Ritkán használt negatív cím indítás egy nagyon fontos témáról, a matekról. Nem értik a matekot a kamaszok, nem szeretik, mi több utálják, túl akarnak lenni rajta.

Hülye a tanár, rosszul magyaráz, érthetetlenek a számok. Mire kellenek majd az egyenletek, senkit nem érdekel a színus-koszinusz. 

Az adatok szerint a kamaszok többsége ezt gondolja a matekról. Mert ha nem ezt gondolná, akkor nem lennének ennyire rossz eredmények évről-évre a matek érettségin. Nem lehet azzal “jönni”, hogy nehezek voltak az idei feladatok, hiszen az elmúlt öt-hat évben biztos, hogy nem az a tendencia, hogy egyre nehezebbek és nehezebbek a példák. Akkor meg mi lehet az ok?

A matek téma nagyon kényes kérdés, mert azt nehéz alapból szeretni,

miközben pont ezt lehetne a legegyszerűbben megszeretni, mert ehhez aztán még olvasni sem kell tonna számra a könyveket.

Ha alsó tagozatban elmaradt a matek szerelem, akkor utána (bárhány éves a gyerek, de legjobb lenne, ha még csak 12 körül lenne) találni kell valakit (tanár, rokon, barát), aki előveszi vele az általános iskola (!) tananyagát és megtanítja neki a matek legegyszerűbb alapkérdéseit. Ehhez nyilván kell egy jó tanár, de kis utánanézéssel lehet ilyen embert találni. Erről írásunkat lásd ITT.

Kábé három hónap kemény munkájával meg lehet szerettetni a matekot.

Erre több példa is van és nem félünk kimondani ezt a mondatot. Mindegy, hogy mi lesz a gyerekből és az is mindegy, hogy mi érdekli őt. A matekot tudni kell alapszinten, mert ez a képesség exponenciálisan megnöveli a kamasz jövőbeli teljesítményét, megítélését az életben. Pont.

OLVASTAD MÁR?  Egyetemisták, pályázzatok ötletekkel!

Ezzel lehet vitatkozni, de higgyétek el, hogy nem lesz hiteles. Ez most kicsit “orákulum” jellegű megnyilatkozás az anyapara részéről, ahol- legalábbis a terveink szerint- ritka az egyértelmű kinyilatkoztatás, inkább egy másik megközelítést is hozzáteszünk a dolgok értelmezéséhez. Ez viszont egyszerű, mint az egyszeregy.

Lesz újra Anyapara Műhely találkozó, a héten jövünk a részletekkel! A Hírlevélre feliratkozók ITT értesülnek elsőként a témáról és az időpontról.

Fotó:www.pexels.com

 

Oszd meg a véleményed velünk!