A cím kissé túloz, de mostantól tényleg csak relaxációnak lesz jó a fejenállás. Emeltszintű érettségit már nem lehet bármilyen tantárgyból letenni- ami szerintünk teljesen jogos szigor-, az előrehozott érettségi is megváltozott némileg, önkéntes munkát már kötelező végezni és a szakközépiskolákban választani kell egy szakmai tárgyat amiből érettségiznek. Emellett az idegen nyelvű érettséginél komolyan kell venni a szabályokat, mert már nem lesznek elnézőek azzal a kamasszal, aki lazázik a fogalmazásnál. Nem  kell parázni, ezek teljesen rendben lévő változások. Nézzük részleteiben:

1.Emeltszintű érettségi

Jövőre csak azokból a tantárgyakból lehet, amelyek eredményéből a felsőoktatási felvételin pontszámot számolnak és létezik belőle emelt szintű vizsga. Ez tök logikus. A listát ITT találjátok.

2.Szakmai tárgy

A  szakközépiskolásoknak mindenképpen érettségizniük kell abból a szakmai tárgyból amit már legalább két éve tanulnak. Pipa.

3.Előrehozott érettségi

Ezévtől csak a tavaszi érettségi időszakban lehet előrehozott vizsgákat tenni, illetve akkor is csak informatikából, élő idegen nyelvből és latinból. Ha jól értjük ennek az a lényege, hogy például már nem lehet 9.-ben fizikából érettségizni. (Sokan ezt tették azokból a tantárgyakból amit csak 9-10.-ben tanultak és akkor “friss tudással” letolták a vizsgát. Erről ITT a pontos és részletes leírás.

OLVASTAD MÁR?  Hagyni kellene néha elbukni a kamaszt

4.Közösségi szolgálat

A 2016. január 1. után érettségiző középiskolásoknak kötelező ötven óra közösségi szolgálatot elvégezniük. Ezt az óraszámot 9-11. osztályban kell teljesíteni leginkább a tanítási időszakban. Ötlet INNEN meríthettek, hogy hol végezze a kamasz ezt az önkéntes melót.

5.Idegen nyelvű érettségi

Vége a lazaságnak. Ha 400 szavas fogalmazást kell írni, akkor az mostantól nem lehet 600- vagy 200 szó. Száz szónak is egy a vége: ezt meg kell tanulni. Mármint azt, hogy ha 400 a feladat, akkor 400 legyen. Ennyi.

ÖSSZEFOGLALVA

Szigorúbb lett az érettségi, mert már nem lehet fejenállásból emeltszintüzni. A kevesebb több-jelleggel a nyelvi érettséginél oda kell figyelni a részletekre. Az előrehozott vizsgák lassan a ködbe vesznek. Önkénteskedni jó és kötelező (ami sokszor egymást kizáró tényező).

A forrás az eduline, ahol koncentráltan- és nem viccesen- mindig sok infó van ami érdekes lehet számotokra az oktatásról. Ehhez a cikkhez ITT találjátok a forrást.

Fotó:www.pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!