Videók

Az iskolakezdés még sosem volt olyan nehéz, mint a 2020-as tanév kezdete. Ez a beszélgetés azért jött létre, hogy elmondjuk: ha mi, szülők parázunk, stresszelünk, hogy mi lesz…akkor a kamaszra óriási terhet teszünk ezzel. Minden amit mondunk, teszünk, beszélünk eljut hozzájuk és ezzel mennek nap, mint nap az iskolába. Ezzel a rossz érzéssel ülnek a padban, beszélnek a társaikkal. Legyetek jó fejek.

Emellett beszéltünk arról is, hogy az új NAT, az ötezres tanárhiány és az iskolaőrök nem jó dolgok és hosszútávon komoly negatív hatással lesznek az oktatásra. Köszönöm a beszélgetést Tóth László gimnáziumi magyartanárnak.

Arról beszélgettünk, hogy aki valamilyen ok miatt sosem beszélgetett a kamasszal a szexualitásról (mert sosem beszéltek erről gyerekkorában, mert tabu téma volt, mert szégyelli, stb.), az hogyan kezdjen hozzá. Miért fontos ez és miért ne higgyük azt, hogy ez mindenkinek tök egyszerű téma. Két orvos és az Anyapara.

Köszönöm a beszélgetést nektek: Dr. Vesztergom Dóra és Dr. Csereklye Andrea.

Mi hiszünk abban, hogy az iskolában a rendet nem csak a hatalom eszközeivel lehet fenntartani. Hiszünk abban, hogy értelmes alternatívát kínálva lesznek olyan iskolaigazgatók, akik a mediációt választják az őrség helyett. Már akkor is, amikor még nincs nagy baj. Gurin Eszter mediátorral beszélgettünk.

Arról beszélgetünk, hogy az újrahasznosítás, környezetvédelem téma rengeteg helyen megjelenik, nagyon nehéz érdekessé tenni pontosan ezért is.Különösen a kamaszok körében, akik még nem úgy születtek, hogy a szüleik ilyen szinten lennének involválva a környezetvédelem témába, mint most. Hogyan lehet ezt úgy a mindennapok részévé tenni step by step, hogy közben ne legyen unalmas, kötelező jellegű amit más vár el tőlük, és ami a legfontosabb: hogyan lehet nekik megmutatni valamilyen azonnali sikerélményt?

Engedjük el a kamaszt, legyen neki szabadság, de emellett tudatosan “ápoljuk” azokat a jól kialakult szokásokat, amelyeket közösen alakítottunk ki a karantén idején. Tehát egyszerre itt a szabadság és a legjobb barátja a felelősség…De nyugodtan megtarthatunk sok olyan jó szokást, amit az elmúlt pár hónapban alakítottunk ki.

Amikor azt mondjuk viccesen, hogy „na erre az időszakra emlékezni fogunk”, akkor azt is kalkuláljuk bele, hogy a maszkos emlékeink mellett ott lesznek azok a pillanatok is, amikor összezárva elvesztettük a fonalat, vagy éppen lusták voltunk időt szánni arra, hogy hogyan lehetett volna ezt jobban kezelni.
Késő bánat helyett arról beszéljünk, hogy mit érdemes átgondolnuk közösen a kamasszal.

Egy olyan emberrel beszélget Szilvi, aki több, mint 10 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy kilép a házasságából és megpróbálja “újrakezdeni”. Három gyermekéből akkor ketten már felnőttek voltak, viszont volt egy kamasz lánya is, aki éppen akkor kezdte a középiskolát. Zsuzsi azt érezte, hogy egyszerre éli meg a negyven plusszos nők életközepi válságát és a kamasz gyereke lázadását, pont azt, amiről az Anyaparán is sokszor írunk.

A járvány hatására megváltozunk majd? Reális az, hogy nem térek vissza az egykori életritmusomhoz, életemhez. Ez nem valószínű, hogy elvárható lenne.Viszont, minden kihívás alkalmas arra, hogy tanuljunk belőle, ha akarunk – és azt is, hogy lehetnek mély tanulságai ennek a járványnak.

Minél több emberen múlik az intézkedések betartása, annál többen érzik, hogy amit ők tesznek, az nem is annyira számít, csupán csepp a tengerben. Számos helyzetre nem ad egyértelmű utasítást, a szabályok könnyen kijátszhatók. A rendeletek főleg az egyéni belátóképességre építenek. Ez egyrészt jó lehetőség arra, hogy felnőttként viselkedve magunk hozzuk meg döntéseinket. Másrészt elbizonytalanít és szorongással tölt el a felelősségvállalás mértéke ebben a bizonytalan helyzetben.

Az élet nem mindig kellemes, hanem katasztrófákkal, félelmekkel teli és bizony van ez a bizonyos sötét oldal. És ha jön ez a fele az életnek, akkor azt el kell fogadni. Ha jön, akkor nem csodálkozunk, nem vonjuk kérdőre a jóistent, a szerencsét, hanem azt mondjuk, hogy ez van, ennek van itt az ideje az életemben és nem kell az okokat keresni és megtalálni.