Észrevettétek már, hogy folyamatosan olyan helyzetekben találjuk magunkat a kamasz gyerekeinkkel kapcsolatban felmerült problémák vagy kérdések kapcsán, amelyek számunkra (mint anyák vagy mint nők) is valóságos problémák? Leginkább azért, mert kamaszkorunkban nekünk sem nem mondta el ezeket senki. Akkor most mi hogyan osszuk az észt a tizenévesnek? Szücs Szilvi írása.

Itt van például ez a pozitív beállítottság, amiről bizonyos emberek híresek és mások meg totál nem.

“Persze, mert a szomszéd Katika mindig is híres volt a pozitív gondolkodásáról!”- mondjuk.

Két tipp a pozitív gondolkodásra- anyáktól kamaszoknak

Két nagyon egyszerű dologról írok csak, mert a bonyolult, ultratudományos megközelítések totál érthetetlenek. Egy kamasz számára, aki

ikonokkal kommunikál az okostelefonján, filmekkel fekszik és kel, alig olvas könyveket nyilvánvaló, hogy valami nagyon egyszerű megoldást tudsz csak ajánlani.

Elképzelni magamat

Ha valamit meg akar valósítani egy kamasz, akkor azt először el kell képzelnie. Ez olyan, mint amikor golfozik (képzeld el) az ember és ütés előtt elképzeli, hogy bemegy a golyó a lyukba. Elképzeli a mozdulatsort és azt, hogy a golyó pörögve legurul a lyuk aljára. Ha ez megvan, akkor ez pipa.

Ennyire egyszerű. És ennyire irtó bonyolult is egyben.

Mert ehhez az is kell, hogy kitalálja a kamasz, hogy mi zavarja őt saját magában. Meg kellene fogalmaznia, hogy például az zavar, hogy nem tudok megszólítani egy lányt/fiút még akkor sem, amikor már tök nyilvánvaló a dolog. (Ehelyett találj ki más példát, ami a saját gyerekedre vonatkozik.)

Kezdjen el lejátszani egy „filmet” arról a fejében, hogy ebben a kiválasztott helyzetben tök magabiztos. Ez csak egy játék.

Mindezt próbálja teljes átéléssel csinálni, mert minél több érzelem kerül bele, annál nagyobb nyomot hagy benne.

OLVASTAD MÁR?  Az ég kék, a fű zöld, a gyerekek rosszul érzik magukat az iskolában

Persze ilyenkor azonnal bejön a sok szarság, hogy nem is vagyok az, meg ez egy hülyeség, stb. Itt jön a kedves anyuka, aki segít a kamasznak és bátorítja őt.

Megjegyzés: ez hetek, hónapok kőkemény melója.

A pozitív önmegerősítés csodákat nem tud tenni (ahogy más sem), de segíteni tud az biztos.

A kamasz rengeteg negatív megerősítéssel találkozik egy napja során.

Szarul néz ki, rosszul tanul, rossz a tartása, betegesen sápadt és ezt a környezete folyamatosan meg is erősíti ezt mindenféle negatív megjegyzésekkel.

Ha tehát működik a negatív befolyásolás, akkor működnie kell a pozitív megerősítésnek is! Ezt egész egyszerűen elmondhatod (felolvashatod) neki.

A kamasz értelmét pozitív megerősítésekkel is lehet befolyásolni. Az önmegerősítés olyan pozitív értelmű mondat, amelyet önmagának kell ismételnie.

Az agyunk nem tud mit kezdeni a negatív tagadásokkal.

“Nem leszek ideges, nem fogok kiabálni a barátommal,stb.” Ezeket kukázni kellene és csak a pozitív gondolatokat kell mormolni. Vagy leírni.

Beszélni és írni sokkal nagyobb erővel bír, mint a “rá gondolni”.

Tehát az égieket felejtsük el egy pillanatra és a csillagokban megírtakat is.

Ezzel a két módszerrel el lehet kezdeni a változást. Észrevétlenül, de mégis nagy elvárásokkal és kemény melóval. Csak pozitívan, itt veszíteni nem nagyon lehet!

OLVASTAD MÁR?  Az ég kék, a fű zöld, a gyerekek rosszul érzik magukat az iskolában

Szuper jó könyv a cikk forrása, amit ITT találhattok.

Vasárnap 19 órakor az Anyapara LIVE-ban erről is beszélgetünk. Gyertek a Facebook oldalunk ITT találjátok az esemény leírását. Várunk benneteket! Salát Luca és Szücs Szilvi.

Fotó:pexels.com

Oszd meg a véleményed velünk!