természetesen nem mertem beszélni senkinek a történtekről az iskolában, rettenetes fájdalmak között ültem végig a napot, majd jobb híján apámnak mondtam el a történteket.

OLVASTAD MÁR?  Hogyan ne válasszon a kamasz külföldi egyetemet?

Ha a szexuális felvilágosítást ki is tiltják az iskolából (a törvény természetesen nem a teljes tiltásról szól, hanem bizonyos témák tiltásáról, de pont ez lenne a lényeg: ha végre beszélünk róla, akkor mindenről beszélhessünk) arra nagy tisztelettel megkérek minden tornatanárt, hogy a tornapadok sose álljanak fejjel lefelé, az égbe meredező lábakkal!

Mit vittünk tovább? Hogy kezeljük a szexualitást a saját gyerekeinkkel?

Egy anyatársam azt mondta, képtelen lenne kamasz fiaival beszélni a szexről. A szobájából kiszűrődő zajok alapján az idősebbik már úgyis mindent tud, a kisebbik meg majd megtanulja a bátyjától.

Van anya, aki leült a fiaival és beszélgettek a védekezés fontosságáról.

Elmondta nekik, hogy ha „baleset” történik, a fiú kötelessége a lány mellett állni és tiszteletben tartani a lány döntését. Ha a lány úgy dönt, megszüli a babát, a fiatalok kapcsolatának alakulásától függetlenül ők (a leendő nagyszülők)  saját unokájukként fogják szeretni.

Van anya, aki diszkréten megkéri gyerekeit, hogy ne nyissanak be olyankor, amikor szeretője náluk alszik. Valamilyen oknál fogva a komisz kölykök mindig benyitnak.

Egy elvált apának két barátnője van. Egyik apás hétvégén az egyik barátnőjével szórakoztatják a gyereket, másik apás hétvégén a másikkal.

Hogy én mit vittem tovább?

A két nagyobb lányom 4-5 éves volt, amikor a kishúguk született. Hogy a fenébe került egy kisbaba a hasamba? És hogy a fenébe jött onnan ki? A korszerű szakirodalmi ajánlások figyelembe vételével válaszoltam a felmerülő kérdésekre, meglehetősen nyíltan. Mama sejt, papa sejt, összebújunk, stb.

OLVASTAD MÁR?  Szülők a szülőin...

Most a legnagyobb lány 11 éves és az osztályban egyre gyakrabban kerül elő a téma. Lányom pedig gátlások nélkül feltesz nekem bármilyen kérdést: Mi az, hogy feláll, mi a 69 vagy az anális szex? Elmondom neki, ő meg berzeng: De ti ugye ilyet nem csináltok apával?

Ezen a ponton érzem azt, hogy a témát NEM akarom megbeszélni a lányommal. Jó lenne egy felnőtt, aki nem én vagyok, és akinek ugyanilyen gátlástalanul fel lehet tenni bármilyen kérdést.

A barátaimmal közös bennünk, hogy serdülőkorunkban egyikünk sem vett részt iskolai felvilágosító programon. Az igazat megvallva az is közös, hogy a gyerekeink se. Heteroszexuális témákkal kapcsolatban sem kapnak támpontokat ma a budapesti, többnyire elit iskolába járó gyermekeink,

a homoszexualitás vagy nemi identitás kérdése pedig még soha nem került elő intézményes szinten.

A magam részéről van bennem prüdéria, nem akarok, nem tudok fellációról, orális, anális, genitális, fallikus, vaginális, klitoriális örömökről beszélgetni a gyerekeimmel. Ugyanakkor nagyon hálás lennék, ha felkészült szakemberektől és nem bugris kortársaktól vagy a google-keresőről értesülnének ezekről a témákról.

Minden gyereknek joga van a biztonságos gyerekkorhoz, és a szexuális edukációnál hatásosabb eszközt nem ismerünk a gyerekkori abúzusok és visszaélések (ideértve valamennyi bántalmazási formát) megelőzésére.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!