“Az a lényeg, hogy ne keveredjen rossz társaságba!” Ez a mondat sokszor elhangzik hangosan kimondva és magunkban mantrázva. Igen ám, de mi a garancia arra, hogy ez nem történik meg? Amíg általános iskolás a gyerek- pláne amíg érte megyünk a suliba délután-, addig nincs veszély. Amikor már egyedül megy A – ból B – be, és a barátaival, ismerőseivel vagy éppen számodra totál idegenekkel találkozik, akkor nem marad más kapaszkodó csak a múltban lerakott bizalom és némi szerencse.

De mi van akkor, ha úgy érzed, hogy rossz társaságba keveredett?

  • Mindenki nyugodjon le a p…ába! Attól még, hogy te úgy gondolod, ez nem megfelelő társaság, attól még lehet, hogy tévedsz. Várj néhány napot (néhány találkozást) és csak utána kezdj kérdezősködni.

Ne feledd, hogy a gyerek nem felejt el mindent azonnal amit évekig otthon látott. Nem veszti el mindenáron a fejét még akkor sem ha tényleg rossz társaságba keveredett.

  • Még mindig nyugodtság van. Attól még, hogy azt látod alkoholizál, vagy éppen cigarettaszagot érzel, nem lesz azonnal bűnöző a gyerek! Inkább kérdezz rá, hogy mit ittak, miért pont azt, mennyire ízlett neki, te mit ajánlanál inkább.

Ha rendszeressé válik, akkor javasold, hogy ne a szórakozó helyeken vegyenek italt, mert ott esetleg beletehetnek bármit az italukba, hanem szervezzenek bulit ahova ők viszik az italokat.

  • Ha rájössz, hogy egyik nap nem ment suliba, miután kiszedted belőle, hogy mi volt a nyomós indoka ajánld fel neki, hogy mostantól mindennap te magad fogod bekísérni az osztályteremig. Ennél gázabb dolog nem érheti egy gimist.

Azt is mondhatod, hogy az év során kijelölhet egy napot, amit igazolsz neki és otthon maradhat. Feltéve ha most kooperál veled és elég gyorsan “kiteszi az asztalra” a nyomós indokait.

  • Kicsit már aggódhatsz, ha teljesen meghülyült a gyerek. Ha nem beszél veled (veletek) egyáltalán, próbálj meg bevonni közös barátotokat vagy jóarc rokont, hátha neki elmondja a részleteket.

Ha agresszív, ha hetente többször fogyaszt alkoholt, ha az eddigi közösen kialakított játékszabályokat teljesen felrúgja.

  • Minden nap egy új nap. Ha úgy érzed, hogy baj van, az aggódásodat őszintén elmondhatod neki, de soha ne minősítsd az újdonsült barátait! Mindig tartsd napirenden a témát, próbálj minden beszólásod előtt hármat számolni. Elmondhatod neki: azáltal, hogy csatlakozott ehhez a társasághoz, ő is részévé vált, ami azt jelenti, hogy

minden hülyeség amit csinálnak (italozás, botrányos viselkedés) mostantól közös felelősség. Nem beszélve arról, hogy ennél enyhébb esetekben is elindulhat egy feljelentgető lavina amit nagyon nehéz kezelni.

  • Próbáld meg “felcsalogatni” hozzátok a csapatot és akkor végre a saját szemeddel is megláthatod, hogy mekkora  a baj. Nem kell okoskodni, de pár mondat beszélgetés elég lesz ahhoz, hogy eldöntsd mi a következő lépés.

Nektek volt már konkrét élményetek a rossz társasággal kapcsolatban? Az írásban szándékosan nem szerepelnek kirívó, szakembert igénylő helyzetek, úgymint drogozás, alkoholizmus, bűncselekmény.

Fotó: pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!