Pár napja megtörtént a nyári fesztivál szezon legdurvább esete, ami minden valószínűség szerint nem egyedi eset. Igen, a Balaton Sound-ra gondolunk, ahol eddig egymásnak teljesen ellentmondó hírek jelennek meg a sajtóban arról, hogy mi is történt. Egy biztos:

az az anya egy kicsit jobban parázik most, akinek a gyereke fesztiválozni készül a nyáron.

Fogalmunk sincs, hogy pontosan mi történt, de két dolgot magabiztosan állíthatunk: akinek a gyereke fesztiválra készül vagy egyszerűen csak az „éjszakába”, az minden bizonnyal aggódik érte. Akkor is aggódik, ha jó kapcsolata van a kamasszal, mert tudja, hogy hol van, kivel van, mit csinálnak ott (Na, itt már azért lehet némi homály: nem, nem iszunk alkoholt! Aha…), mikor ér haza. Akkor meg pláne aggódik, ha a kamasz nem „hajlandó” részletekkel szolgálni vagy éppen azt érzi a szülő, hogy nem feltétlenül az történik, amit előad a gyerek.

Most belekezdhetnénk egy vaskos észosztásba, hogy miért hazudik, minden kamasz hazudik, bízzál benne, ne cseszegesd, mindenki a saját kárán tanul, túl sokat szeretnél, stb. DE nem. Most kivételesen nem.

OLVASTAD MÁR?  Teremtsd újjá magad!

Most arról írunk, hogy ha elfogadja a kamasz, akkor felajánlhatsz neki egy olyan „szolgáltatást”, ami nem ciki és nem kerül (neked) sokba. Ez a safeandsound, amiről már írtunk tavaly is, és arra az esetre ajánlottuk, ha a kamasz egyedül szeretne például koncertre menni éjszaka.

Ez a mentor szolgáltatás a Szigeten is igénybe vehető. Erről írunk most, mint lehetséges alternatíva, hogy mégse legyél teljesen rossz fej szülő.

A program kidolgozása szakemberek közreműködésével történt, addiktológiai szakmai kurátora Prof. Dr. Rácz József, az ELTE PPK tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. A program pszichológus szakmai kurátora és tréneri szakértője Döbrentey Zsolt, gyakorló klinikai és szervezetpszichológus, tréner, a Magyar Coach Társaság alapító tagja.

A lényeg az, hogy a 14-16 éves kamaszok nem egyedül vágnak neki az éjszakának vagy a Szigetnek, hanem egyetemista mentorokkal. Akik tök jó fejek, akiket több száz ember közül választottak ki, és maradtak a végén kilencen.

A szülőnek csak annyit kell tennie, hogy regisztrál a honlapon, kifizeti az 500 forintos díjat, szerződik és máris elindul a folyamat.

OLVASTAD MÁR?  Teremtsd újjá magad!

A mentor elsődleges feladata, hogy váratlan helyzetekben intézkedjen, majd értesítse a szülőt. Ez lehet akár egy baleset, vagy egy olyan helyzet, amikor a klubtag láthatóan bódult állapotba kerül, és elveszti az önkontrollt. A mentor természetesen nem fogyaszt alkoholt, vagy egyéb bódító hatású szert a mentorálás alatt. Az alapítóval az interjút és egyéb részleteket ITT olvashatjátok.

Fotó:pexels.com

 

 

Oszd meg a véleményed velünk!