Ritkán használt negatív cím indítás egy nagyon fontos témáról, a matekról. Nem értik a matekot a kamaszok, nem szeretik, mi több utálják, túl akarnak lenni rajta.

Hülye a tanár, rosszul magyaráz, érthetetlenek a számok. Mire kellenek majd az egyenletek, senkit nem érdekel a színus-koszinusz. 

Az adatok szerint a kamaszok többsége ezt gondolja a matekról. Mert ha nem ezt gondolná, akkor nem lennének ennyire rossz eredmények évről-évre a matek érettségin. Nem lehet azzal “jönni”, hogy nehezek voltak az idei feladatok, hiszen az elmúlt öt-hat évben biztos, hogy nem az a tendencia, hogy egyre nehezebbek és nehezebbek a példák. Akkor meg mi lehet az ok?

A matek téma nagyon kényes kérdés, mert azt nehéz alapból szeretni,

miközben pont ezt lehetne a legegyszerűbben megszeretni, mert ehhez aztán még olvasni sem kell tonna számra a könyveket.

Ha alsó tagozatban elmaradt a matek szerelem, akkor utána (bárhány éves a gyerek, de legjobb lenne, ha még csak 12 körül lenne) találni kell valakit (tanár, rokon, barát), aki előveszi vele az általános iskola (!) tananyagát és megtanítja neki a matek legegyszerűbb alapkérdéseit. Ehhez nyilván kell egy jó tanár, de kis utánanézéssel lehet ilyen embert találni. Erről írásunkat lásd ITT.

Kábé három hónap kemény munkájával meg lehet szerettetni a matekot.

Erre több példa is van és nem félünk kimondani ezt a mondatot. Mindegy, hogy mi lesz a gyerekből és az is mindegy, hogy mi érdekli őt. A matekot tudni kell alapszinten, mert ez a képesség exponenciálisan megnöveli a kamasz jövőbeli teljesítményét, megítélését az életben. Pont.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

Ezzel lehet vitatkozni, de higgyétek el, hogy nem lesz hiteles. Ez most kicsit “orákulum” jellegű megnyilatkozás az anyapara részéről, ahol- legalábbis a terveink szerint- ritka az egyértelmű kinyilatkoztatás, inkább egy másik megközelítést is hozzáteszünk a dolgok értelmezéséhez. Ez viszont egyszerű, mint az egyszeregy.

Lesz újra Anyapara Műhely találkozó, a héten jövünk a részletekkel! A Hírlevélre feliratkozók ITT értesülnek elsőként a témáról és az időpontról.

Fotó:www.pexels.com

 

Oszd meg a véleményed velünk!