Sokaknak dilemmát okoz a kamasz egyedül otthon hagyni akár csak egy éjszakára is. Amíg kisgyerekként jött a nagymama vagy a bébiszitter, kamaszként ez elképzelhetetlen. Hogy csak azért jöjjön a nagyi, hogy megnézze mostam-e fogat?! Hogyan döntsük el, hogy mikor lehet otthon hagyni egyedül egy hétvégére a kamaszt?

Soha ne az életkorából indulj ki. Ha már minden barátnőd arról beszél, hogy mennyire jól sikerült a hétvége, amikor egyedül hagyták a 15 éves lányukat a lakásban és te miért nem “mered” ezt megtenni…Nos, akkor ezt nyugodtan figyelmen kívül hagyhatod. Egyszerűen azért, mert bár kétségtelen, hogy van egy átlagéletkor, amikor már egyedül lehet hagyni egy-két éjszakára a kamaszt, de ez egy átlagszám.

Azaz: te tudod, hogy a gyereked 15 éves korában alkalmas erre vagy még várnál vele egy évet vagy kettőt.

Senki által ne hagyd magad befolyásolni ebben a kérdésben. Mert: ha hagyod, akkor garantáltan sz.r lesz a hétvégéd, mert végig aggódni fogsz, hogy mi történik otthon.

Ha ennek ellenére úgy döntesz (döntötök), hogy egyedül hagyjátok őt, akkor a következőket próbáld “végigfuttatni” vele:

– Attól még, hogy szabad a lakás, lehetőség szerint ne engedjen a “nyomásnak”, hogy soha vissza nem térő-jelleggel bulit rendez. Viccet félretéve: egyedül hagyni a kamaszt már eleve egy “buli”, ezért ráhívni további tömeget nem annyira ajánlatos. Persze ha a szomszédban lakik a nagyszülő vagy valamelyik vállalkozó kedvű barát, akit bármikor lehet ugrasztani az más, de inkább ne. A felelősség szó jut ilyenkor az eszembe.

OLVASTAD MÁR?  Diákmunka, több úton

– Készítsd fel őt arra, hogy mit kell tennie, ha bármilyen otthoni baleset éri. Ezt egyébként is meg kellett volna már tenned, mert bármi előfordulhat. Én azt vallom, hogy jobb félni, mint megijedni ilyen esetekben. Mire gondolok? Elvágja, levágja, beüti, lelöki, feldagad, vérzik, fáj, stb. Ilyenkor természetesen hívjon fel, de azért nem árt, ha egyszerű dolgokra megtanítod őt.

– Teljesen más a szitu, ha nem csak egyedül hagyod őt otthon, hanem mondjuk a kistesóval. Testvér, aki ha 14 éves kor alatt van, nem ajánlatos rábízni egy 16 évesre. Persze ez is nagyon gyerekfüggő, tehát lépj vissza az első bekezdéshez, ott megtalálod erre a választ.

– Beszéljétek meg előre, hogy mit fog enni és azt hogyan készíti el. A kamasz főzésről ITT írtunk már, tehát tippeket innen is vehetsz. Írjátok le, hogy mi lesz a reggeli, ebéd, vacsora ami nem azt jelenti, hogy lefóliázva hagyod ezeket bekészítve a hűtőben, hanem azt, hogy megtervezi előre az étkezését ami később is jó tapasztalat lehet számára. A tervezésről a nosalty-n ITT is írtunk.

– Azt is mondja el, hogy kivel-és milyen programokat szervez a nagy szabadságában. Ha eddig nem kérted el a haverja/barátnője számát, akkor most megtehetnéd.

OLVASTAD MÁR?  A 19 éves (22), aki unta a plafont nézni

– Kérd meg őt, hogy minden nap hívjon fel és lehetőség szerint ne némítsa le a telefonját, hogy hallja, ha a kedves mama hívja őt:)

Egy kamasznak egyedül lenni otthon óriási szabadságélményt ad. Hogy egyedül van és azt csinál amit akar. Hogy nem kérdezgetik, nem utasítgatják és neki sem kell strapálnia túlságosan magát.

Egy jól sikerült hétvége önbizalmat ad számára és neked sem utolsó érzés, hogy 1. túlélted, 2. ennyire jó fej gyereked van, hogy megoldott egy sor olyan “problémát”, amit eddig te csináltál meg helyette.
Egy jól sikerült egyedül töltött hétvége paradox módon megerősítheti a kapcsolatotokat. Tudod a bizalom, meg a felnőttes élet, meg a hagyd őt már békén, stb. Hajrá!

A fentiek fordított verziója: amikor együtt töltitek a hétvégét. Kamaszokkal nem könnyű együtt tölteni a hétvégét, de azért nem lehetetlen. A legfontosabb az, hogy az ő igényeit, kéréseit is figyelembe kell vennetek, amikor a hétvégét tervezitek. Ha mostanra kialakult bármilyen közös érdeklődés, hobbi vagy sport, akkor elég könnyű dolgod van. Ha nincs ilyen, akkor sincs minden veszve. Erről írtunk már ITT egyébként.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!