Minden anya volt pattanásos, ezért pontosan lehet tudni, hogy minden gyerek is az lesz egyszer. Az akné addig nem téma, amíg a kamaszt nem zavarja. Ha téged zavar, az még nem jelenti azt, hogy azonnal reagálni kell rá és hangos szörnyülködéssel sztorizgatni így:

amikor én még kislány voltam, nekem is ragyás volt az arcom!

Lényeges, hogy elmagyarázzuk: a pattanás/akné nem ördögtől való, hanem minden kamasznál jó eséllyel jelentkező, sokszor évekig tartó állapot. Viszont tehet ellene: például minél kevesebb édességet, junk food-ot, csokit eszik, annál kevesebb ragyája lesz.

Mivel előbb-utóbb bekövetkezik a dolog, ezért nem árt előtte ártatlan óvintézkedéseket tenni, de ismétlem: mint, ha mi sem lenne természetesebb!

Az egyik ilyen lehet bevezetni a rendszeres arcmosást. Nem “kismacska” mosdást, hanem rendesen, alaposan, naponta kétszer- tiszta kézzel- megmosni az arcot. Itt különböző iskolák léteznek. Van, amelyik azt mondja, hogy elég, ha tiszta vízzel alaposan megmossa. Ugyanakkor van aki azt tartja a legjobb megoldásnak, ha természetes alapanyagokból készült, kizárólag pattanásos bőrre gyártott szappannal esik neki az arcának. Ilyen lehet az ún. fekete szappan, ami kinézetre nagyon durva, mert tényleg korom fekete.

OLVASTAD MÁR?  Ki az, aki a biztosból elindul magától felvételizni?

A lényeg, hogy az alkohol tartalmú tisztítószerek, tonikok túlzott használatát kerülni kell a bőr kiszáradásának veszélye miatt. Amennyiben ugyanis a bőr úgy érzékeli, hogy túlzott szárításnak van kitéve, védekezésül még több faggyút kezd termelni.

Ördögi kör, de talán nem kellene szétparázni ezt sem.

A másik egyszerű “intézkedés”: csírájában elfojtani a “nyomogatást”. Ez csak akkor lehetséges, ha még nem kapott rá a kamasz. Ha már kipróbálta és azt gondolja, hogy ez megoldja a pattanás-gondjait, akkor már nehezebb dolgunk van. Amint véget ért egy nyomogatás, azonnal próbáljuk elkapni és a tükör előtt elmondani neki, hogy bár látszólag logikus lépés volt amit tett, de a tükör nem hazudik!

Nagyon fontos hogy mindig gondoljunk arra, hogy mennyire zavarhatja őt ez a megváltozott “kinézet”.

Próbáljuk megígértetni vele, hogy legalább egyszer próbálja ki azt, hogy két napig nem nyúl az arcához amikor éppen lát rajta egy pattanást. Az esetek nagy százalékában sokkal jobb lesz a helyztet 48 óra elteltével!
A harmadik verzió a kozmetikus. Itt már szűrt a társaság, mert például a fiúk közül nagyon kevesen szánják rá magukat. Jó ötlet lehet, hogy a kedves apukával együtt mennek, így jó példával elöl járva talán könnyebben rátalál a szakemberhez vezető útra. Itt megnézhetsz egy igazi szakértőt.

OLVASTAD MÁR?  Szokott néha fürödni?

Ha más a véleményed vagy szívesen elmesélnéd a te sztoridat, írj nekünk! Minden történet segíti az anyapara közösséget. Írhatsz emailt is az anyapara@anyapara.hu címre vagy lent kommentelheted ezt a bejegyzést! Köszönjük!

A kép forrása: www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!