Némileg parancsszerű a címben rejlő „üzenet”, de ha az a helyzet, hogy eddig nem nagyon tanult a gyerek (nyilván olyan nincs, hogy elő sem vette a könyvet), akkor azért próbáljuk menteni a menthetőt. Vagy épp ellenkezőleg: ő élete, hátha most kell átélnie az első nagy csalódást az életében.

De ha van fogadókészség és egyébként is anyák napja van, lásd írásunkat:), akkor gyerünk nézzük a magyart és a matekot!

Magyar

Elővenni, átnézni gyorsan az előző évek szövegértési feladatait.

Erre egy órája lesz a vizsgán, ezért ha nem azzal bíbelődik majd, hogy egyáltalán felfogja mi a feladat, akkor azzal nyerhet értékes negyed órát!

„A középszintű magyar érettségi második részében három esszéfeladat – érvelés, műelemzés és összehasonlító elemzés – közül lehet választani. Az esszékérdések értékelésében a tartalmi elemek és a szerkezet maximum 20-20 pontot, a nyelvi minőség szintén 20 pontot ér, vagyis összesen 60 pontot adhatnak a tanárok. Olvashatatlan írás miatt 3, helyesírási hibák miatt maximum 15 pontot vonhatnak le, úgyhogy érdemes ellenőrizni a nehezebb szavak írásmódját.”- írja az eduline. A teljes cikküket ITT olvashatjátok.

Amikor már alig van idő- azaz vasárnap délután van:)

Érdemes előre eldönteni, melyik feladatot választja majd a magyar érettségin. Az elemzés, az összehasonlító elemzés és az érvelés szempontjait, legfontosabb elemeit még vasárnap délután is át lehet ismételni. Megtanulja, betanulja és alkalmazza. Írjon gyorsan egy kitalált példát és azt tanulja meg gyorsan. Hasznát veszi, az biztos!

Matek

A középszintű írásbeli első részének típusfeladatait SOS. vegyék elő.

Ezek rövid, egyszerűbb feladatok, amelyek az összefüggések és definíciók alkalmazását igénylik. Ezekért harminc pont jár, vagyis ha valaki hibátlanul megoldja az összes példát, átmegy az érettségin. Feladatsorokat ehhez ITT találtok.

Számológépet és függvénytáblázatot vigyenek!

A négyjegyű függvénytáblázattal a kettest, sőt akár a hármast is összehozhatják azok a diákok, akik egyébként nem készültek a vizsgára. Persze ehhez nagyon rutinosan kell használni a kiadványt a középszintű matekérettségin. Érdemes tehát egy kis időt szánni arra, hogy átnézzétek, mit hol találtok. Ennyi.

Reggeli

Nagyon fontos, hogy reggelire ne egyenek édeset, mert az feltolja a vércukorszintet és pont mire beérnek a vizsgára le is esik. Legyen rendes szendvics (ha nem kéri, akkor is vigye el magával) és csomagoljatok csokit vagy kedvenc édességet, amit a vizsga előtt közvetlenül bekapkodhat!

Huh, sok szerencsét!

 

Oszd meg a véleményed velünk!