Általában nem beszélünk a pénzről csak otthon. A mostani negyvenesek többsége úgy nőtt fel, hogy ha nincs pénz akkor azért nem téma, ha van, akkor meg azért nem. Közben viszont nem mi kérünk már zsebpénzt a szüleinktől, hanem itt toporog reggelente vagy hétvégén a kamasz gyerekünk, hogy elmehessen a világ legjobb mozifilmjére, vagy a világ legérdekesebb bulijára a világ legbrutálabb koncertje után. Mert az gondolom mindenkinek megvan, hogy mindig az aktuális a legeslegdurvábbanjó program, amit lehetetlenség kihagyni. Bábel-Szücs Szilvi írása.

És akkor a kedves mama (vagy papa) előveszi a pénztárcáját és fizet

Hiába van zsebpénz megállapodás, írtó nehéz betartani. Sokszor inkább fizetünk, mert nem volt jó megoldás, amihez következetesen tartottuk volna magunkat. Illetve követni sem tudjuk, hogy mennyit adtunk, mire és mikor. Ez ismerős?

Amikor háromszor adod oda az uzsonnáravalót?

Ilyenkor jön a következő próbálkozás. Kb. 15 éves kortól már elkezdhetjük a konkrétabb és egyben kockázatosabb pénzügyi „nevelést”. Első lépés: kiszámoljuk közösen, hogy egy hónapban mennyibe kerül a kamasz. Itt az a vezérelv, hogy minden költséget beleszámolunk, amit ő el tud intézni.

Ezt az összeget odaadjuk neki, mondván: lassan itt az ideje, hogy megtanulja, hogyan kell beosztania egy nagyobb összeget. Mert ugyebár ez egyben elég nagy összeg. Tehát nem te viszed az edzőbának a pénzt és a bérletért sem te állsz sorba!

Ezek a mindennapok, amelyek korántsem ilyen egyszerűek pénzügyileg, mint ahogy ebben a kérdésben van lehetőség az észt osztani.

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

És akkor ott vannak az éjszakai gondolkodások vagy a nappali gondolatok, amelyek miatt továbbmész egy megállót a villamossal.

Miből fog továbbtanulni? Miből fog megélni? Talál-e majd munkát? Elvégzi-e az egyetemet? Ha nem megy egyetemre, akkor felveszik-e valamilyen képzésre (ami fizetős nyilvánvalóan)? Miből fizeti ki? Majd ezt is én fizetem?

Sosem késő elkezdeni ezen gondolkodni. Természetesen ebben bőven benne van az is, hogy ő gondoskodik saját magáról. De akkor is, felmerül bennem, hogy jó lenne valamit adni neki, ami továbbmegy az

– itt egy ötezres tessék. Köszönöm-nél.

És akkor beindultam és kerestem egy olyan információ forrást, ahol mindent megtalálok és még kérdezni is engednek.

A megtakaritasgyerekeknek.hu az internet legteljesebb leírása a gyermek megtakarításokról.

Érthető stílusban, szuper jó kalkulátorral, szakértőik által összegyűjtöttek mindent egy helyre, amit csak tudni érdemes 2019-ben a gyermekünknek szóló előtakarékossággal kapcsolatban.

Milyen gyermek megtakarítások léteznek? Melyiknek mi az előnye és hátránya? Mikor melyiket érdemes választani és melyiket nem?

Mivel ez egy hosszútávú megtakarítási forma, így 40 körül leginkább ezeket ajánlják, hiszen beépíthető védelem, ami gondoskodik a gyermekünkről (bármi történjen is a szülőkkel). Egy ilyen megtakarítás akár élethosszig végigkésérheti gyermekünk életét: segítségével lakástakarékot vagy nyugdíjmegtakarítást is köthet. Vagy bármit, amihez kedve van. 

OLVASTAD MÁR?  A kríziseket elkerülni nem tudjuk, de...

A lényeg: kicsit mi is megnyugodhatunk (nyilván nem), hogy nem teljesen kilátástalan a helyzet. Nem mellesleg a kamasz számára is egy nagyon fontos infó: anyám újabb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy jó legyen nekem…Ennek biztosan van olyan hatása, amely megérinti őt. Neked jó érzés, neki tanítás.

 

Oszd meg a véleményed velünk!