Kezdetben volt a Facebook amit a kamasz gyerekek használtak, de aztán rövid idő alatt rájöttek arra, hogy mégsem pálya ez nekik, mert ezt a mami is látja. Mi több kiszámíthatatlanul üzenget nekik, bejelölgeti a gyerek barátait, beteggeli őket egy fotóra vagy éppen az aktuális barátnő/barát parázó anyukájával elemezgeti a kamasz oldalán lévő eseményeket.

És akkor a kamasz rájött arra, hogy ennyi és nem több: eliszkolt a Facebook-ról

és a kedves mama ott maradt egyedül. Oké, de hol vannak a kamaszok? Miért pittyeg állandóan a telefonjuk? Mit fotózkodnak minden órában? Egyáltalán, mi vaaaan?

De menjünk szép sorban. Ezután jött az Instagram, ahol nem kell a vaker, nincs dumálás csak hestegek (hashtag, ez a jele:# és egy kiválasztott szó tartozik mindig hozzá) vannak és fotók. Lehet lájkolni meg rövid üzeneteket írni. Egy, a napokban publikált kutatás ereményei (a teljes cikket lásd a 444.hu-n ITT) nagyon komolyan felhívják a szülők figyelmét az Instagramra, amit első látásra egy fotómegosztó platformnak vélünk, ami egyébként igaz is.

Igen ám, de arra a kérdésre- a kutatásban 14-24 éves fiatalokat kérdeztek Angliában-, hogy a közösségi platformok közül (Facebook, Instagram, Snapchat, Youtube) melyik az, amelyik leginkább szorongást, depressziót okoz. Illetve  mennyire teszi őket magányossá, mennyire vannak kitéve zaklatásnak, mennyire torzítja testképüket egy adott platform, az eredmények alapján az Instagram végzett a legrosszabb helyen. Ezt követi a Snapchat.

Amíg a várost fotózza a kamasz és teszi fel az Instagramra, addig nincs baj. Viszont amikor percenként küld magáról egy fotót ahogy a tükör előtt pózol és közben gyakorlatilag megszűnik az offline világban létezni (nincsenek barátai, állandóan a telefonnal mészkál, nem tudja letenni egy pillanatra sem, semmi nem érdekli csak az, ami a telefonon elérhető, látod, hogy nem lehet vele beszélgetni…szóval akkor van egy STOP. Ugrás IDE infókért, vagy kérdezz meg egy szakembert a konkrét esettel kapcsolatban.

Mert az is van még, hogy ha jön valami újdonság, akkor arra ráugranak rettenetes gyorsasággal.

Ha a kamasznak van okostelefonja, az nagyon nagy valószínűséggel használja a Snapchat-et. Miért? Azért, mert a Facebookkal ellentétben a Snapchat sokkal intimebb és egyedibb, hiszen csak azokra az emberekre összpontosít, akik a telefonkönyvünkben megtalálhatók, tehát megment azoktól a szituációktól, hogy olyan emberekkel kelljen szót váltanunk, akikkel nem szeretnénk és nem is szoktunk.

OLVASTAD MÁR?  Ki beszél a szülőkről?

Tehát azt is gondolhatnánk, hogy ez tök jó, mert legalább nem idegeneknek küldözgeti a lányom/fiam a fotóit, hanem olyan “hús-vér” embereknek, akikkel egyébként is találkozik vagy legalábbis annyira jóban van vele, hogy megvannak az adatai.

Kell a Snapchaten parázni?

Nem kell, csak ismerd meg, hogy milyen alkalmazást használ a kamasz. Készülj fel a kamaszok egyik legnépszerűbb foglalatosságából! Most. Azért, hogy tudj velük beszélgetni egy olyan jelenségről, ami foglalkoztatja őket, amire jó sok idejüket rászánják.

Nem kell a homokba dugni a fejeteket azzal a felkiáltással, hogy óh hát én örülök ha a gépet be tudom kapcsolni! Nem.

Tűrjétek fel az ingujjat és tanuljátok meg az összes izébigyó alkalmazást amit használnak.

  1. A Snapchat egy olyan alkalmazás, ahol fotókat vagy videókat küldnek egymásnak az emberek és a küldő határozza meg, hogy hány másodpercig láthatja a fogadó fél az elküldött tartalmat.
  2. Elvileg ha megnézte magától “kitörlődik” az üzenet. Ebben a kamaszok nagy többsége hisz. Igen ám, de ahogy látjuk a filmeken- nem, nem a valóságban csak jószándékú emberek vesznek minket körül- vannak olyan személyek, akik képesek mindenféle szemétségeket elkövetni. Például azt, hogy azonnal készítenek egy screenshot-ot (kifotózzák a tartalmat és elmentik) és máris ott marad örökre a fotó.
  3. Az a fotó, ami lehet kompromittáló fotó. Azaz nem mindig a macska fotóját küldi el a kamasz az aktuális legeslegjobb barátjának, hanem a pucér képét, mert az tök izgi és úgyis megsemmisül. Aha.
  4. Elvileg 13 éves kor felett lehetne használni, de tudjuk, hogy hány 97 éves kamasz van például a Facebookon is.
  5. A lányos anyukák számára rossz hír, hogy egy felmérés szerint a használók 70%-a nő/lány és ennek a háromnegyede 25 éves kor alatti.
OLVASTAD MÁR?  Teremtsd újjá magad!

Összefoglalva: a kamaszok életében van olyan alkalmazás, amely szuper jó, látszólag ártalmatlan rendszeren alapul, de pont emiatt lehet nagyon veszélyes is. Ismerd meg a rendszert, hogy kérdezni tudj! Ne tilts, hanem segíts.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!