Az egész ott kezdődött, hogy unalmas volt a várakozás a sorban, mert már megint valaki reklamált. A gyerek tisztaideg volt és az anyja, aki mindig türelmes, éppen elfogyott neki az utánpótlás a türelemből és odaadta a telefonját, hogy fiam, nekem mindegy, csak maradj csendben!

Ezután minden ment a maga útján: orvosnál a váróban, otthon ha egy kis nyugi kellett, étteremben, hogy rendesen el tudják fogyasztani az előétel- főétel- desszert szentháromságot megszakítás nélkül.

Aztán eljött a pillanat és a gyerek, aki közben 8-10 éves lett előállt azzal, hogy saját jogon szeretne egy telefont, ami ráadásul még okos is, pont olyat, amilyen az apjának vagy az anyjának van.

És akkor megvettük…

A tapasztalat az, hogy nem feltétlenül a kor a meghatározó. Ahogy másban, ebben is változó, hogy 10 éves kor között mikor érett meg arra a gyerek, hogy egyedül “birtokoljon” egy telefont, illetve mikor tud annyi “értelmes” érvet felsorakoztatni amellett, hogy vegyünk neki egyet.

A kutatások szerint a szülők elsősorban biztonsági okokból vesznek telefont a gyereküknek,

a második ok a nyomkövetés, tehát iskolából vagy edzésről hazafelé szeretnék követni a gyereket.

A harmadik leggyakrabban említett ok pedig az, hogy már az összes barátjának van telefonja, akkor neki is kell egy. Ha tíz kamaszt megkérdezel, akkor tízféle választ kapsz. Játszani, csetelni, barátokat felhívni, képeket letölteni, unatkozás ellen nézegetni, stb.

OLVASTAD MÁR?  Pedagógus Kossuth-díj

Elindul egy másik élet

A mobilozással elindul egy másik élet. Kivétel nélkül mindenki egyetért azzal, hogy a kamaszokat beszippantotta a mobilozás, az állandó jelenlét élménye, a folyamatos visszajelzés izgalma, az elérhetetlen idegenek unalomig való nézegetése, a valóságból való ki – és elszakadás mámora…

Képes vagy arra, hogy azt mondd: ennyi volt mára a mobilozás, kérlek tedd ki az asztalra és legközelebb holnap reggel menj a közelébe? Minél idősebb a gyerek, annál kevésbé.

Hányszor gondoltad azt, hogy bárcsak otthon hagyta volna a mobilját a kamasz? És te? Hányszor hagytad otthon a mobilodat hétvégén? Mennyi feszültséget generál a “tedd el a mobilodat” könyörgés? Vagy ráhagyod?

Próbáltátok már a detox állapotot? Amikor nincs mobilozás?

Kütyük nélkül lenni pár napot

Tudjuk, hogy nem lehet kütyük nélkül élni, legalábbis a mai világban nagyon nehéz lenne kivitelezni. Azonban mindannyian érezzük, hogy időnként jól jön egy kis digitális elvonulás, ditoxikálás, amikor kütyük nélkül kapcsolódik ki a család. Főleg ha már kamasz korúak a gyerekek.

Ez hívta életre a DiTox-ot (DIgitális deTOXikálás), amelynek célja, hogy a család minden tagjának segítsen időnként letenni a telefont és közös élményeket gyűjteni, offline.

A DiTox megszervezi az egész hétvégés programot, szállástól az étkezésen át a programokig, hogy nektek csak magatokra és egymásra kelljen figyelnetek. Mindenkinek kihívás letenni a telefont, az első napon tényleges elvonási tünetek is tapasztalhatók, de a szervezők azt ígérik, hogy a programok, a közös élmények és a közösség ereje segít átlendíteni a család ott lévő tagjait a nehéz pillanatokon.

OLVASTAD MÁR?  Amikor kamaszt büntetünk, jellemzően magunk megyünk a pofonért

Az októberi kütyümentes családi hétvégére kamaszokat (10+) várnak szüleikkel, nagyszüleikkel, hogy együtt eltöltsenek egy igazi élmény-hétvégét, kifejezetten számukra tervezett programokkal.

Mind a három éjszakát egy kényelmes, 3*-os szállodában.  A szülőknek sincs más dolguk, csak élvezni a közösen eltöltött időt, mert ahogy a programokról, az ellátásról is a szervezők gondoskodnak.

Ha érdekel ez a lehetőség ITT megtalálod!

Oszd meg a véleményed velünk!