Egy kamasznak ugyanúgy lehetnek “stresszes” napjai, mint egy felnőttnek. Az okok természetesen nem ugyanazok, mint amiért mi aggódunk, ezért sokszor nem is gondoljuk, hogy vajon mitől lehet stresszes egy gyerek. Pedig lehet.

Amíg mi a befizetésre váró számlákon, a munkahelyi helyezkedéseken, az aktuális szerelmi életünkön vagy a háztartás menedzselése miatt aggódunk, addig őt is nyomaszthatják a korosztályának megfelelő problémák.

Ha kiskorától kezdve arra “kondícionáltuk”, hogy mondja el mit érez, mi bántja, mit gondol dolgokról, akkor egy kicsit könnyebb dolgunk van.

Ha ez elmaradt- soha nem késő elkezdeni-, de minden eltelt hónap, év többszörösen megnehezíti a kísérletünket. Oké, de hogyan kezdjük? Nyilván tök nehéz egyszer csak „lecsapni” a kamaszra, hogy

„hát, izé látom, hogy valamin nagyon stresszelsz vagy legalábbis nyomaszt valami…nem lehetne, hogy mostantól beszélünk erről?”- igen, ez az a verzió, amikor minimum egy évig biztos nem beszél majd magáról a kamasz.

Az első lépés lehet az is, hogy veszel neki egy kis figurát, plüss állatot (ha kiskamasz, akkor ez könnyebben megy, de de láttam én már nagykamaszt macival aludni! Szóval veszel egy ilyen kis jószágot és azt mondod neki, hogy ha neked nem szeretné, akkor esténként vagy bármikor elmondhatná az érzéseit. Vagy itt vannak a Gondevők, amit pont erre találtak ki. Ez a kis plüss valami arra jó, hogy leírja a kamasz a gondolatait, beleteszi a Gondevőbe és ezzel is történt valami. Higgyétek el, hogy egy 15 éves kamasznak is vannak olyan érzései, amiket nem biztos, hogy veled szeretne megosztani. Tovább megyek: nem biztos, hogy egy olyan valakivel szeretné megosztani, aki válaszol neki. Hanem csak egyszerűen jó leírni, kiadni magából, esetleg megszabadulni tőle.

Vannak viszont olyan jelek, amelyek egyértelműen-pláne, ha ezekből egyszerre több is jelen van- arra utalnak, hogy a kamasz stresszel valamin és nem tudja magától megoldani.

OLVASTAD MÁR?  Mit ad neki a képernyő?

Nézzük mik ezek!

  1. Fejfájás és/vagy hasfájás

Van az egyszerűbb eset, amikor nem akar másnap suliba menni és elkezdni a fáj a fejem szöveget. Rutinos és a gyerekét nem csak keveset találkozunk, de ha igen, akkor minőségi időt töltök vele szituációkban látó anya pontosan tudja (vagy legalábbis rövid idő után rájön), hogy ez most kamu vagy valóban gáz van. Ha a gyereknek sokszor fáj a feje vagy a hasa, akkor gáz van. Ez biztos.

  1. Alvás problémák

Minden reggel nagyon nehezen kel ki az ágyból (itt is vannak fokozatok, tehát nem kell minden lustaságnál gyanút fogni), ha már felkelt akkor alig van kedve elindulni az iskolába. Hétvégén nem jön elő még ebédnél sem, mert “alszik”.

  1. Iskolai problémák

Itt most nem arra gondolunk, amikor “a gyerek nem figyelt az órán- lásd erről ITT írásunkat-, hanem amikor látványosan romlanak a jegyei, amikor behívat az osztályfőnök, hogy valami nincs rendben vele.

  1. Amikor az átlagnál ingerlékenyebb és ez napok óta tart

A kamasz alapból ingerlékenyebb. Itt olyan jelenségről beszélünk, ami velünk is pont így játszódik le: amikor túl sok a munka, vagy nagyon sok minden “összejön”- tehát amikor fokozott stressznek vagyunk kitéve-, akkor még arra is kiakadunk, amire normál állapotunkban csak legyintünk. Hát pont így van egy kamasz gyerekkel is. Csak erre oda kell figyelnünk, mert ez is a stresszelés valamin-nek az egyik jele.

  1. Gyakori betegeskedés

Egy kamasz gyerek alig beteg. Ahhoz képest, hogy kiskorában egy húzósabb téli-tavaszi időszakban kéthetente maradt otthon az oviból, kamasz korára szerencsére ilyen nem fordulhat elő. Normál esetben. Ha viszont előfordul, akkor ott tutti biztos, hogy baj van.

  1. Negatív változások a viselkedésében

Ez az egyik legnehezebb “tünet”, mert a kamasz alapból nyegle, pimasz, feszegeti a határokat, stb. Itt is az a kulcs, hogy mennyire ismered a saját gyereked. Ha az ő normális kamasz viselkedésétől negatív irányba kezd eltérni amit mond vagy tesz, akkor elkezdhetsz gyanakodni, hogy stresszel valamin. Természetesen a stresszes helyzet nem menti őt fel az alól, hogy kulturáltan- ez is családtól függ, hogy hol a határ- viselkedjen, kommunikáljon.

  1. Negatív kommunikáció
OLVASTAD MÁR?  Mit ad neki a képernyő?

Ez olyasmi, mint amikor az anya végső kétségbeesésében elkezdi zsarolni a gyerekeit, hogy engem már nem szerettek, sosem szerettetek, apátokat jobban szeretitek, stb. Igen, sok anyától hallhatjuk ezeket a mondatokat. Amikor a kamasznál megjelennek ezek a mondatok, akkor ez egyértelműen egy óriási HELP, egy segítségkérés felétek.

  1. Mindenért aggódik vagy éppen semmiért nem

A kamaszoknál-különösen a lányoknál- nagyon gyakori, hogy mindenért aggódnak. Hogy milyen a haja, jól néz-e ki, nem kövér-e, mit szólnak az osztálytársak, ők még nem szerelmesek, stb.

A fiúknál pont az ellenkezője: le.rom, hogy mit mond a tanár, le.rom, hogy ki-mit gondol, stb. Itt akkor van baj, akkor gyanakodhatsz, hogy valamiért stresszel, ha az eddigi aggódós gyerek bele.rik mindenbe vagy a nem aggódós elkezd látványosan rástresszelni a dolgokra.

Itt is, mint annyi mindenben a kamaszokkal kapcsolatban a “kulcs” a kezedben van: ha figyeled őt,

ha meghallgatod,

ha nem cseszegeted,

de emellett egész világosan elmondod, hogy téged mi zavar és mik a játékszabályok, akkor észre fogod venni, hogy stresszel valamin. Ha összeraktad a fentiekből és nem leled a megoldást, úgy érzed nagy a baj, írj nekünk és igyekszünk további tippeket adni.

A reklámmentes hírlevelünkre ITT lehet feliratkozni.

Fotó:pexels.com

 

Oszd meg a véleményed velünk!