Amikor kiakadunk. Részlet egy olvasói levélből: “Tegnap teljesen magamba zuhantam, mert rájöttem, hogy elfogytak a módszereim a kamasz lányommal való hatékony kommunikációhoz. Semmilyen, eddig jól bevált módszer nem segített abban, hogy alapvető dolgokat megcsináljon otthon vagy éppen a megbeszélt időben hazaérjen.” Ismerős a probléma?

Akkor most “üljünk fel fordítva a lóra”!

Milyen NE legyél, ha el akarsz valamit érni a kamasznál

Ha csendben van az a baj, ha sokat dumál akkor meg az a baj

A fenti mondat hangulatát egy Belga számból kölcsönöztük, aminek mi más lehet a címe, mint: Az a baj. ITT meg is hallgathatjátok, mielőtt továbbolvassátok a cikket.

Amikor minden baj és mindenre beszól az ember. Ez a van sapka rajta, nincs sapka rajta esete. Szelektáljunk, hogy mi az, ami még átmehet zsémbeskedés nélkül és mi az, ami nem tűr halasztást. Ha van egy listánk (akár leírva), akkor ott biztosan kihullik néhány feladat vagy elvárás és sokkal könnyebb lesz koncentrálni a többire.

Bizonyos elvárásokat el kell engednünk. Ja, már nem jó ez az engedd el szlogen, majd kitalálunk valami mást.

Ha ez megvan, pár nap múlva rá fogtok jönni, hogy nem is volt annyira fontos.

Tanár, aki hosszú előadást tart az adott problémáról

Igen, ez amit felejtsünk el. Most. Azonnal. A mindennapi munka során is fontos, hogy röviden és tömören fogalmazzon az ember. Hogy egy liftes utazás (itt az idő rövidségére utal a lift) alkalmával el tudjuk mondani a lényeges információkat a főnökünknek.

Száz szónak is egy a vége: röviden, érthetően. Eleje, közepe, vége.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem lehet valamiről kimerítően és hosszan beszélni! Csak ne mindig.

Ismeritek ti is azt a felnőtt típust, aki mindig, mindenről baromi sokat beszél. Ugye? Gondoljatok ilyenkor rá.

Megvesztegető

Igen, nem szégyen az igazság. Sokszor tehetjük (tehetnénk) azt, hogy ad-hoc jelleggel pénzt vagy bármilyen megvásárolható dolgot ajánlunk cserébe. Ne. Azért ne, mert ez nagyon messzire visz. Ha egyszer előfordul, ne parázzunk, ettől még nem dől össze a világ, de ha ez rendszeressé válik, ha követeli a “jussát”, akkor STOP!

Olyat lehet, hogy ha vállalja havonta kétszer a lakás takarítását, akkor családilag fizettek neki. A két történetnek teljesen más az üzenete.

Zsaroló

Ha ezt vagy azt nem csinálod, akkor nem mehetsz el a barátodhoz a hétvégén vagy ami még keményebb: “akkor nem szeretlek”.

Szeretetmegvonással fenyegetőzni nagyon nem oké. Hiába hallottad ezt esetleg a szüleidtől…

Ebben a zsarolás mellett az is nagyon rossz, hogy hogy ezeket a “fenyegetőzéseket” (ezt vagy azt nem csinálhatsz),az esetek többségében nem tartjuk be.

Teljesen hiteltelenné válik bármi, amit mondunk.

Összefoglalva: ha egy kicsit őszinték vagyunk önmagunkhoz, akkor előfordulhat, hogy rájövünk:

sokszor teljesen feleslegesen csesztetjük őket.

Sok anya nem kapcsol időben, hogy elmúltak azok az évek, amikor a gyerek minden egyes percét kontrollálni kellett, mert egyedül nem ment. Más kérdés az, hogy már akkor sok minden ment egyedül, de talán ez most mindegy is.

Világos keretrendszer, világos kérések, adekvát szankciók és sok szeretet szükségesek ahhoz, hogy a mindennapokból ne egy folyamatos erőlködés legyen, hogy mit csinál és mit nem csinál a gyerek.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!