Megpróbáljuk a lehetetlent: az anyapara négypontos kiáltványt írt a kamaszokhoz, hogy mikor ne használják a mobiljukat. Félig üres, félig tele hasonlattal élve tudsz emellett érvelni, amikor megkérdezi, hogy ezt a négy pontot miért ragasztottad ki pillanatragasztóval a szobája kilincsére (de úgy, hogy addig ő is odaragadjon, amíg elolvassa!). Közben gondoljon bele, hogy ezeken kívül mennyire sok ideje van még mindig használni a mobilját.

Reggel, iskolába készülődés közben

A zene hallgatás oké. Viszont semmilyen játék, csetelés nem. Egészen egyszerűen azért, mert a reggelek így is elég hektikusak. Későn kelés, rohanás, bepakolás, elfelejtett házik (!), elfelejtett aláírnivalók (!), megrohadt szendvicsmaradékok elpakolása (!), stb.

Minden kamasznak és az anyjának nyugodt reggeleket kívánunk!

Az iskolai mobilhasználat szabályainak betartásával mobilozzon

Először is érdemes megismerkedni, hogy mit ír erről az iskola. Ezt minden sulinak a házirendjében megtalálhatjátok. Iskolánként változik, hogy lehet-e használni vagy nem. Itt van például egy gimnázium, ahol kifejezetten szorgalmazzák az okostelefon használatát. Érdemes elolvasni, ITT! Ezt a szabályt azért érdemes betartani, mert igazán nem baj, ha bizonyos keretek (amelyek nem értelmetlenek) elfogadását gyakoroltatjuk a kamasszal.

OLVASTAD MÁR?  Szoktál kémkedni utánuk?

Evés közben

Nálatok biztos nem fordult még elő, hogy vacsora közben “véletlenül” előveszi a mobilját és többszöri kérés ellenére sem hajlandó eltenni. Ennek megoldására különböző iskolák léteznek, miszerint: bedobni a mobilt a lábasba főni, kihajítani az ablakon, szépen megkérni őt, hogy tegye el vagy éppen valami olyat tenni, amivel felhívod magadra a figyelmet. Erre volt már egy bejegyzésünk, ami nagy sikert aratott, ITT olvashatjátok és nézhetitek meg az “oktató” videót.

Otthoni tanulás, házi feladat közben

Az összes közül talán ez a legfontosabb. Egyszerűen azért, mert tanulni mobilozással egybekötve teljesen értelmetlen és egyáltalán nem hatékony. A megosztott figyelem jól működhet a mulitscreening kapcsán, amikor a kamasz tévézik, mobilon internetezik és közben még a zene is szól. Ebben az esetben egyik eszközön érkezett információt sem kell megjegyeznie, megértenie, később esetleg dolgozatot írnia belőle.

Elalvás előtt

Ez talán a legnehezebb. Legyünk őszinték nálunk is előfordul, hogy amikor befekszünk az ágyba, akkor nézzük meg a híreket, a fészbukot, az üzeneteinket amire napközben nem maradt időnk. Miközben tudjuk, hogy jó messzire kellene tennünk az ágyunktól és inkább verseskötetet lapozgatnunk. Azért ezen még van dolgoznivalónk nekünk is.

OLVASTAD MÁR?  Egyetemisták, pályázzatok ötletekkel!

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!